Ρουμανία: Προστατεύουν τον Ντραγκνέα

Ρουμανία: Προστατεύουν τον Ντραγκνέα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η πολιτική κρίση στη Ρουμανία ύστερα από την καταδίκη σε φυλάκιση του προέδρου της Κάτω Βουλής, Λίβιου Ντραγκνέα, για υπόθεση διαφθοράς και την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει από τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Δικαστήριο του Βουκουρεστίου καταδίκασε, την Πέμπτη, σε φυλάκιση τριάμισι ετών τον Ντραγκνέα, ο οποίος, εκτός από πρόεδρος της Κάτω Βουλής, είναι και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το δικαστήριο έκρινε τον 55χρονο πολιτικό ένοχο για την κατηγορία ότι κράτησε στο μισθολόγιο κρατικής υπηρεσίας δύο γυναίκες, οι οποίες ταυτόχρονα διατηρούσαν έμμισθες θέσεις στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία και δεν πρόκειται να οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή, καθώς έχει ασκήσει έφεση. Μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή του, θα διατηρεί τόσο το πολιτειακό όσο και το πολιτικό του αξίωμα.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου και άλλων πόλεων για να χαιρετίσουν τη δικαστική απόφαση και να αποδοκιμάσουν πρόσφατες αλλαγές στην ποινική δικαιοσύνη, που αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής. Η ρουμανική κυβέρνηση έχει έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία της καταλογίζει ότι δεν πράττει τα οφειλόμενα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αντίθετα προσπαθεί να θωρακίσει πολιτικούς που κατηγορούνται για αδικήματα μέσω των αλλαγών που προωθεί στη Δικαιοσύνη.

Παρά την εντεινόμενη πίεση, τα κορυφαία ηγετικά στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) εμφανίστηκαν χθες στο πλευρό του Ντραγκνέα. «Το PSD θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον πρόεδρο. Αυτή είναι η μόνη ενδεικνυόμενη προσέγγιση, αν θέλουμε να σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Νατάλια Ιντοτέρο. «Αυτή δεν ήταν μια δικαστική απόφαση εναντίον ενός προσώπου, αλλά μια απόφαση εναντίον ενός κόμματος, εναντίον των εκατομμυρίων των πολιτών που μας εμπιστεύονται», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του PSD, Μαριάν Νεάσκου.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κυβερνά τη Ρουμανία στο μεγαλύτερο μέρος των χρόνων που μεσολάβησαν από την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Ο Λίβιου Ντραγκνέα είναι ο ισχυρός άνδρας του κόμματος, αλλά δεν είχε δικαίωμα να οριστεί πρωθυπουργός μετά τις τελευταίες εκλογές, διότι είχε καταδικαστεί, το 2016, σε υπόθεση που αφορούσε εκλογική νοθεία. Στη θέση του ορίστηκε πρωθυπουργός, τον περασμένο Ιανουάριο, η Βιόριτσα Ντάντσιλα, στενή πολιτική του σύμμαχος.

Συνεδρίαση

Η ηγεσία του PSD επρόκειτο να συνεδριάσει για να καθορίσει τη στάση της στο νέο σκηνικό που δημιούργησε η δικαστική απόφαση, χθες το βράδυ, αλλά η στήριξή της στον Ντραγκνέα δεν φαινόταν να αμφισβητείται. Το δικαστικό σίριαλ γύρω από την υπόθεση των δύο γυναικών μπορεί να τραβήξει σε μάκρος, καθώς τα δικαστήρια μπαίνουν σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα εκδικάζουν μόνο επείγουσες υποθέσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή