Επιστροφή φόρου 200.000 ευρώ για Netflix στη Βρετανία το 2017

Επιστροφή φόρου 200.000 ευρώ για Netflix στη Βρετανία το 2017

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή φόρου σχεδόν 200.000 ευρώ έλαβε πέρυσι η διαδικτυακή υπηρεσία ψυχαγωγίας Netflix στη Βρετανία, χωρίς να πληρώσει κανένα φόρο στη χώρα, παρά τα εκτιμώμενα έσοδα 500 εκατ. στερλινών, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian και με έρευνα της Ampere Analysis. Η κεφαλαιοποίηση της αμερικανικής εταιρείας είναι μεγαλύτερη από αυτήν του κολοσσού κινηματογραφικών παραγωγών Disney και εξαπλάσια του ειδησεογραφικού και ψυχαγωγικού ομίλου Sky στη Βρετανία. Αλλά η Netflix Services UK έχει καταφέρει να μην έχει καμία φορολογική επιβάρυνση στη Βρετανία, όπου ο αριθμός των συνδρομητών ανέρχεται σε οκτώ εκατομμύρια, διότι διατηρεί την έδρα της στην Ολλανδία.

Το 2017 έλαβε επιστροφή φόρου 199.000 ευρώ, διότι η Βρετανία προσφέρει φοροαπαλλαγές στις παραγωγές που γίνονται εντός των συνόρων της, όπως είναι η σειρά της Netflix με τίτλο «War Machine», όπου πρωταγωνιστεί ο αστέρας του Χόλιγουντ Μπραντ Πιτ. Αν και η Netflix ανακοίνωσε που είχε πέρυσι έσοδα 26,8 εκατ. ευρώ από τη Βρετανία, οι υπολογισμοί της Ampere Analysis είναι αρκετά υψηλότεροι. Προσδιορίζει τα έσοδα της Netflix από τη Βρετανία στα περίπου 500 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του φόρου κατανάλωσης και με δεδομένη τη μηνιαία συνδρομή 7,99 στερλινών που κατέβαλαν οι συνδρομητές. Σημειωτέον ότι η μηνιαία συνδρομή των 7,99 στερλινών είναι το πιο κοινό πακέτο ταινιών, ντοκιμαντέρ και σειρών που προσφέρει η Netflix στη Βρετανία.

Η Netflix Services UΚ περιγράφεται ως μέλος του ομίλου Netflix και περιλαμβάνει στο μισθολόγιό της 14 άτομα στη Βρετανία – τέσσερα εκπροσωπούν τη διοίκηση και άλλα δέκα εργάζονται στο μάρκετινγκ. Οι συνολικές αποδοχές τους ανέρχονται σε 4,4 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως καθένας λαμβάνει 314.000 ευρώ ανά έτος. Η ίδια η εταιρεία τόνισε πως έχει επενδύσει στη βιομηχανία ψυχαγωγίας της Βρετανίας, απασχολώντας περίπου 20.000 άτομα σε διάφορες παραγωγές. «Επενδύουμε εκατοντάδες εκατομμύρια στη Βρετανία. Προς το παρόν πραγματοποιούνται 40 παραγωγές, συμπεριλαμβανομένης της νέας σειράς επεισοδίων “The Crown” (Το στέμμα), αλλά και του “Black Mirror” (Μαύρος καθρέπτης)», αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας στη χώρα. Η περίπτωση της Netflix είναι παρόμοια με την Google και την Apple, οι οποίες διοχετεύουν τα έσοδά τους σε ευρωπαϊκές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Η Apple, μάλιστα, έχει τεθεί στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., που αποφάσισε πως θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικούς φόρους 13 δισ. ευρώ στο ιρλανδικό κράτος. Αν και η προθεσμία πληρωμής είχε λήξει τον Ιανουάριο του 2017, η Apple ξεκίνησε την καταβολή των φόρων φέτος τον Απρίλιο, αν και σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην απόφαση που είχε αναγγείλει η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρίτ Βεστάγκερ. Στα τέλη του 2017, η ρευστότητα της Apple διαμορφώθηκε στα 285,1 δισ. δολάρια, αντανακλώντας ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Η Amazon, ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει επίσης τεθεί στο στόχαστρο της Κομισιόν, καθώς πλήρωσε φόρους 16,5 εκατ. ευρώ στο κράτος του Λουξεμβούργου το 2016, ενώ τα έσοδά της στην Ευρώπη είχαν φθάσει τα 21,6 δισ. ευρώ. Μακροπρόθεσμος στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να γίνει φορολογική μεταρρύθμιση στην Ε.Ε. που θα αναγκάζει τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους στη χώρα όπου βρίσκονται οι πελάτες και οι συνδρομητές τους. Η Γαλλία και η Γερμανία ασκούν, ειδικότερα, πιέσεις για την υψηλότερη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή