Με το βλέμμα στο αύριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Μακεδονικό», ή όπως επιλέγει να το ονομάζει ο καθένας, είναι ένας γρίφος για πολλούς. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου καθώς έχω βρεθεί επανειλημμένως σε φιλικές συζητήσεις, στις οποίες κυριαρχούν η σύγχυση και οι αντιφάσεις. Ενίοτε και ο δογματισμός. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι πλέον σώφρονες καταλήγουν ότι χρειάζονται λογική, ηρεμία και δυνατότητα να δει κανείς πέραν του όποιου θερμού κλίματος.

Οταν είχα επισκεφθεί τα Σκόπια πριν από ακριβώς δύο χρόνια, είχα διαπιστώσει τις πολύ μεγαλύτερες αντιφάσεις της κοινωνίας στην ΠΓΔΜ και τη, φαινομενικά, τουλάχιστον, περισσότερο εύθραυστη κοινωνική συνοχή. Το μέρος της πόλης που ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1963 έχει και μερικά πολύ ενδιαφέροντα μοντερνιστικά στοιχεία που θυμίζουν την εποχή Τίτο, αλλά η φρίκη του προγράμματος «Σκόπια 2014» τα επισκιάζει όλα. Τουλάχιστον ως εντύπωση. Οταν είχα βρεθεί εκεί υπήρχαν ακόμη οι κόκκινες μπογιές που είχε πετάξει ως διαμαρτυρία ομάδα Αλβανών της χώρας.

Η κυβέρνηση σαφώς χειρίστηκε ένα εθνικό θέμα με μικροπολιτικά κριτήρια και κινήθηκε εξωθεσμικά, υποτιμώντας την ευαισθησία της κοινής γνώμης. Αυτό όμως που αποτελεί αντικειμενικά σημαντικό στόχο είναι η σταθερότητα της γειτονικής χώρας και μακροπρόθεσμα η οικονομική ευημερία της, που μόνο αυτή μπορεί να συμβάλει υπέρ της κοινωνικής συνοχής. Για την Ελλάδα, που δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, τα όποια προβλήματα φέρνει η συμφωνία μπορούν μελλοντικά να περιθωριοποιηθούν από τη φυσική ρύθμιση και τον αυτοματισμό που μπορεί να επιφέρουν η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, ο τουρισμός και η περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι απολύτως σαφές πως όσο διαιωνίζεται η ασάφεια τόσο πιο εύκολα θα βρίσκουν έδαφος οι εθνικιστικές κορώνες στα Σκόπια. Είχα ακολουθήσει μια ξενάγηση στο εκεί Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα και ένιωσα ότι η λέξη προπαγάνδα δεν μπορεί να εκφράσει όσα άκουσα. Ζητούμενο είναι να ενθαρρυνθούν οι «απέναντι», όσοι θέλουν να δουλέψουν για συνεργασία και πρόοδο. Η συμφωνία έχει πολλά τρωτά που ευλόγως ενοχλούν ή εξοργίζουν τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων. Η Ελλάδα, όμως, παραμένει, πολιτισμικά και οικονομικά, ηγέτιδα χώρα στα Βαλκάνια με τεράστια αφομοιωτική ικανότητα και επιδραστική δύναμη. Αυτό μας λέει και η ιστορία της περιοχής. Το συμφέρον της χώρας, κάθε χώρας, είναι να έχει ευημερούντες και ήσυχους γείτονες. Το θέμα είναι να κοιτάξουμε εμείς τη δική μας οικονομική ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή