Να γιατί μια κουταλιά φιστικοβούτυρο είναι τόσο θρεπτική για τον οργανισμό μας

Να γιατί μια κουταλιά φιστικοβούτυρο είναι τόσο θρεπτική για τον οργανισμό μας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα, το φιστικοβούτυρο, όμως, χρησιμοποιείται χρόνια από αθλητές που επιθυμούν να αυξήσουν τις επιδόσεις τους, μέσω μιας φυσικής και πλούσιας διατροφής. Αποτελείται από πολτοποιημένα φιστίκια μαζί με αλάτι και παράγεται κυρίως στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Η συγκεκριμένη τροφή, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, χαμηλή σε υδατάνθρακες, πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης, είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε.

Ποια είναι τα οφέλη του φιστικοβούτυρου στον οργανισμό μας και γιατί να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας;

  • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνες, το φιστικοβούτυρο προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Για αυτό αποτελεί μια εξαιρετική τροφή αν θέλετε να χάσετε βάρος, όμως, αρκεί να προσέξετε να μην καταναλώνετε πάνω από δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα, για να μην αυξάνετε το σύνολο των θερμίδων που παίρνετε σε ημερήσια βάση.
  • Το φιστικοβούτυρο περιέχει βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που θεωρείται ότι μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και ενδεχομένως στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καταρράκτης, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ κ.α.
  • Το φιστικοβούτυρο είναι υψηλό σε λιπαρά, αλλά παράλληλα περιέχει αρκετές ποσότητες μονοακόρεστου και πολυακόρεστου λίπους. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης, για αυτό μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Αν το φιστικοβούτυρο, λοιπόν, είναι ανάμεσα στις γεύσεις, που σας ταιριάζουν, μπορείτε να το εντάξετε άφοβα στη διατροφή σας, με προσοχή στην περιεκτικότητα ζάχαρης, αλατιού και συντηρητικών. Ιδανικά, καλό θα ήταν φτιάχνεται καθαρά και μόνο από φιστίκια με λίγα έως καθόλου συντηρητικά.

 

Περισσότερα tips διατροφής και υγείας στο mustonline.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή