Ευτυχισμένο το νέο έτος 2022

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει να ξεφύγουμε από τη «μνημονιακή παγίδα» γύρω από την οποία περιστρέφεται η πολιτική αντιπαράθεση. Τα επιχειρήματα αν έχουμε κλείσει τη δύσκολη περίοδο της εποπτείας ή αν συνεχίζεται με επιπλέον δεσμεύσεις δεν έχει πλέον νόημα. Ούτε έχει νόημα να συνεχίζεται η αντιπαράθεση για ευθύνες πολιτικών και κομμάτων στην οικονομία. Ο,τι κατάλαβε κανείς, κατάλαβε!

Τώρα είναι η ώρα για φυγή προς τα εμπρός. Να ξεφύγουμε από τα σημερινά, τα τετριμμένα και δυσάρεστα και να πάμε κατευθείαν στο μέλλον. Ευτυχισμένο το 2022. Είναι η καλύτερη ευχή που μπορούμε να κάνουμε, σήμερα.

Ας πούμε ότι φθάσαμε στο σωτήριο αυτό έτος. Φυσικά για να φθάσουμε εκεί, διατηρήσαμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2022 όπως επέβαλαν οι δανειστές. Πετύχαμε κάποια, αναιμική είναι η αλήθεια, ανάπτυξη, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε στη μνήμη, είναι ότι ακόμα δεν έχουμε εξοφλήσει τις υποχρεώσεις. Οι ρυθμίσεις σε δόσεις εκτελούνται κανονικά αλλά συνεχίζουμε να έχουμε οφειλές. Ως πρόσωπα όχι ως κράτος. Το κράτος έχει υποχρέωση να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο έως το 2060.

Ευτυχώς, όμως, που δόθηκε η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο που είναι πάνω από 100.000 ή και έως 250.000 ευρώ. Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας δεν μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης για τις 120 δόσεις, όπως οι άλλοι τυχεροί – άτυχοι που οφείλουν λιγότερα.

Παρότι η πλειονότητα των οφειλετών, περίπου το 85%, χρωστάει έως 50.000 ευρώ σε εφορία και Ταμεία, η κυβέρνηση σωστά αποφάσισε να καλύψει σχεδόν το 95% των οφειλετών. Ηδη προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση για τις 120 δόσεις περίπου 40.000 οφειλέτες. Δεν τα κατάφεραν βέβαια επειδή το σύστημα και οι υπηρεσίες δεν είχαν προετοιμαστεί για το κύμα αυτό.

Το καλό νέο είναι ότι είμαστε στο 2022 και η ρύθμιση εφαρμόζεται ήδη και θα συνεχίσει να ισχύει τα επόμενα χρόνια. Καλό νέο επίσης είναι ότι με αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας δόθηκε η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση και για χρέη που γεννήθηκαν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016 και μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Επιπλέον, απαλλάσσονται οι οφειλέτες από χρονοβόρες αναζητήσεις δικαιολογητικών, ενώ και μετά την υποβολή των νέων δηλώσεων φόρου εισοδήματος πολλοί θα εμφανίσουν μία τουλάχιστον κερδοφόρο χρήση για να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Στη ρύθμιση εντάχθηκαν κι όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αξίας άνω του 1,2 εκατ. ευρώ που αποκλείονταν. Ισχυε ο όρος ότι για συνολικές οφειλές προς ΕΦΚΑ και εφορία ύψους 50.000 έως 200.000 ευρώ αθροιστικά, η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά το 20πλάσιο της βασικής οφειλής (αντί 25πλάσιο που ίσχυε για μικροοφειλές κάτω των 50.000 ευρώ) και άρα το όριο περιουσίας διαμορφώνεται σε μέχρι 4 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις, πάντως, ξεκίνησαν να υποβάλλονται στις αρχές Ιουλίου του 2018, αφού έγιναν οι αναγκαίες προσαρμογές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων. Αυτές που δεν είχαν γίνει, όταν εξαγγέλθηκε η ρύθμιση.

Είπαμε, αυτά πέρασαν. Το 2022 είμαστε καλύτερα. Αρκεί βέβαια να γίνει μία ακόμα ρύθμιση για τα χρέη που συσσωρεύθηκαν τα τελευταία χρόνια. Κανένα πρόβλημα. Φτωχοί-πλούσιοι μάθαμε να πληρώνουμε οφειλές σε δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή