Διμέτωπος της Ν.Δ. σε οικονομία και Σκοπιανό

Διμέτωπος της Ν.Δ. σε οικονομία και Σκοπιανό

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ομολογώ ότι είχατε δίκιο», είπε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος επί της ουσίας στους… «Μενουμευρώπηδες», όπως απαξιωτικά τους αποκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το δραματικό καλοκαίρι του 2015. Ο διάλογος, που υποτίθεται ότι ήταν τυπικός, δεν πέρασε απαρατήρητος στην Πειραιώς, καθώς ήταν σαφής η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να «ξεπλύνει», όπως έλεγαν, τις ευθύνες του για το 2015, το τρίτο μνημόνιο και το «τέταρτο» που επίσης φέρει την υπογραφή του. Και επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός «έπαιξε τη χώρα στα ζάρια», όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προϊδεάζοντας ότι είναι αποφασισμένος να κινηθεί επιθετικά στην οικονομία, όπως έκανε και στο Σκοπιανό. Ηδη από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας ενώπιον των εξαγωγέων του Βορρά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διπλή ναρκοθέτηση» της χώρας στο πεδίο της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων. Διπλή θα είναι και η απάντηση της Ν.Δ. με διμέτωπο στην οικονομία και στο Σκοπιανό.

Ηδη με τη γραπτή δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ν.Δ. προανήγγειλε ότι αύριο η Ν.Δ. θα καταθέσει πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, προκειμένου, όπως ανέφερε, ο κ. Τσίπρας «να απολογηθεί για όσα δεινά έφερε στους πολίτες». Σε αυτά ο κ. Μητσοτάκης δεν περιλαμβάνει μόνο τις νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο που έρχονται, όπως επιβεβαιώνει και η συμφωνία του Eurogroup, αλλά και τα πεπραγμένα της «περήφανης» διαπραγμάτευσης του 2015 με κορυφαίο επεισόδιο της τριετίας ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το δημοψήφισμα. Η σχετική αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. δεν ήταν τυχαία. Ηταν προμήνυμα για όσα θα ακολουθήσουν και δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ακολουθήσει τακτική «σκληρού ροκ» και στο μέτωπο της οικονομίας, επιδιώκοντας να φέρει τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

Ο διμέτωπος έχει ήδη αρχίσει από το Σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η Ν.Δ. κλιμάκωσε και κορύφωσε την αντίδρασή της στη συμφωνία κάνοντας χρήση κοινοβουλευτικών «πυρηνικών» με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Αμφότερα τα μέτωπα, όπως παραδεχόταν αρμόδια πηγή, «φέρνουν σε αντίθεση τον κ. Τσίπρα με την πλειονότητα των Ελλήνων και με συναισθηματικούς και με ορθολογικούς όρους». Το Σκοπιανό, όπως λένε στην Πειραιώς μετά και την ανάγνωση των μετρήσεων, «λειτουργεί στο θυμικό και δημιουργεί αισθήματα ντροπής». Το δεύτερο, της οικονομίας, είναι επίσης κρίσιμο, καθώς αφορά την τσέπη και την καθημερινότητα του Ελληνα πολίτη. Πολλώ δε μάλλον, επιμένουν στην Πειραιώς, όπως φάνηκε και από την πρώτη ανάγνωση και αποδόμηση της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup τα ξημερώματα της Παρασκευής, αφού επίκεινται νέες περικοπές, ενώ η κυβέρνηση, επιμένει η Ν.Δ., έλαβε «μνημόνιο χωρίς δάνειο» και πανηγυρίζει για μια ρύθμιση για το χρέος που απέχει ακόμη και απ’ αυτήν που είχε ήδη εξασφαλίσει η Ελλάδα το 2012.

«Δεν ψηφίζω»

Στο Σκοπιανό, όπως φάνηκε και την επαύριο της πρότασης δυσπιστίας και της υπογραφής της συμφωνίας, είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκοπεύει να το πάει «μέχρι τέλους», καθώς επαναλαμβάνει ότι η Ν.Δ. δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή, προκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να τη φέρει στο Κοινοβούλιο όταν η άλλη πλευρά εκπληρώσει τα «προαπαιτούμενα». Και η αξιοπιστία στο εξωτερικό; Ο κ. Μητσοτάκης συχνά λέει στους συνομιλητές του ότι «δεν ψηφίζουν οι ξένοι, αλλά οι Ελληνες». Η επισήμανση αποτελεί και έμμεση αιχμή προς την κυβέρνηση, την οποία έχει κατηγορήσει δημοσίως ότι κάνει τα χατίρια δανειστών και εταίρων με αντάλλαγμα δώρα που θα της εξασφαλίσουν μεγαλύτερη παραμονή στην εξουσία. Τούτων δοθέντων, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση η ενόχληση που προκλήθηκε στην Πειραιώς από το επίμαχο δημοσίευμα της FAZ για τη σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν εξέδωσε ανακοίνωση για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αντίστοιχη με αυτή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που προκάλεσε την αντίδραση της Φώφης Γεννηματά. Αυτό παρά τις πιέσεις που ασκούνταν, ιδιαίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την πλευρά του επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Ανακοίνωση δεν εκδόθηκε ποτέ.

Σειρά συναντήσεων στο Βερολίνο

Με το οικονομικό του πρόγραμμα ανά χείρας, προμετωπίδα του οποίου είναι η ανάγκη μείωσης των φόρων, αλλά και η άποψη ότι τα υψηλά πλεονάσματα δεν είναι βιώσιμα σε βάθος χρόνου και ότι για την πραγματική ανάκαμψη της χώρας απαιτείται ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «ελληνικής ιδιοκτησίας», μεταβαίνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο Βερολίνο, όπου την ερχόμενη Τετάρτη, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» της Κυριακής, θα έχει τετ α τετ διάρκειας μιας ώρας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Παρόμοια μηνύματα αναμένεται να απευθύνει ο κ. Μητσοτάκης και στις συναντήσεις που θα έχει στην Μπούντεσταγκ με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU και του CSU στην πανίσχυρη Επιτροπή Προϋπολογισμού/Οικονομίας, και την αντιπρόεδρο των δύο κομμάτων στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Προγραμματισμένο είναι, επίσης, το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εσωτερικών και πρώην πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ –εκτός απροόπτου, που τυχόν προκληθεί από εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό–, το οποίο αναμένεται να επικεντρωθεί στο προσφυγικό. Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει συνάντηση και με τον Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρο του FDP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή