Σε εξέλιξη η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό

Σε εξέλιξη η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης 16 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Οι συμμετέχοντες προσήλθαν με διαφορετικές θέσεις.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με φόντο, ωστόσο, τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αγκελα Μέρκελ με αφορμή το μεταναστευτικό και τα οποία απειλούν ακόμα και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δώσει μια άτυπη προθεσμία για την επίτευξη συμβιβασμού στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Κοινού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής πριν από το καλοκαίρι, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Σε εξέλιξη η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό-1

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πλέον σχεδόν απίθανο, καθώς οι χώρες του Βορρά επικεντρώνονται στον περιορισμό των λεγόμενων δευτερογενών μεταναστεύσεων, ενώ οι χώρες πρώτης υποδοχής ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια στη διαχείριση των εισροών και μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Αυτή η συνάντηση δεν έχει σκοπό τη διάσωση μιας καγκελαρίου, αλλά την εύρεση κοινών λύσεων σε ένα πρόβλημα που δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό» δήλωσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Σε εξέλιξη η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό-2

«Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς δεν θα έχουμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης στη σύνοδο κορυφής», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη συνάντηση, εξηγώντας ότι θα προσανατολιστεί περισσότερο σε «διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες».

Σε εξέλιξη η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό-3

Από την πλευρά του ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως προσέρχεται με μια νέα ιταλική πρόταση για τη ουσιαστική κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Εξάλλου, μια από τις ιδέες που προωθούν κάποιοι ηγέτες είναι η δημιουργία των λεγόμενων «πλατφορμών αποβίβασης», δηλαδή hot spots, εκτός Ευρώπης.

Σε εξέλιξη η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό-4

«Πρέπει να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με χώρες εκτός ΕΕ, με τη Λιβύη, τα Βαλκάνια, χώρες της Ασίας και της Αφρικής» είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για «πολιτική κρίση». Τόνισε επίσης την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση με «μεθοδικότητα» αλλά και «ανθρωπιά».

Παράλληλα έδωσε απάντηση στις επικρίσεις της Ρώμης αναφορικά με τη γαλλική θέση στο μεταναστευτικό.

Σε εξέλιξη η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό-5

«Η Γαλλία δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. Φέτος είναι η δεύτερη χώρα υποδοχής αιτούντων άσυλο» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος και συνέχισε:

«Να μην ξεχνάμε ποτέ τις αξίες μας, θα είμαι ασυμβίβαστο».

Τέλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως η Ισπανία υποστηρίζει μια «κοινή απάντηση» σε αυτήν την «παγκόσμια πρόκληση», που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία σε αυτή τη φάση εντοπίζονται κυρίως στη δυτική μεσόγειο.

Σε εξέλιξη η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό-6

Στη μίνι Σύνοδο Κορυφής έφθασε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 

 

Οι εντάσεις πριν τη Σύνοδο

Oι ηγέτες 16 ευρωπαϊκών χωρών θα προσπαθήσουν να κατευνάσουν τις εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ απέναντι στην πρόκληση της μετανάστευσης.

Ενδεικτικό των εντάσεων είναι το μπρα-ντε-φερ γύρω από το πλοίο που μεταφέρει μετανάστες και στο οποίο η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν χθες Σάββατο την είσοδο στα λιμάνια τους.

Την παραμονή αυτής της «άτυπης συνάντησης», ο τόνος ανέβηκε και πάλι ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση καταφέρθηκε εναντίον της «αλαζονείας» του Εμανουέλ Μακρόν μετά την πρότασή του για «κλειστά κέντρα» για τους μετανάστες στις χώρες πρώτης άφιξης.

Ενώ όλοι πλέον συμφωνούν στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να είναι διαιρεμένοι όσον αφορά τις ευθύνες τους για τη φιλοξενία των μεταναστών που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη, όπως και αυτών που ήδη βρίσκονται σ' αυτή.

«Η κατάσταση έχει κινδύνους», παραδέχθηκε διπλωματική πηγή, διότι αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση «θα κλείσουν εθνικά σύνορα και συνεπώς θα αμφισβητηθεί ο χώρος Σένγκεν και συνεπώς η ΕΕ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή