Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

8' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Την ανάγκη να αποκαταστήσουμε το κύρος του τόπου μας, κυρίως δε -και αναλογιζόμενοι το μεγάλο κόστος των σφαλμάτων του πρόσφατου παρελθόντος- να δώσουμε στις γενιές που έρχονται τα μέσα και τις ευκαιρίες, προκειμένου να οικοδομήσουν το μέλλον της Χώρας μας, σύμφωνα με τις, πραγματικά ανεξάντλητες, δυνατότητές τους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του σε ημερίδα με θέμα «Η Ελλάδα στον Σύγχρονο Κόσμο: η Εθνική Ταυτότητα και οι Προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Την ημερίδα διοργάνωσε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», σε συνεργασία με την «Παναθηναϊκή» Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-1

Άποψη του χώρου κατά τη διάρκεια της Ημερίδας

Την Ημερίδα τίμησε με την παρουσία της και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η οποία είναι Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» αλλά και επίτιμο μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-2
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος άνοιξε με την ομιλία του τις εργασίες της Ημερίδας, μίλησε για μία σημαντική πτυχή του «Εθνικού Χρέους των Ελλήνων», τον προσδιορισμό δηλαδή των «βασικών στοιχείων της αποστολής της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο».

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Δεν μπορούμε ν’ αρκεσθούμε στις «δάφνες» της βαριάς εθνικής μας κληρονομιάς, για να πορευθούμε στον Σύγχρονο Κόσμο.

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-3 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της  ομιλίας του

Μέσα σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο οφείλουμε, υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας αφού πρόκειται για Εθνικό Στόχο  –άλλωστε, ουδείς μπορεί να παραβλέπει τι μας στοίχισε, διαχρονικώς, η διχόνοια και ο διχασμός– να θωρακίσουμε την Ελλάδα του σήμερα, έναντι των, υπαρξιακών για το μέλλον της, σύγχρονων προκλήσεων. 

Ιδίως δε οφείλουμε:  Ν’ αποκαταστήσουμε το κύρος του Τόπου μας….  Κυρίως δε -και αναλογιζόμενοι το μεγάλο κόστος των σφαλμάτων του πρόσφατου παρελθόντος- να δώσουμε στις γενιές που έρχονται τα μέσα και τις ευκαιρίες, προκειμένου να οικοδομήσουν το μέλλον της Χώρας μας, σύμφωνα με τις, πραγματικά ανεξάντλητες, δυνατότητές τους. 

Πρώτιστο δε μέλημά μας, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την Ημερίδα τίμησε με την παρουσία της και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η οποία είναι Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» αλλά και επίτιμο μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  «Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η υπέρτατη έννοια της «Πατρίδας»

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-4

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της

Για την Ελλάδα, αλλά και για την ουσία της εθνικής μας ταυτότητας μίλησε, στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  «Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η υπέρτατη έννοια της «Πατρίδας», από την εποχή του Ομήρου, και της «Δημοκρατίας», από την εποχή του Περικλή. Είναι η χώρα που γέννησε τον «Λόγο», το «Κάλλος» και την «Αρμονία». 

Είναι το πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που για τον μεγάλο μας ποιητή Γιώργο Σεφέρη, δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, το φως του ήλιου και την τεράστια παράδοσή του που μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή.

Πιστεύω σε αυτή την Ελλάδα και είναι για μένα το μεγαλύτερο κίνητρο ώστε το  Ίδρυμά μας να αγωνίζεται εδώ και  21 χρόνια με αίσθημα ευθύνης για το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές της πατρίδας μας».

Στην Ημερίδα, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, η  κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, κύριο Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του απηύθυνε ένα κάλεσμα εθνικής ενότητας: «Να γράψουμε νέα σελίδα και να δώσουμε στη χώρα μας την θέση που της αξίζει στον σύγχρονο κόσμο. Αυτό προϋποθέτει την ενότητα του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κύριος Αμανατίδης, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφέροντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι:  «Η πίστη μας, η ιστορία μας, η παράδοσή μας, τα έθιμα και το φιλότιμό μάς, μας φέρνουν πιο κοντά μεταξύ μας, είναι τα συστατικά της ταυτότητας μας.  Η ανάγκη αλληλεγγύης και συνεργασίας των οικογενειών, των θεσμικών φορέων, των επιχειρηματιών, είναι πλέον επιτακτική»

Σύντομους χαιρετισμούς πραγματοποίησαν ακόμα ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Αντώνης Κουνάδης, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της διαφύλαξης της ελληνικής γλώσσας αλλά και της ανθρωπιστικής παιδείας, λέγοντας ότι: «Αποτελεί χρέος της χώρας μας απέναντι του εαυτού της και απέναντι στην ανθρωπότητα να ηγηθεί μιας  οικουμενικής προσπάθειας επανόδου στα ανθρωπιστικά γράμματα που είναι η πεμπτουσία της παιδείας, της εκπαίδευσης του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού λόγου»

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-5

Αντώνης Κουνάδης, Δημήτρης Νανόπουλος

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, o οποίος μίλησε για τις εθνικές προκλήσεις της Αμυνας και της Ασφάλειας, κάνοντας λόγο για «ένα περιβάλλον διαρκών προκλήσεων» μέσα στο οποίο «το πολεμικό ναυτικό διατηρώντας την αποτρεπτική ισχύ και την αξιοπιστία του στόλου, πάρα την τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία που οδήγησε σε μικρότερους προϋπολογισμούς, παραμένει θεματοφύλακας των εθνικών  αρχών και αξιών»

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-6

Ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» κυρία Μαρία Γιαννίρη, η οποία τόνισε ότι: «Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε τα τιμαλφή του έθνους μας, τη θρησκεία, τη γλώσσα, την οικογένεια, που υπήρξαν οι θεματοφύλακες της ελληνικότητάς μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas κύριος Δημήτρης Μαύρος και ο Διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις κύριος Κυριάκος Πιερρακάκης, υπό τον συντονισμό του Προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Νίκου Χατζηνικολάου, παρουσίασαν ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας της ΔιαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες -2018», η οποία αποτυπώνει τις τάσεις και τον χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ, παράλληλα μίλησαν εκτενώς τόσο για το δημογραφικό ζήτημα της χώρας, όσο και τη θέση της νέας γενιάς μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Αμέσως μετά, ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος του φιλόσοφου και συγγραφέα, Στέλιου Ράμφου, με τον δημοσιογράφο, Παύλο Τσίμα, οι οποίοι επιχείρησαν να περιγράψουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία με τις αρετές και τις παθογένειές της: «Έχουμε δημοκρατία επιθυμιών όχι αξιών. Αυτό είναι τρομερό. Η αισιοδοξία είναι η αλήθεια. Με την αλήθεια βρίσκεις δρόμο, με την πλαστή αισιοδοξία όχι. Μέλλον σημαίνει ελπίδα. Το δράμα είναι ότι ελπίζουμε για να μην σκεπτόμαστε. Ελπίζουμε για να μην προγραμματίζουμε. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Στέλιος Ράμφος.

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-7

Στέλιος Ράμφος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-8

Στέλιος Ράμφος, Παύλος Τσίμας

Για τα δυνατά συναισθήματα της κατάκτησης ενός Ολυμπιακού μεταλλίου με τα γαλανόλευκα χρώματα, αλλά και για τον κόπο, τις ματαιώσεις και την αξία της συνεχούς προσπάθειας, μίλησε στη δημοσιογράφο, Πόπη Τσαπανίδου, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Νίκος Κακλαμανάκης, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στο ακροατήριο.

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-9

Νίκος Κακλαμανάκης, Πόπη Τσαπανίδου

«Η μεγαλύτερη ομάδα μου είναι η Ελλάδα. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι,αντί να λες «τι θέλω εγώ από τη ζωή», να λες «τι χρειάζεται η ζωή από εμένα». Γιατί τότε ανοίγεις την καρδιά σου στον έξω κόσμο. Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε με τα όνειρά μας τις αναμνήσεις μας, θα παραμείνουμε νέοι στην ψυχή,  θα παραμείνουμε μαχητές. Στην Ελλάδα οφείλω, δεν μου οφείλει», είπε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης.

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-10

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Νίκος Κακλαμανάκης

Μία φωνή διαφορετική, τη φωνή της ακριτικής Ελλάδας, μετέφερε στους παραβρισκόμενους ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κέλλης του Νομού Φλωρίνης, Αθανάσιος Τάσκας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Κοινότητα Κέλλης βραβεύτηκε το 2013 από την Ακαδημία Αθηνών, αφού είναι η κοινότητα με τους περισσότερους πολύτεκνους σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα σε εξέχοντες εκπροσώπους του πνευματικού κόσμου της χώρας, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέα, και κεντρικό άξονα την θέση της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. 

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος μίλησε για την «Εκκλησία μπροστά στις Προκλήσεις του Σύγχρονου Κόσμου», ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Αθανάσιος- Μελέτιος Δημόπουλος μίλησε για το πώς μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την εθνική συνείδηση στην Ελλάδα του σήμερα, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Φλογαΐτης αναφέρθηκε στην θέση που πρέπει να κατέχει η ελληνική παιδεία και ο πολισμός στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Χατζής μίλησε για την «Φιλελεύθερη Δημοκρατία και τους Εχθρούς της» και η συγγραφέας, Kαθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Φωτεινή Τσαλίκογλου, η οποία επιχείρησε να αποτυπώσει την ψυχολογία της σύγχρονης Ελλάδας.

Για την «Ελλάδα που θέλουμε» μίλησε ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας A& M,κύριος Δημήτρης Νανόπουλος. «Δεν έχουμε καιρό. Τα πράγματα τρέχουν όπως λέμε στη φυσική εκθετικά. Δεν ζούμε πια στην εποχή του αραμπά. Τα πράγματα τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Δεν μπορούμε να παραμένουμε συνέχεια στο καβούκι μας και να μη συμμετέχουμε σε όλα. Εμένα μου αρέσει μια Ελλάδα ανοιχτή , που ανήκει στον κόσμο, μια Ελλάδα που θα αποδείξουμε ότι  έχουμε σχέση με αυτά τα χώματα πάνω στα οποία πατάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-11

Ο Δημήτρης Νανόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-12

Δημήτρης Νανόπουλος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Την Ημερίδα έκλεισε με έναν σύντομο, αλλά περιεκτικό επίλογο η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή».

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-13

Σίσσυ Παυλοπούλου

«Θα ήθελα να κλείσω μιλώντας για τις δύο αρχές που με καθοδηγούν πάντα στη ζωή μου. Η πρώτη είναι το μεγαλείο του ανθρώπου, να ψάχνει να βρει στη χειρότερη στιγμή στη μεγαλύτερη δυσκολία κάτι θετικό. Από εκεί να παίρνει δύναμη και να συνεχίζει. Η δεύτερη είναι τις πληροφορίες να τις κάνουμε γνώση, να τις επεξεργαζόμαστε  και να μην παρασυρόμαστε. Μόνο με αυτό τον τρόπο, με τη λογική επεξεργασίας, μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε σοφία σε εργαλείο, δηλαδή, για να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις», είπε η κυρία Παυλοπούλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρώην Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, η ακαδημαϊκός και ποιήτρια Κική Δημουλά, η σύζυγος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, Δέσποινα, η σύζυγος του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Εύη, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ο κύριος Ανδρέας Ποταμιάνος και η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Ο Πρ. Παυλόπουλος σε ημερίδα για την «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο» από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»-14

Κική και Έλση Δημουλά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή