Χαλάσματα σπιτιών και εγκατάλειψη στη Βρίσα Λέσβου

Χαλάσματα σπιτιών και εγκατάλειψη στη Βρίσα Λέσβου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος έχει σταματήσει στη Βρίσα της Λέσβου στις 12 Ιουνίου του 2017, όταν ο φονικός σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέστρεψε ολόκληρο το χωριό. Ογδόντα σπίτια έχουν κατεδαφιστεί από τα 280 χαρακτηρισμένα κόκκινα, τα χρήματα για την οικοσκευή δεν έχουν ακόμα δοθεί στους δικαιούχους. Κι αυτό γιατί, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες αναγνώρισης χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, τα χρήματα καθυστερούν να εκταμιευθούν και να κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Από τα 42 εκατ. που έχουν εξασφαλιστεί, έχει απορροφηθεί μόλις μισό εκατομμύριο. «Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα», τονίζει ο συντονιστής για τα θέματα σεισμού Βασίλης Τεντόμας, «αλλά και οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι πρέπει να παρακολουθούν τις υποθέσεις τους και, αν δεν μπορούν οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, να αναλάβουν τα παιδιά τους».

Χθες άρχισε το τριήμερο εργαστήριο (22-24 Ιουνίου) με θέμα «Αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων μετά τον σεισμό», στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου και στη Βρίσα (σήμερα το πρωί). Πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου του Κεντ και διοργανώνεται από το πανεπιστήμιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον», με τη στήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των κοινοτήτων Πλωμαρίου και Πολυχνίτου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και κατασκευαστές κτιρίων. Οι δραστηριότητές του εστιάζονται στις μεθόδους αποκατάστασης των κτιρίων που υπέστησαν βλάβες κατά τον σεισμό που έπληξε τη Λέσβο τον Ιούνιο του 2017. Μία σειρά διαλέξεων θα παρουσιάσουν την πρόσφατη έρευνα πάνω στο ιδιότυπο παραδοσιακό κατασκευαστικό σύστημα του νησιού και την ιδιαίτερη σεισμική συμπεριφορά του. Ταυτόχρονα, μία άσκηση πάνω σε κτίρια της περιοχής θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν πρακτικές μεθόδους για την επισκευή των ιστορικών κτιρίων. Οι διαλέξεις του εργαστηρίου θα είναι ανοικτές στο κοινό, ενώ η πρόταση αποκατάστασης θα σχολιαστεί από καλεσμένους ερευνητές. Συντονιστής του τριήμερου εργαστηρίου είναι ο κ. Νίκος Καρύδης, αρχιτέκτων, senior lecturer του Πανεπιστημίου του Κεντ, και ομιλητές ο ίδιος και η κ. Ελευθερία Τσακανίκα, πολιτικός μηχανικός, επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των δηλώσεων συμμετοχής από όλη τη Λέσβο και την Ελλάδα, που δείχνει το ενδιαφέρον των μηχανικών για την ενημέρωσή τους στις πρόσφατες έρευνες αποκατάστασης πάνω στο παραδοσιακό κατασκευαστικό σύστημα των ιστορικών κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από σεισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή