Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Απαλλαγή κεφαλαιακών κερδών από SWAP από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Με πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, εισήχθη απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (SWAP) στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Τα κέρδη αυτά, που απαλλάσσονταν του φόρου εισοδήματος, απαλλάσσονται πλέον και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επιπλέον, δεν αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος καθόσον δεν συνιστούν πραγματοποιηθείσα υπεραξία. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2017 και μετά.

• Αμοιβές με μπλοκάκια: Οι αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες που παρέχονται βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου με έως και 3 εργοδότες δεν έχουν ευκαιριακό και παρεπόμενο χαρακτήρα. Συνεπώς η υπαγωγή τους στις σχετικές διατάξεις προϋποθέτει, επιπλέον, και την προηγούμενη έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις ως άνω υπηρεσίες. Επομένως, στις περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια της έγγραφης σύμβασης ένα μέρος των εν λόγω υπηρεσιών που παρέχονται δεν καλύπτεται από προηγούμενη έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, τότε οι αμοιβές που αντιστοιχούν στις υπηρεσίες αυτές δεν υπάγονται στις διατάξεις τής ως άνω περίπτωσης και δεν αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εισόδημα από μισθωτή εργασία (θέμα από ΠΟΛ.1087/2018).

• Νέα προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων: Η δήλωση υποβάλλεται πλέον μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους  και όχι μέχρι την τελευταία μέρα αυτού. Με τη νέα προθεσμία ρυθμίζεται ο χρόνος καταβολής των δόσεων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2017 και επόμενων, προκειμένου να διατηρηθεί ο προβλεπόμενος αριθμός δόσεων και παράλληλα να αντιμετωπισθούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων.

• Επιστροφή εταιρικού κεφαλαίου λόγω μείωσης και φορολογία: Δεν αποτελεί εισόδημα η μείωση εταιρικού κεφαλαίου εφόσον πρόκειται για επιστροφή μόνο του πράγματι καταβληθέντος κεφαλαίου. Σημειώνεται, επίσης, ότι στα συγκεκριμένα επιστρεφόμενα ποσά δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης (ΠΟΛ 1003/2017).

• Επιστροφή εταιρικού κεφαλαίου και κάλυψη τεκμηρίων: Ποσό που επιστρέφεται σε μέτοχο/εταίρο (φυσικό πρόσωπο) λόγω μείωσης κεφαλαίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίων, εφόσον το εν λόγω ποσό υπαγόταν σε τεκμήριο όταν το κατέβαλε ο μέτοχος/εταίρος. Συγκεκριμένα, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017, μπορεί να δηλωθεί επιστροφή κεφαλαίου, μόνον εφόσον το έτος που κατεβλήθη αυτό το ποσό (για αγορά επιχείρησης, σύσταση ή συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου) αποτελούσε δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και είχε δηλωθεί ως τέτοια (ΠΟΛ 1068/2018).

• Φορολογική δήλωση 2017: «Φιλοξενούντες» και «φιλοξενούμενοι»: Οσοι φορολογούμενοι φιλοξενούν στην κύρια κατοικία τους ενήλικα φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε υποβολή δήλωσης (εκτός από «εξαρτώμενα μέλη»), οφείλουν να δηλώσουν το ΑΦΜ τους, τους μήνες φιλοξενίας και τα τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα, διατηρείται η υποχρέωση του φιλοξενουμένου να δηλώσει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και της κατοικίας στην οποία φιλοξενείται (ήτοι ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, επιφάνεια της κατοικίας και μήνες φιλοξενίας). Με αυτόν τον τρόπο, οι φορολογικές αρχές στοχεύουν να εντοπίσουν, μέσω διασταυρώσεως στοιχείων, τις περιπτώσεις των φορολογουμένων εκείνων οι οποίοι δηλώνουν «εικονική» φιλοξενία (συνήθως, προκειμένου να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες τους).

• Kριτήρια φορολογικών ελέγχων έτους 2018: Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΙΠΑΕΕ 1045535/20.3.2018), ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, θα ελέγχονται  άμεσα:

(i) Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, και λοιπές έρευνες – έλεγχοι για τα οποία έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου ή αίτημα παροχής πληροφοριών σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

(ii) Υποθέσεις που αφορούν διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά και

iii) Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

ΠΗΓΗ: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή