Λιαργκόβας: Πέσαμε στην παγίδα Σόιμπλε με τα πρωτογενή πλεονάσματα

Λιαργκόβας: Πέσαμε στην παγίδα Σόιμπλε με τα πρωτογενή πλεονάσματα

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ελληνική κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα να πετύχει υψηλότερα των στόχων πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό ήταν λάθος» επισήμανε, o οικονομολόγος Παναγιώτης Λιαργκόβας, τέως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Ο Σόιμπλε είχε ζητήσει 2 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, και συγκεντρώσαμε περίπου 7 δισ. αυτό ήταν η παγίδα… Πέσαμε στην παγίδα» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δώσαμε ένα χαρτί στους Γερμανούς, στον Σόιμπλε, ο οποίος από τότε άλλαξε στάση και προσανατολίστηκε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας ότι «αφού τα καταφέρνετε συνεχίστε με αυτό το ρυθμό» άρα με τη λιτότητα» τόνισε ο κ. Λιαργκόβας.

Το Eurogroup δεν έφερε ριζική λύση για την ελάφρυνση του χρέους. Θα υπάρξει λιτότητα με συνεχή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας έως το 2060 σχολίασε μεταξύ άλλων  και πρόσθεσε:

«Δεν υπήρξε οριστική ριζική λύση του χρέους, το χρέος δεν απομειώθηκε, ρυθμίστηκε. Κλωτσήσαμε το τενεκεδάκι να πάει λίγο πιο κάτω και βλέπουμε… Πρόκειται για νίκη των Γερμανών».

«Εφόσον υπάρχει η υπερφορολόγηση, η λιτότητα είναι εκφρασμένη έως το 2022, αλλά επεκτείνεται έως το 2060» τόνισε. Θα δοθούν από το περίσσευμα και κάποια αντίμετρα – υπό προϋποθέσεις, αλλά τα περιθώρια είναι μικρά διευκρίνισε παραάλληλα ο κ. Λιαργκόβας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή