Αιθιοπία: Δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε συγκέντρωση του πρωθυπουργού (φωτογραφίες)

Αιθιοπία: Δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε συγκέντρωση του πρωθυπουργού (φωτογραφίες)

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Αχμεντ διέφυγε επίθεσης με χειροβομβίδα, που πραγματοποιήθηκε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα, αν και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από άγνωστο δράστη λεπτά αφότου ο 41χρονος πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Απρίλιο, είχε ολοκληρώσει την ομιλία του ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Μέσκελ στο κέντρο της Αντίς Αμπέμπα.

Αυτόπτης μάρτυρας είδε τον Αμπίι να απομακρύνεται από φρουρούς. Αλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters πως ο δράστης είχε συμπλακεί με αστυνομικούς πριν από την έκρηξη.

Ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού είπε πως 83 άνθρωποι τραυματίστηκαν, έξι από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας είπε πως οι τραυματίες είναι 100.

Αιθιοπία: Δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε συγκέντρωση του πρωθυπουργού (φωτογραφίες)-1

Απευθύνοντας λίγο αργότερα τηλεοπτικό μήνυμα προς το έθνος, ο Αμπίι δήλωσε πως η επίθεση ήταν μια «απόπειρα από δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την Αιθιοπία ενωμένη».

Κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση, ο Αμπίι είχε υποσχεθεί να φέρει περισσότερη διαφάνεια στην κυβέρνηση και συμφιλίωση σ' ένα έθνος που σπαράσσεται από συγκρούσεις εδώ και πολλά χρόνια. Οταν μίλησε στην τηλεόραση, εξακολουθούσε να φορά ένα πράσινο μπλουζάκι που του είχαν δώσει οι οργανωτές της συγκέντρωσης.

Αιθιοπία: Δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε συγκέντρωση του πρωθυπουργού (φωτογραφίες)-2

Η Ερυθραία, που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε διαμάχη με την Αιθιοπία αναφορικά με μια μεθοριακή διένεξη που ο Αμπίι έχει προσπαθήσει να επιλύσει, καταδίκασε το επεισόδιο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την επίθεση.

Ο Αμπίι ανέλαβε την πρωθυπουργία αφού ο προκάτοχός του, ο Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέγκν, παραιτήθηκε έπειτα από διαμαρτυρίες που ξέσπασαν το 2015 σ' αυτή τη χώρα των 100 εκατομμυρίων κατοίκων. Καθεστώς έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε προσωρινά για να αντιμετωπιστεί η αναταραχή και ήρθη αυτόν τον μήνα.

Παρά το γεγονός ότι η Αιθιοπία έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού λένε πως τα οφέλη της δεν κατανέμονται δίκαια ανάμεσα στις εθνοτικές ομάδες και τις περιφέρειες της χώρας, η οποία κυβερνάται από τον ίδιο συνασπισμό εδώ και περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα.

Αιθιοπία: Δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε συγκέντρωση του πρωθυπουργού (φωτογραφίες)-3

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή