Πού θα πάμε φέτος;

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το συρρικνωμένο εισόδημα και η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού στέλνουν τους εγχώριους ταξιδιώτες για διακοπές σε εναλλακτικές επιλογές.

Τις λιγοστές μέρες που θα καταφέρουν να ξεκλέψουν για καλοκαιρινό ταξίδι στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο οι Έλληνες θα τις περάσουν σε προορισμούς που δεν κατακλύζονται από ξένους επισκέπτες ούτε απαιτούν υψηλό εισόδημα. Φυσικά όσοι έχουν εξοχικό ή σπίτι «στο χωριό» θα γίνουν για άλλη μία φορά και οικοδεσπότες, φιλοξενώντας φίλους και συγγενείς.

Έτσι οι διακοπές σε νησί, που κάποτε για τον μέσο Έλληνα έφταναν τις 10 και ενίοτε τις 14 μέρες, περιορίζονται φέτος σε πεντέμισι μέρες και η μέση ημερήσια δαπάνη για δωμάτιο ή κατάλυμα που είναι διατεθειμένος να καταβάλει για την οικογένεια υπολογίζεται στα 137 ευρώ. Αυτά προκύπτουν από έρευνα και ανάλυση που διενήργησε η διαδικτυακή πλατφόρμα ξενοδοχειακών κρατήσεων trivago, με σκοπό την αποτύπωση των τάσεων του καλοκαιριού του 2018. Τα ευρήματα βασίστηκαν στα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην trivago το τελευταίο έτος και για διακοπές που θα γίνουν από τον τρέχοντα Ιούνιο έως και τον Αύγουστο. Πάντως ο μέσος όρος της δαπάνης ανά διανυκτέρευση που θα πληρώσουν φέτος οι Έλληνες για όλους τους καλοκαιρινούς προορισμούς –τα 137 ευρώ δηλαδή που προαναφέρθηκαν–είναι αυξημένος κατά 11% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ η διάρκεια των διακοπών (πεντέμισι ημέρες) παρόμοια με το 2017.

Προορισμοί με αιτία

Η πρώτη επιλογή για τους Έλληνες φέτος με βάση την έρευνα της trivago είναι η Χώρα της Σκιάθου, με μέση τιμή επιλογής καταλύματος τα 120 ευρώ ανά διανυκτέρευση και μέσο όρο διάρκειας διαμονής 4,9 ημέρες. Ακολουθούν η Πάργα (με μέση προτιμώμενη τιμή τα 135 ευρώ και μέσο όρο διαμονής 5,2 ημέρες) και τα Χανιά (με μέση προτιμώμενη τιμή τα 97 ευρώ και μέσο όρο διαμονής 6 ημέρες) και έπονται η Χώρα της Σκοπέλου (με μέση προτιμώμενη τιμή τα 81 ευρώ και μέσο όρο διαμονής 5,7 ημέρες) και η Χώρα της Νάξου (με μέση προτιμώμενη τιμή τα 107 ευρώ και μέσο όρο διαμονής 5,9 ημέρες).

Στους δέκα πρώτους προορισμούς για τους Έλληνες περιλαμβάνονται επίσης ο Αδάμαντας της Μήλου (με μέση προτιμώμενη τιμή τα 98 ευρώ και μέσο όρο διαμονής 5,2 ημέρες), η Αγία Μαρίνα Αττικής (59 ευρώ και 6,4 ημέρες αντίστοιχα) και η Νάουσα της Πάρου (με μέση προτιμώμενη τιμή τα 150 ευρώ και μέσο όρο διαμονής 4,8 ημέρες). Το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών φαίνεται να προσελκύουν όμως και το Πευκοχώρι Χαλκιδικής (με μέση προτιμώμενη τιμή τα 141 ευρώ και μέσο όρο διαμονής 6,2 ημέρες), αλλά και η Χώρα της Τήνου (με μέση προτιμώμενη τιμή τα 85 ευρώ και μέσο όρο διαμονής 4,5 ημέρες).

Πού θα πάμε φέτος;-1

Tη Σκιάθο, τα Χανιά και τη Σκόπελο επιλέγουν οι Έλληνες για τις βουτιές τους το φετινό καλοκαίρι. (Φωτογραφία:  © Gerasimos Domenikos/FOSPHOTOS)

Γιατί δεν είναι πρώτη η Μύκονος ή η Σαντορίνη στις επιλογές των Ελλήνων; Μα γιατί οι τιμές είναι τριπλάσιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση άλλη έρευνα της trivago για τον εισερχόμενο τουρισμό, στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ξένων ταξιδιωτών είναι η Χώρα της Μυκόνου, με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 346 ευρώ και μέση διάρκεια διαμονής 5,9 ημέρες, ενώ ακολουθούν τα Φηρά της Σαντορίνης, με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 263 ευρώ και μέση διάρκεια διαμονής 5,8 ημέρες. Τιμές που μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό Ελλήνων μπορούν να πληρώσουν και ακόμα λιγότεροι είναι διατεθειμένοι να το κάνουν.

Άλλωστε η Μύκονος και η Σαντορίνη δεν είναι ακριβές μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. Εμφανίζουν μερικές από τις υψηλότερες τιμές ξενοδοχείων σε σχέση με τον ανταγωνισμό τους στη Μεσόγειο, καθώς η υψηλή ζήτηση και η χαμηλότερη προσφορά δωματίων, ειδικά ποιοτικών, οδηγούν σε υψηλές τιμολογήσεις. Ειδικά στις μεσαίες κατηγορίες ξενοδοχείων.

Μεταξύ Ισπανίας, Ιταλίας, Τουρκίας και Ελλάδας ήδη από τον Μάρτιο, οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία, την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατείχε η Ίμπιζα με 254 ευρώ (έναντι 276 ευρώ τον Μάρτιο του 2017) και ακολουθούσε η Σαντορίνη με 229 ευρώ (έναντι 213 ευρώ τον Μάρτιο του 2017). Στη Μύκονο η τιμή ανήλθε στα 208 ευρώ. Στην κατηγορία 4 αστέρων η υψηλότερη τιμή κράτησης στις τέσσερις αυτές χώρες σημειώθηκε στη Σαντορίνη, στα 193 ευρώ από τα 148 ευρώ πέρυσι, και ακολουθούν Ίμπιζα (144 ευρώ) και Σαρδηνία (137 ευρώ). Στη Μύκονο, τον Φεβρουάριο του 2017 η τιμή ανερχόταν στα 122 ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 είχε φτάσει στα 132 ευρώ. Περαιτέρω άνοδο ακολουθούν, βέβαια, οι τιμές καθώς προχωράει το καλοκαίρι. Οι τιμές ξενοδοχείων αποτελούν σταθμισμένους μέσους όρους των τιμών στους προορισμούς έως και τον Απρίλιο.

Η μάχη των τιμών

Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία στοιχείων της trivago που πραγματοποίησε τo Iνστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την πλατφόρμα. Τα στοιχεία προέρχονται αποκλειστικά από την trivago και ως εκ τούτου αφορούν κυρίως στην αγορά μεμονωμένων ταξιδιωτών. Παρ’ όλα αυτά, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τάσεις στις διάφορες αγορές αλλά και στους διάφορους προορισμούς.

Η ελληνική αγορά, στα ξενοδοχεία 3 αστέρων της κατηγορίας διακοπών «Ήλιος και θάλασσα», είναι η ακριβότερη σύμφωνα με το IΝΣΕΤΕ και τα δεδομένα της trivago: Η τιμή κράτησης για τη Σαντορίνη ανήλθε στα 98 ευρώ, για τη Μύκονο στα 96, ενώ στους υπόλοιπους προορισμούς η τιμή βρίσκεται κάτω από τα 90. Στην κατηγορία 1-2 αστέρων η τιμή κράτησης για τη Μύκονο ήταν 61 ευρώ και για τη Σαντορίνη 57 ευρώ. Στην  Ίμπιζα ανήλθε στα 68 ευρώ και στη Σαρδηνία εκτοξεύτηκε στα 114 ευρώ.

Παράλληλα οι ελληνικοί προορισμοί στην κατηγορία 5 αστέρων παρουσίασαν αύξηση τιμών σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017, ενώ οι ανταγωνιστικοί μείωση. Στην κατηγορία 4 αστέρων αύξηση σημείωσαν Μύκονος, Σαντορίνη και Ίμπιζα, ενώ η Σαρδηνία μείωση. Υψηλότερες τιμές είχαν οι ελληνικοί προορισμοί σε σχέση με τους ανταγωνιστές στην κατηγορία 3 αστέρων. Στην κατηγορία 1-2 αστέρων η Σαρδηνία παρουσιάζει υψηλότερη τιμή σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή των ξενοδοχείων 3 αστέρων όλων των προορισμών.

Από τα ίδια δεδομένα προκύπτει ότι Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία παραμένουν διαχρονικά οι τρεις μεγαλύτερες αγορές από τις οποίες η Ελλάδα αντλεί επισκέπτες, αλλά και ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη κερδίζουν μερίδια στην αντίστοιχη κατηγορία τους σε σχέση με τις ανταγωνίστριες πόλεις, όπως είναι οι Βαρκελώνη, Κωνσταντινούπολη, Ρώμη, Μπολόνια και Σμύρνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή