Παραλλαγές σ’ ένα όνειρο

9' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε διαφορετικοί τύποι παραθεριστών απαντούν σε όλα τα «πώς» και τα «γιατί» των διακοπών που έχουν επιλέξει.

ΣΕ ALL-INCLUSIVE ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Κωνσταντίνος Μεγαπάνος, κομμωτής

Παραλλαγές σ’ ένα όνειρο-1

ΤΙ ΨΑΧΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ;

 Περισσότερο και ουσιαστικότερο προσωπικό χρόνο και στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια και τους φίλους μου. Μου αρέσουν τα μακρινά ταξίδια, δεν με ενοχλεί ούτε να ταξιδεύω με πλοίο ούτε να οδηγώ πολλές ώρες. Με τη σύζυγό μου έχουμε βάλει στόχο αυτή την πενταετία να γυρίσουμε τα μεγάλα νησιά.

ΓΙΑΤΙ ALL-INCLUSIVE;

Όταν έχεις τρία παιδιά, πέντε έως επτά ετών, χρειάζεται οργάνωση για να περάσεις καλά. Το all-inclusive σε ένα ξενοδοχείο αλυσίδας έχει μικρή πιθανότητα αποτυχίας, είναι μια πολύ καλή λύση για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων, ούτε από έλλειψη προγραμματισμού ούτε επειδή οι εγκαταστάσεις δεν ήταν όπως τις περίμενες. Με ενοχλεί η μαζικότητα και η τυποποίηση, αλλά είναι ένα προστατευμένο περιβάλλον, όπου τα παιδιά φορούν το βραχιολάκι και μπορούν να φάνε και να κάνουν όποια δραστηριότητα θέλουν, κι εσύ να χαλαρώσεις στην πισίνα διαβάζοντας ένα βιβλίο χωρίς να ανησυχείς. Από τις έξι ημέρες που θα διαρκέσουν οι διακοπές, τις τρεις σίγουρα θα βγούμε έξω για να επισκεφτούμε τη Μεσαιωνική Πόλη, την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες κ.ά.

ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΤΕ;

Δεν αφήνω τίποτα στην τύχη. Έχω κλείσει από τέλη Μαρτίου. Όσο νωρίτερα, τόσο περισσότερες επιλογές θα έχεις και θα εξασφαλίσεις και καλύτερες τιμές. Τώρα ήδη έχω κλείσει για το επόμενό μας ταξίδι, τον Οκτώβριο, στην Πολωνία.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ;

Ξοδέψαμε 1.500 ευρώ συνολικά για πέντε νύχτες με απεριόριστο φαγητό και πρόσβαση σε γυμναστήρια, πισίνες και όλες τις άλλες παροχές του resort. Υπολογίζω άλλα τόσα για τις μετακινήσεις, ταβερνάκια και ό,τι άλλο προκύψει. Είμαστε πολλοί.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΦΕΥΓΕΤΕ;

Πριν αποκτήσουμε παιδιά, φεύγαμε με τη σύζυγό μου πολύ συχνότερα για διάφορα μέρη. Πλέον ταξιδεύουμε δύο φορές τον χρόνο στο εξωτερικό χωρίς παιδιά και 15 ημέρες το καλοκαίρι όλοι μαζί.

ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΩΣ ΠΑΙΔΙ;

Είχαμε σπίτι στη Λέρο και πηγαίναμε κάθε χρόνο με πλοίο. Φτάναμε σε 15 ώρες, κοιμόμασταν στρωματσάδα σε sleeping bags. Έτσι, έμαθα και συνήθισα τα πολύωρα ταξίδια.

ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΑΛΛΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ;

Την έντονη κίνηση σε λιμάνια και αεροδρόμια. Επίσης, όσον αφορά αυτά που έλεγα για τους άλλους γονείς που κυνηγάνε τα παιδιά τους στην παραλία, τώρα πιάνω τον εαυτό μου να κάνει τα ίδια…

ΤΙ «ΠΕΡΙΤΤΟ» ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ;

Έναν προτζέκτορα για να στήνουμε θερινό σινεμά όπου θέλουμε.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ;

Τις έχω κάνει. Το 2008 στη Νέα Υόρκη με υπέροχα θεάματα, φαγητό και βαλίτσα επιστροφής 90 κιλών!


ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ

Δήμητρα Καμαρινού, δημοσιογράφος, ιδιοκτήτρια ξενώνα 

Παραλλαγές σ’ ένα όνειρο-2

ΤΙ ΨΑΧΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ;

Το τοπικό χρώμα, τις νέες εμπειρίες και το στοιχείο της έκπληξης, που μπορεί να έρθει και από μια ατάκα που θα σου πει κάποιος στην ταβέρνα. Ο Άγιος Δημήτριος Ζάρακα, όπου διατηρώ ξενώνα και θα περάσω όλο το καλοκαίρι, είναι ένα κομμάτι αυθεντικής Ελλάδας με ανεπιτήδευτη απλότητα, όπου ξυπνάς και μυρίζεις φασκομηλιές. Ενώ η Κύθνος, όπου θα πάω για πέντε ημέρες σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο, παρόλο που είναι κοντά στην Αθήνα, είναι ένα απείραχτο νησί, με ενδιαφέρουσα ενδοχώρα και συναρπαστικά φυσικά τοπία.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ;

Ένα έτοιμο πακέτο διακοπών θα με περιόριζε. Πάντα μένω σε δωμάτιο, γιατί μπορείς να περάσεις χρόνο και μόνος σου, αλλά και να γνωρίσεις τους γύρω. Συνήθως τα μέρη εκτός τουριστικού χάρτη προσελκύουν ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Κριτήρια για να διαλέξω ένα δωμάτιο είναι να μου παρέχει ιδιωτικότητα, να είναι μέσα στη φύση και να διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα, χωρίς να είναι φολκλόρ. Με ενδιαφέρουν η ομορφιά σε ένα μικρό αγροτικό τοπίο, η τοπική αρχιτεκτονική και η γαστρονομία. Δεν έχω απαίτηση να έχω μπαλκόνι πάνω στη θάλασσα. Για μένα είναι πιο συναρπαστικό να δοκιμάσω την ντομάτα από τον κήπο και τη ρίγανη που έχει μαζέψει μια νοικοκυρά.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΤΕ;

Μου αρέσει να μένω σε μέρη για καιρό, μπορεί και για έναν μήνα. Πλέον αποφεύγω να φεύγω τριήμερα. Ταξιδεύω μία με δύο φορές τον χρόνο. Έχω περάσει πολύ ωραία στην Κούβα, στην Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Επιλέγω τόπους με ζωντάνια και συνήθως επιστρέφω σε αυτούς. Με ενδιαφέρει να γνωρίσω σε βάθος την πραγματική ζωή.

ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΔΙΑΚΟΠΩΝ;

Πολλές ώρες στο αυτοκίνητο, όλη η οικογένεια, σε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, κουβαλώντας όλο μας το σπίτι στο πορτμπαγκάζ.

ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

Τη μιζέρια και το απίστευτο στρες που συχνά κουβαλάμε στις διακοπές από την καθημερινότητά μας στις πόλεις.

ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΞΟΔΕΥΕΤΕ;

Γύρω στα 30-40 ευρώ την ημέρα για το δωμάτιο. Για το πενθήμερό μου στην Κύθνο θα ξοδέψω το πολύ 500 ευρώ. Προτεραιότητά μου είναι το ποιοτικό φαγητό, ιδιαίτερα το να βρω φρέσκο ψάρι.

ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ;

Δεν με νοιάζει ο προορισμός. Θα ήθελα να είμαι σε ένα μέρος με φίλους, να μαγειρεύουμε μαζί και κάθε βράδυ να παίζουμε μουσική και να χορεύουμε.


ΣΕ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Σοφία Κασσιού, αρχιτέκτων τοπίου 

Παραλλαγές σ’ ένα όνειρο-3

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΣΑΣ;

Απόλυτη αίσθηση ελευθερίας, επαφή με τη φύση και καλή παρέα. Από τότε που ήμουν μικρή, με τους γονείς μου κάναμε κάμπινγκ. Μέχρι σήμερα δεν μπορώ να φανταστώ άλλο τρόπο διακοπών. Δεν θεωρώ πολυτέλεια την απόλυτη οργάνωση. Στο κάμπινγκ η καθημερινότητα σταματά, δεν υπάρχει ωράριο, καλείσαι να οργανωθείς με τον πιο απλό τρόπο και επίσης τη μαγεία του να ξυπνάς μπροστά στη θάλασσα, υπό άλλες συνθήκες, θα την πλήρωνες πολύ ακριβά. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι που διαλέγουν επί σειρά ετών αυτόν τον τρόπο διακοπών το κάνουν για οικονομικούς λόγους.

ΤΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

Το τροχόσπιτό μας είναι μόνιμα εκεί, σε μια παραλία κάτω από τις λεύκες. Σταδιακά, με τα χρόνια, έχουμε εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα: ψυγείο, ψύκτη για νερό, εστία για να μαγειρεύουμε με γκάζι κ.ά. Μετακινούμαστε με ποδήλατο, αγοράζουμε τα αναγκαία από το μίνι μάρκετ και συχνά ψήνουμε στη φωτιά. Γνωρίζεσαι και δένεσαι με τους ανθρώπους που κατασκηνώνουν γύρω σου – βέβαια αυτό είναι και ένα θέμα, μια και στο οργανωμένο κάμπινγκ δεν υπάρχουν ώρες κοινής ησυχίας. Αν θέλεις να απομονωθείς, είναι λίγο δύσκολο, περνάμε τη μέρα μας όλοι μαζί.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΦΕΥΓΕΤΕ;

Μία φορά τον μήνα ή το δίμηνο, για Σαββατοκύριακα εντός Ελλάδος.

ΤΙ «ΠΕΡΙΤΤΟ» ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ;

 Μια στοίβα με βιβλία. Η καθημερινότητά μου δεν μου επιτρέπει να διαβάζω. Έτσι, μέσα στη χρονιά φτιάχνω μια λίστα με τίτλους που θα με ενδιέφεραν. Το ρεκόρ μου είναι δέκα βιβλία σε δύο εβδομάδες.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ;

Δεν ξοδεύουμε πολλά, γιατί δεν χρειάζεται. Κάνουμε πολλές δραστηριότητες όλοι μαζί, κι έτσι δεν νιώθουμε την ανάγκη να βγούμε έξω. Ως τετραμελής οικογένεια για το εικοσαήμερο θα ξοδέψουμε γύρω στα 1.000 ευρώ. Το κόστος ημερησίως ανέρχεται στα 30 ευρώ για όλη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του ρεύματος, της θέσης για αυτοκίνητο και σκηνή. Εξοικονομούμε μαγειρεύοντας.

ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ

Να γυρίσω όλο τον κόσμο με τρένο ή αμάξι. Θα ήθελα να έχω ένα τροχοκινούμενο και να πάω σε όσο περισσότερα κάμπινγκ μπορώ σε όλη την Ευρώπη.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Ματούλα Λιαρμακοπούλου, εμβρυολόγος

Παραλλαγές σ’ ένα όνειρο-4

ΤΙ ΨΑΧΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ;

Μας αρέσει να γυρνάμε, να μαθαίνουμε καινούργια μέρη, να μην πηγαίνουμε στις ίδιες παραλίες, ούτε να είμαστε από το πρωί έως το βράδυ στη θάλασσα.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΤΕ;

Προσπαθούμε να φεύγουμε για μερικές ημέρες κάθε δίμηνο ή τρίμηνο. Τα τελευταία χρόνια πήγαμε μεταξύ άλλων στη Ζάκυνθο, στα Κουφονήσια και στη Νάξο, αλλά και σε ορεινά μέρη, όπως στους Καλαρρύτες και στη Βάλια Κάλντα.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΣΤΡΙΑ;

Οι εμπειρίες μας των τελευταίων χρόνων από την Ελλάδα τον Αύγουστο –τότε μπορούμε να πάρουμε άδεια– ήταν απογοητευτικές: στις παραλίες και στις ταβέρνες έχει πολύ κόσμο και, για να μείνεις σε ένα καλόγουστο κατάλυμα, χρειάζεσαι πολλά χρήματα. Στο βουνό, πάλι, δεν υπάρχουν υποδομές για παιδιά. Θυμηθήκαμε όμως πόσο καλά είχαμε περάσει το 2015 στο Φράιμπουργκ στη Γερμανία. Τα πάντα ήταν οργανωμένα, το οδικό δίκτυο και η προσβασιμότητα πολύ καλά και υπήρχαν δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά. Έτσι, κλείσαμε έξι μέρες στη Δυτική Αυστρία, σε δύο χωριά κοντά στο Ίνσμπρουκ και στο Σάλτσμπουργκ. Είναι στη λογική του bed ’n’ breakfast, σε περιβάλλον με λιβάδι, χωρίς αυτοκίνητα, ενώ στο ένα από τα δύο καταλύματα υπάρχει και φάρμα.

ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΤΕ;

Βρήκαμε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια για Μιλάνο και από κει θα νοικιάσουμε αυτοκίνητο. Αρχές Μαΐου είχαμε κλείσει. Έχω εντοπίσει κάποια μέρη, όπως το ορυχείο αλατιού, κάστρα κ.ά., και αυτές τις μέρες θα κλείσω τα εισιτήρια και θα οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμα κάθε ημέρας μαζί με τα παιδιά.

ΠΩΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Νομίζω ότι η αγάπη για τα ταξίδια είναι ένα ζιζάνιο που το παίρνεις από τους γονείς σου – κι εγώ ως παιδί με την οικογένειά μας γυρνούσαμε πολύ. Αν οι γονείς σου προτιμούν να είναι όλη μέρα στην παραλία, στο εστιατόριο και στο δωμάτιο, αυτό μαθαίνεις κι εσύ. Επίσης συζητάμε μαζί τους το πρόγραμμα, ξέρουν από πριν τι πρόκειται να επισκεφτούμε και ανυπομονούν.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ;

Πάνω από 2.500 ευρώ, μαζί με ό,τι αναμένεται να ξοδέψουμε εκεί για επτά γεμάτες ημέρες (έχουμε μία μέρα ξεκούρασης στην Ιταλία). Για μας προτεραιότητα είναι η καλή διαμονή, έπειτα τα αεροπορικά εισιτήρια, για να ταξιδέψουμε άνετα, και μετά οι δραστηριότητες και το φαγητό.  

ΤΙ «ΠΕΡΙΤΤΟ» ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ;

Όταν πηγαίνουμε στα χωριά μας, βάζουμε στη βαλίτσα εσπρεσιέρα. Είναι σημαντικό να ξυπνήσεις και να πιεις έναν ωραίο καφέ.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ;

Στη Λατινική Αμερική, γιατί έχω δει πολλά ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες από τοπία που με έχουν εντυπωσιάσει, όπως το Μάτσου Πίτσου.


ΣΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Άννα Κατραούρα, στέλεχος σε τράπεζα

Παραλλαγές σ’ ένα όνειρο-5

ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ;

Δεν μου λείπει ο ενθουσιασμός και το να γνωρίσω καινούργια μέρη. Το κάνω. Θα πάω και μία εβδομάδα στην Κεφαλονιά, αλλά προτεραιότητά μου είναι να αποφορτιστώ, να χαλαρώσω και να περάσω χρόνο με τα παιδιά μου. Το οικείο σε ξεκουράζει, δεν χρειάζεται να συνηθίσεις, ξεκινάς διακοπές από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό και επέλεξα να περάσω 15 ημέρες στο εξοχικό μου, όπου πηγαίνω από παιδί.

ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΤΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΣΑΣ;

Ο Λόγγος είναι ένα ακίνδυνο μέρος, φτάνουμε με το αυτοκίνητο και μετά το ξεχνάμε. Κινούμαστε με ποδήλατα και ο καθένας έχει την αυτονομία του. Τα πρωινά πάμε για μπάνιο, κάνουμε ψαροντούφεκο, έχουμε σερφ, κανό και ένα μικρό σκαφάκι λέιζερ. Βγάζουμε αχινούς, μαζεύουμε κοχύλια και φτιάχνουμε διακοσμητικά, κοιμόμαστε το μεσημέρι και το βραδάκι τα παιδιά παίζουν κρυφτοκυνηγητό στην πλατεία ή βλέπουν σινεμά κι εγώ κάθομαι στο καφενείο κάτω από τον πλάτανο. Επίσης, από δω μπορείς να κάνεις και πολλές ημερήσιες εκδρομές τριγύρω: στη Ναύπακτο, στα Καλάβρυτα, στη λίμνη Τσιβλού κ.α.

ΠΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΩΣ ΠΑΙΔΙ;

Κάναμε ναυτικό κάμπινγκ. Είχαμε ένα ιστιοπλοϊκό και γυρνούσαμε τα νησιά, ψαρεύαμε και κολυμπούσαμε.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΦΕΥΓΕΤΕ;

Τα αξιοποιώ τα Σαββατοκύριακά μου. Πάω πολύ συχνά στο εξοχικό μου ή αλλού στην Ελλάδα. Κάνω ένα μικρό ταξίδι σίγουρα μία φορά τον μήνα ή και συχνότερα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΠΕΡΙΤΤΟ» ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ;

Πάντα γίνεται υπερεκτίμηση αναγκών σε ρούχα και καλλυντικά. Θα ήθελα να μην τα χρειάζομαι. Τελικά φοράς ένα σορτσάκι όλη μέρα.

ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ;

Γύρω στις 15 ημέρες πριν, ξεκινάω να ετοιμάζω τον εξοπλισμό: ομπρέλες, αιώρες, μάσκες, αναπνευστήρες, ποδήλατα, ψαροντούφεκο κ.ά. Φορτώνω το αμάξι και φύγαμε.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ;

Για 15 ημέρες, για τρία άτομα θα ξοδέψουμε λιγότερα από 500 ευρώ. Προτεραιότητα δίνουμε στον ανεφοδιασμό από το σούπερ μάρκετ. Μαγειρεύουμε αρκετά.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ;

Να φύγω με ένα ιστιοπλοϊκό και να γυρίσω την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή