Τι λένε ειδικοί Ρώσοι σχολιαστές για την απόφαση του Eurogroup

Τι λένε ειδικοί Ρώσοι σχολιαστές για την απόφαση του Eurogroup

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Ε.Ε. πράγματι μπορεί να αφαιρέσει το ρίσκο μιας νέας κρίσης χρέους και της απειλής της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη , τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, δηλώνει στο πρακτορείο ΝΟΒΟΣΤΙ ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού εκτιμήσεων, «ΑΡΙΚΑΠΙΤΑΛ», Αλεξέι Τρετιακόφ. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πως για τους ξένους επενδυτές υπάρχουν πολύ πιο ελκυστικές αγορές για επενδύσεις. «Δεν θα συμβούλευα τους Ρώσους επενδυτές να κρατάνε τις αποταμιεύσεις τους σε ευρώ διότι πολύ πιο σοβαρό ρίσκο από την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον μπορεί να αποτελέσει η Ιταλία, όπου στην εξουσία ανήλθαν οι λαϊκιστές, με στόχο να αυξήσουν τα δημόσια έξοδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Κέντρου χάραξης στρατηγικής της ΓΚΑΖΠΡΟΜΠΑΝΚ, Γιεγκόρ Σούσιν, τονίζει πως η Ελλάδα βγάζει από πάνω της τον «οικονομικό γύψο», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να νικήσει γρήγορα. Προς το παρόν,αναφέρει, λύθηκε μόνο η βραχυπρόθεσμη, οξεία φάση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, σε μακροπρόθεσμη φάση το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό…

Η κρίση ξεπερνιέται, οι αιτίες που τη γέννησαν παραμένουν, αναφέρει από την πλευρά του στο πρακτορείο Σπούτνικ, ο Ρώσος αναλυτής Ντμίτρι Ζουραβλιόφ. Σε γενικές γραμμές, τονίζει, η οικονομική ουσία της Ε.Ε. συνίσταται στο γεγονός ότι η παραγωγή βρίσκεται στη Γερμανία και όλοι οι άλλοι είναι μόνο καταναλωτές. Έτσι αναδύεται το εύλογο ερώτημα: Που θα βρουν χρήματα οι αγοραστές; Τους απαντούν, κλείστε τα εργοστάσια, ανοίξτε μαγαζιά… Και αυτό είναι το πρόβλημα, εκτιμά ο Ζουραβλιόφ. Πως, χωρίς να παράγεις τίποτα, να έχεις δυνατότητα να αγοράζεις εμπορεύματα;

Ο Ρώσος αναλυτής τονίζει πως η Ελλάδα διαθέτει τουριστικά θέρετρα, τα οποία δεν πρέπει να τα πάρουν οι Γερμανοί, αλλά δεν μπορεί να σταθεί η οικονομία αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό. Έτσι, εκτιμά, η κρίση ίσως σε όχι τόσο οξεία μορφή, θα επανέλθει. Το πρόβλημα εξισορρόπησης των πληρωμών παραμένει. Σήμερα η Ελλάδα, αύριο ίσως η Πορτογαλία ή η Ισπανία. Κάθε φορά η κρίση θα ξεπερνιέται αλλά το πρόβλημα θα παραμένει. Για να λυθεί πρέπει να γίνει μετάβαση σε μια ισότιμη ανταλλαγή, αλλά αυτό αφαιρεί κάθε λόγο ύπαρξης της Ε.Ε. με τη σημερινή της δομή. Αυτό δεν θα συνέφερε τη Γερμανία και τη Γαλλία, καταλήγει ο Ζουραβλιόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή