«Καμπανάκι» από τη Fitch στην Deutsche Bank

«Καμπανάκι» από τη Fitch στην Deutsche Bank

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Fitch υποβάθμισε την προοπτική της γερμανικής τράπεζας, Deutsche Bank (DB), σε αρνητική από σταθερή, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τις επιφυλάξεις της σχετικά με το σχέδιο αναδιοργάνωσής της. Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος στο να μην μπορέσει να εφαρμόσει αποτελεσματικά το προαναφερθέν σχέδιο. Σε συνδυασμό, επίσης, με το ότι το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να ενισχύσει το επιχειρηματικό μοντέλο του, όλη η κατάσταση αυτή γεννά ανησυχία.

Αλλαγές

Mόλις τον Απρίλιο ανέλαβε τα ηνία της Deutsche Bank ο Κρίστιαν Σέβινγκ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος μέχρι τότε και με προϋπηρεσία στη λιανική τραπεζική, τον λογιστικό έλεγχο και την αξιολόγηση κινδύνου. Αυτός εκλήθη να αντικαταστήσει τον αποχωρήσαντα Βρετανό Τζον Κράιαν. Ο Βρετανός πρώην διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας είχε τοποθετηθεί στο πηδάλιο προ τριετίας και έθεσε σε εφαρμογή ένα δραστικό πρόγραμμα περικοπών, απεξάρτησης από δευτερεύουσες δραστηριότητες και περιστολής του κλάδου της επενδυτικής τραπεζικής. Η εντολή του Τζον Κράιαν έληγε τυπικά το 2020, αλλά οι μέτοχοι της Deutsche Bank έχασαν την υπομονή τους. Η τριετία Κράιαν ήταν τριετία διαδοχικών ζημιών.

Παρά ταύτα, το δικό του σχέδιο εξυγίανσης είναι που ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό και ο διάδοχός του, όπως αναφέρουν αναλυτές. Οι προκλήσεις για τον Κρίστιαν Σέβινγκ είναι το να συνεχίσει τις περικοπές δαπανών, να αντεπεξέλθει στον λυσσώδη ανταγωνισμό εντός και εκτός Γερμανίας και να προσαρμοστεί στους ολοένα και αυστηρότερους διεθνείς κανόνες του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Πάντως, όπως αποφάσισε συνολικά η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας, από δω και στο εξής ο κ. Σέβινγκ θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη λιανική τραπεζική, αλλά και στις εντός της Γηραιάς Ηπείρου δραστηριότητες. «Επειτα από ενδελεχή ανάλυση καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε νέο δυναμικό άνθρωπο να ηγηθεί της τράπεζας», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της DB, Πάουλ Αχλάιτνερ. Στον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής πολλά βασικά στελέχη είχαν απομακρυνθεί και τα έσοδά του μειώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι η Deutsche Bank είχε ενισχύσει ιδιαιτέρως τον ρόλο των στελεχών επενδυτικής τραπεζικής από το 1989 και μετά, όταν αγόρασε τον όμιλο Morgan Grenfell. Μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Κρίστιαν Σέβινγκ δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι έθεσαν σε αμφισβήτηση εάν μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά το έργο της αναδιοργάνωσης της τράπεζας. Κι αυτές οι επιφυλάξεις τους φαίνονται περίτρανα στο ότι η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank έχει υποχωρήσει δραστικά κατά 16%, αφής στιγμής τοποθετήθηκε ως διευθύνων σύμβουλός της ο Κρίστιαν Σέβινγκ.

Η όλη κατάσταση επιδεινώθηκε και από τη διπλή υποβάθμιση της προοπτικής της γερμανικής τράπεζας από Fitch και S&P Global Ratings. Συν τοις άλλοις, στα μέσα της εβδομάδας επιβλήθηκε στην Deutsche Bank πρόστιμο 205 εκατ. δολαρίων από την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Ν. Υόρκης για ατασθαλίες στην αγορά συναλλάγματος το διάστημα 2007 – 2013. Στη σχετική ανακοίνωση, τέλος, η αρμόδια Αρχή τονίζει ότι «διαπιστώθηκε χαλαρή εποπτεία της τράπεζας στον τομέα της αγοράς συναλλάγματος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή