Βαθαίνει συνεχώς το ρήγμα στη Γερμανία

Βαθαίνει συνεχώς το ρήγμα στη Γερμανία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ως οριστική ρήξη των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών με την Αγκελα Μέρκελ διαβάστηκε το άρθρο, στην εφημερίδα Welt, του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος επιτίθεται ολομέτωπα στη Γερμανίδα καγκελάριο χωρίς να την κατονομάζει, με αιχμή του δόρατος και πάλι το μεταναστευτικό. Ο δε Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι διατύπωσε αμφιβολίες όχι μόνο για την επιβίωση της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Θα δούμε αν θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα χρόνο», είπε ο Σαλβίνι σε συνέντευξη στο τεύχος του περιοδικού Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα – σχόλιο που δεν προδιαγράφει εποικοδομητική στάση της Ιταλίας στην άτυπη σύνοδο που θα γίνει αύριο με θέμα το μεταναστευτικό. Στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της συνόδου προσμετράται και η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας Φατμίρ Τζάφαϊ στις Βρυξέλλες, καθώς το λιμάνι του Δυρραχίου θεωρείται πιθανός δίαυλος υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με το σχέδιο, για το οποίο υπάρχει ευρεία συμφωνία στους κόλπους της Ε.Ε., πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μεσόγειο θα μεταφέρονται στην Αλβανία, όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου και όσοι γίνονται δεκτοί θα κατανέμονται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που συμφωνούν να τους δεχθούν.

Στις επιδιώξεις της Γερμανίδας καγκελαρίου περιλαμβανόταν και η σύναψη διμερών συμφωνιών με την Ιταλία και την Ελλάδα για την ταχύτερη επιστροφή αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στις χώρες πρώτης καταγραφής. Η στάση της Ιταλίας απέναντι στην Ε.Ε. περιγράφηκε από αναλυτές ως διπλωματικός πόλεμος, με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρώμης στην Ε.Ε. να μπλοκάρει ακόμη και την εκταμίευση κονδυλίων που προορίζονται για την Τουρκία και την Αφρική. Παράλληλα, μία ακόμη ημέρα στη Μεσόγειο χωρίς προορισμό πέρασε χθες για το σκάφος «Lifeline», που μεταφέρει 224 διασωθέντες, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά.

«Κανείς δεν έχει προσέξει ότι εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν από τότε που οι μη κυβερνητικές οργανώσεις παρεμποδίστηκαν (εννοεί τους τελευταίους μήνες) και λοιδορήθηκαν. Αυτή η εκστρατεία σκοτώνει», σημείωσε ο Γερμανός φωτογράφος και βουλευτής Ερικ Μάρκαρντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή