Το ΚΚΕ ενέκρινε και την ιστοριογραφική αποκατάσταση του Α. Βελουχιώτη

Το ΚΚΕ ενέκρινε και την ιστοριογραφική αποκατάσταση του Α. Βελουχιώτη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 23 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, περίοδος 1918-1949. Η αναμόρφωση του Α΄ Τόμου του Δοκιμίου είχε αποφασιστεί στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος (2013) και στο 20ο Συνέδριο (2017) αποφασίστηκε η διεξαγωγή Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΚΚΕ, βάση συζήτησης της Συνδιάσκεψης αποτέλεσαν τα συμπεράσματα από τα εξής επτά (7) κεφάλαια:

Η Συνδιάσκεψη ενέκρινε τη μεθοδολογία, τις κατευθύνσεις έρευνας των ιστορικών γεγονότων της ταξικής πάλης, τα ιδεολογικά-πολιτικά συμπεράσματα που καταγράφονται στα κείμενα, καθώς και την Εισήγηση της ΚΕ και Σχέδια Κομματικής Αποκατάστασης τριών στελεχών: του 'Αρη Βελουχιώτη, του Γιώργου Γεωργιάδη και του Γιώργου Γιαννούλη.

Προηγήθηκε συζήτηση και έγκριση από τις Επιτροπές Περιοχής του κόμματος και τις Τομεακές Επιτροπές που καθοδηγούνται απευθείας από την ΚΕ.

Πολύ πριν τη χρονική περίοδο συζήτησης των κειμένων στις Επιτροπές Περιοχής, τα κείμενα είχαν δοθεί για παρατηρήσεις στα μέλη τους, καθώς και στα τμήματα της ΚΕ και στα μέλη του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρατηρήσεις συγκεντρώθηκαν και από πανεπιστημιακούς, ειδικότερα ιστορικούς και οικονομολόγους συνεργαζόμενους με το Κόμμα, ενώ τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια ήταν προϊόν διατμηματικής συνεργασίας.

Η εκ νέου μελέτη και συγγραφή της Ιστορίας του Κόμματος στηρίχτηκε:

* Στην πρόσβαση στο οργανωμένο πλέον αρχείο του κόμματος και τη μελέτη πληθώρας ντοκουμέντων αυτής της περιόδου, σε νέο αρχειακό υλικό που ήρθε στην κατοχή του Κόμματος.

* Στην πρόσβαση σε αρχειακό υλικό που αφορούσε τις σχέσεις του ΚΚΕ με το ΚΚΣΕ και τα ΚΚ των γειτονικών βαλκανικών κρατών.

* Στην εκπόνηση σειράς μελετών για την ανάπτυξη και εξέλιξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα, τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ιδιαίτερα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και την πρόσβαση κι αξιοποίηση άλλων σχετικών μελετών που εκπονήθηκαν από πανεπιστήμια, την Τράπεζα της Ελλάδας, την Εθνική Τράπεζα κλπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή