«Ελλάκτωρ»: τα σχέδια των βασικών μετόχων για επιστροφή στα κέρδη

«Ελλάκτωρ»: τα σχέδια των βασικών μετόχων για επιστροφή στα κέρδη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη μεταξύ των κυρίων μετόχων του ομίλου «Ελλάκτωρ» για την επόμενη μέρα της εισηγμένης και το ποια πλευρά θα κληθεί να τη διαχειριστεί. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, τόσο οι κ. Λ. Μπόμπολας και Δημ. Κούτρας, εκπροσωπώντας τη σημερινή διοίκηση, όσο και οι αδελφοί Καλλιτσάντση, οι οποίοι έχουν προτείνει νέο διοικητικό συμβούλιο (η σχετική απόφαση θα ληφθεί από τους μετόχους της επικείμενης γενικής συνέλευσης την επόμενη Παρασκευή), κατέθεσαν το αναλυτικό σχέδιό τους για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, στη δομή, στον τρόπο λειτουργίας και στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για την επιστροφή στην κερδοφορία.

Από την ανάγνωση των σχεδίων καταγράφεται κατ’ αρχάς η σχεδόν πλήρη διαφωνία των δύο πλευρών σε ό,τι έχει να κάνει με τους τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσει η εισηγμένη, με εξαίρεση τους κλάδους των απορριμμάτων και των παραχωρήσεων, οι οποίοι άλλωστε έχουν συνεισφέρει πάνω από το 60% της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το σχέδιο της πλευράς Μπόμπολα – Κούτρα, προτάσσονται οι κατασκευές, οι παραχωρήσεις και το περιβάλλον (έργα βιολογικού καθαρισμού και διαχείρισης απορριμμάτων), που προσφέρουν συνέργειες μεταξύ τους. Παράλληλα, γίνεται λόγος για πώληση της θυγατρικής στην αιολική ενέργεια, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, υπό την αίρεση της προσέλκυσης ενός ελκυστικού τιμήματος, όπως επίσης και για τη σταδιακή αποεπένδυση από σειρά τομέων, που δεν εντάσσονται στο βασικό αντικείμενο του ομίλου όπως, για παράδειγμα, τη θυγατρική στα ακίνητα REDS, τη συμμετοχή στα μεταλλεία χρυσού (5% στην «Ελληνικός Χρυσός» και 1,1% στην Eldorado Gold) και ασφαλώς το ποσοστό 22% στην Elpedison. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, τα παραπάνω πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2019. Στόχος είναι η μείωση του τραπεζικού δανεισμού κατά 390 εκατ. ευρώ και η σημαντική αύξηση της ρευστότητας για νέες επενδύσεις σε τομείς όπως οι παραχωρήσεις.

Στον αντίποδα, οι αδελφοί Καλλιτσάντση, στη δική τους πρόταση, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για ανάγκη αναμόρφωσης του κλάδου των κατασκευών, προκειμένου να καταστεί εκ νέου αποδοτικός, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά ζημιογόνα έργα και για την στροφή σε έργα oπου ο όμιλος έχει σημαντική τεχνογνωσία, όπως σήραγγες, μετρό, βιολογικοί καθαρισμοί και κτιριακά. Επίσης, σημειώνουν ότι πρέπει η στρατηγική να περιστραφεί σε κλάδους όπως οι παραχωρήσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διαχείριση απορριμμάτων. Επίσης, προτάσσουν την ανάγκη ολοκλήρωσης του επενδυτικού πλάνου στα αιολικά πάρκα και τη μεγιστοποίηση της αξίας των διαθέσιμων ακινήτων της REDS και συνολικά του ομίλου. Σημειώνουν, δε, ότι μόνον από τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν από μια πιο ευέλικτη και ορθολογική διοικητική δομή, θα εξοικονομηθούν πόροι 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η επόμενη ημέρα στην «Ελλάκτωρ», εφόσον υπάρξει κατάληξη στην παρούσα διαμάχη, θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή, ανεξάρτητα από το ποιος μέτοχος θα επικρατήσει και θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά και ένα «τέλος εποχής» στις σχέσεις μεταξύ της υφιστάμενης διοικητικής ομάδας, έπειτα από δύο δεκαετίες συνύπαρξης υπό κοινή σκέπη. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα η όλη διαδικασία να καθυστερήσει κατά μερικές εβδομάδες, προκειμένου οι μέτοχοι να σχηματίσουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι προτείνει η κάθε πλευρά. Ετσι, ενδέχεται στην προσεχή γενική συνέλευση της 29ης Ιουνίου να κατατεθεί αίτημα αναβολής της ψηφοφορίας για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή