Εξι οι ενδιαφερόμενοι, πολλά τα ερωτήματα

Εξι οι ενδιαφερόμενοι, πολλά τα ερωτήματα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ιδιόμορφο τοπίο σε σχέση με την αντανάκλαση στον ανταγωνισμό και στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού διαμορφώνουν τα πρώτα αποτέλεσμα του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης και, κυρίως, η συμμετοχή των δύο τσεχικών εταιρειών EPH και ΙCII, που αποτέλεσε έκπληξη, στην οποία ευλόγως έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της αγοράς.

Το ελληνικό ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνει τη «Μυτιληναίος Α.Ε.», τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (όμιλος Βιοχάλκο) και την Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου) από κοινού με την κινεζική Beijing Guohua Power Company, και είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από πολύ νωρίτερα. Επιπλέον, οι δύο ενεργειακοί όμιλοι, Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είχαν ξεκαθαρίσει στους μετόχους τους ότι η συμμετοχή τους είναι κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα. O επικεφαλής της πρώτης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα των μονάδων λόγω του παράγοντα CO2 και της δεύτερης, Γιώργος Περιστέρης, δήλωσε ότι η συμμετοχή στην αποεπένδυση έχει νόημα μόνο σε περίπτωση συμμετοχής της βιομηχανίας. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ως μεγάλος καταναλωτής προσήλθε αυτόνομα σε αυτήν τη φάση του διαγωνισμού με προοπτική συνεργασίας στο επόμενο στάδιο στη βάση της διασφάλισης ενός μακροχρόνιου διμερούς συμβολαίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, χαμηλού κόστους. Αναμενόμενο, αν και οι προθέσεις του δεν έχουν διαφανεί ακόμη, ήταν για την αγορά και το ενδιαφέρον του ομίλου Κοπελούζου, αλλά και της κινεζικής Beijing Guohua Power Company, που προέκυψε από τη συγχώνευση των λιγνιτικών μονάδων του Shenhua Group και του China Guodian Group.

Aυτό που δυσκολεύεται να κατανοήσει η αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, που παρακολουθεί στενά την πορεία του εγχειρήματος αποεπένδυσης της ΔΕΗ στον λιγνίτη, είναι το τσεχικό ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ. Και οι δύο εταιρείες έχουν χτίσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα κυρίως στον άνθρακα και είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες στο ρίσκο των CO2 καθώς ως ευρωπαϊκές εταιρείες διέπονται από τους κανόνες και πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. Με αυτό το δεδομένο θα έπρεπε να γυρίσουν την πλάτη στους λιγνίτες της ΔΕΗ, όπως έπραξε το σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών. Αντ’ αυτού όμως δήλωσαν «παρών» στον διαγωνισμό της ΔΕΗ, αφήνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται.

Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό ενδιαφέρον των τσεχικών εταιρειών όπως και των υπολοίπων θα φανεί στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Επί του παρόντος και οι έξι ενδιαφερόμενοι διασφαλίζουν πρόσβαση στο virtual data room για να συλλέξουν στοιχεία για τη λειτουργία και το κόστος των μονάδων της ΔΕΗ.

Σε περίπτωση που το ενδιαφέρον των Τσέχων είναι πραγματικό, τότε θα πρέπει ή να διεκδικήσουν αυτόνομα κάποια μονάδα της ΔΕΗ ή να επιδιώξουν συνεργασία με κάποιον από τους συμμετέχοντες. Στην πρώτη περίπτωση θα βρεθούν να λειτουργούν τις μονάδες της ΔΕΗ και να πωλούν το ρεύμα με εύλογο κέρδος σε κάποιον προμηθευτή ή σε ενεργοβόρα βιομηχανία, μέσω διμερούς συμβολαίου, λειτουργώντας ουσιαστικά ως μεσάζοντες. Εάν όμως οι μονάδες είναι βιώσιμες, τότε οι καθετοποιημένοι προμηθευτές γιατί να μην τις διεκδικήσουν αυτόνομα οι ίδιοι, είναι το ερώτημα που θέτει η αγορά. Ακόμη όμως και στην περίπτωση της σύμπραξης των Τσέχων είτε με προμηθευτή είτε με βιομηχανικό καταναλωτή, το ερώτημα σε σχέση με το γιατί να προχωρήσουν σε μια υψηλού ρίσκου επένδυση και μάλιστα σε μια αγορά όπου δεν έχουν άλλη παρουσία και όπου ήδη ο ανταγωνισμός στη χονδρική είναι ανεπτυγμένος και στη λιανική ενισχύεται συνεχώς, παραμένει αναπάντητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή