«Οχι» FIFA στη μείωση ποινών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέχρι και με Grexit απειλεί ξανά η FIFA την ΕΠΟ, αυτή τη φορά λόγω των αλλαγών, επί το επιεικέστερον, που τέθηκαν προς διαβούλευση στον πειθαρχικό κώδικα, ειδικότερα σε διατάξεις που αφορούν θέματα βίας, απειλών, εκφοβισμών κ.ά.

Η FIFA, αφού ενημερώθηκε για τις αλλαγές, έστειλε επιστολή στην οποία εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στη μείωση ποινών που έγιναν σε συγκεκριμένα άρθρα, υπενθυμίζοντας τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου, με την ένοπλη εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, τη διακοπή του πρωταθλήματος με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, την επανέναρξη του πρωταθλήματος, κατόπιν δέσμευσης των ΠΑΕ περί αυστηροποίησης των κανονισμών, την εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης περί Grexit, αλλά και την πιο πρόσφατη επιστολή της γ.γ. της FIFA, Φάτμα Σαμούρα, με την οποία η ΕΠΟ τίθεται υπό ακόμη μεγαλύτερη κηδεμονία.

Οι υπερεθνικές αρχές εκφράζουν την απορία τους για τη μείωση των ποινών όχι μόνο στο άρθρο 15 που φέρει τον τίτλο «ποινές σε βάρος ομάδων για επεισόδια κατά τους αγώνες», αλλά κυρίως στο άρθρο 19 που φέρει τον τίτλο «απειλές» και με τον οποίο τιμωρήθηκε ο Ι. Σαββίδης.

Η FIFA ζήτησε από την ΕΠΟ να μην περάσει στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής καμία μείωση ποινής. To θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. O απερχόμενος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γ. Στράτος, πρότεινε να σταλεί επιστολή στη FIFA, που να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να γίνει η μείωση ποινών. Η διάταξη που επρόκειτο να έρθει προς ψήφιση στην σημερινή Ε.Ε. της ΕΠΟ αναφέρει τα εξής: Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα κώδικα ο οποίος εκφοβίζει έναν αξιωματούχο του αγώνα ή οποιονδήποτε εντεταλμένο, εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο, με απειλές ή με άλλο άμεσο ή έμμεσο τρόπο, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο έως ένα (1) έτος.

Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται ποινές ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος:

α. Χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.

β. Ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, από μία (1) έως δύο (2) αγωνιστικές.

Το ίδιο άρθρο όπως είναι σε ισχύ σήμερα αναφέρει τα εξής: Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα κώδικα, ο οποίος εκφοβίζει έναν αξιωματούχο του αγώνα ή οποιονδήποτε εντεταλμένο, εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο, με απειλές, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) τουλάχιστον, και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο από τρία (3) έως πέντε (5) έτη.

Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται ποινές ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος:

α. Διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές.

β. Αφαίρεση βαθμών.

γ. Υποβιβασμός ομάδας.

Η ΕΠΟ με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε την «επικοινωνία με τις διεθνείς συνομοσπονδίες, προκειμένου να συμφωνηθούν οι τελικές διατυπώσεις συγκεκριμένων άρθρων, οι κανονισμοί να ψηφιστούν στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2018».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή