Χαμηλοί οι τόνοι της Εκκλησίας για το ονοματολογικό

Χαμηλοί οι τόνοι της Εκκλησίας για το ονοματολογικό

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλούς τόνους διατηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος στις εξελίξεις για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Η στάση της υπαγορεύεται από μία ρεάλ πολιτίκ, η οποία δεν μπορεί να υιοθετήσει ακρότητες. Αντίθετα, εκκλησιαστικοί παράγοντες θεωρούν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έχει λόγο να υψώνει τους τόνους με την κυβέρνηση όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν της χαλά… τα χατίρια. Παράλληλα, υπογραμμίζουν με νόημα ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν απειλείται ούτε από την, όποια, ενδοεκκλησιαστική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, στις διαμαρτυρίες που έγιναν στις Πρέσπες κατά την υπογραφή της συμφωνίας από τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν μόνο τέσσερις μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος, ενώ σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και την Ιεραρχία της Εκκλησίας, δεν υπήρξε σχολιασμός ή αντίδραση. Η θέση της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρη και έχει αποτυπωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η 12μελής Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε ομόφωνη απόφασή της ανέφερε ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της “Μακεδονίας”». Ετσι, αρκετοί μητροπολίτες μετείχαν στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης στις 28/1 και της Αθήνας στις 4/2 στην πλατεία Συντάγματος, στο οποίο ο μητροπολίτης Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος εκπροσωπώντας την Εκκλησία ανέγνωσε την απόφαση της ΔΙΣ στην εξέδρα των ομιλητών του συλλαλητηρίου.

«Η θέση της έγινε σαφής προς πάσα κατεύθυνση. Πλέον η Ιεραρχία παρακολουθεί τις εξελίξεις και επαγρυπνεί» ανέφερε στην «Κ» μέλος της Ιεραρχίας, επαναλαμβάνοντας ότι αρμόδια για τις αποφάσεις είναι η ελληνική Βουλή.

Η στάση αυτή αποτυπώνει την έως τώρα επιλογή του κ. Ιερωνύμου να τηρεί χαμηλούς τόνους, αξιολογώντας τη βαρύτητα των γεγονότων και τη χρονική συγκυρία. Αλλωστε, μέχρι τώρα ο κ. Ιερώνυμος, που διατηρεί πολύ καλή προσωπική σχέση με τον κ. Τσίπρα, αντέδρασε με οξύτητα όταν έκρινε ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης επιχειρούν να περιορίσουν την πρωτεύουσα θέση της Εκκλησίας. Αυτό συνέβη, ενδεικτικά, επί υπουργίας Νίκου Φίλη, με το θέμα των Θρησκευτικών να αποτελεί τον εμφανή λόγο αντίδρασης του κ. Ιερωνύμου.

Η πάγια «γραμμή» είναι υπέρ της συναινετικής επίλυσης των όποιων διαφορών και εκκρεμοτήτων, όπως ενδεικτικά η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η ίδια «γραμμή» θα τηρηθεί και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει στην πολιτική επικαιρότητα ζητήματα όπως π.χ. ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας. Η Εκκλησία θα ζυγίσει το βάθος και τις πτυχές της πρότασης, αναδεικνύοντας και τις πολιτικές επιπτώσεις της. Για παράδειγμα, σε μία τέτοια περίπτωση περίπου 10.000 ιερείς και οι οικογένειές τους θα βρεθούν σε δεινή θέση εάν ο διαχωρισμός οδηγήσει και στη μη πληρωμή της μισθοδοσίας των ιερέων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, μπορεί να κλονισθούν οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από την άλλη, εκκλησιαστική πηγή ανέφερε στην «Κ» ότι δεν νοείται διαχωρισμός όταν η πολιτεία επιλέγει να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα έσοδα ενός εκκλησιαστικού ιδρύματος όπως της Παναγίας της Τήνου. Κίνηση που από κάποιους ερμηνεύεται και ως αντίπραξη στην παρουσία του μητροπολίτη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου στο συλλαλητήριο του περασμένου Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή