Μικρή άνοδος, χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος, χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χρηματιστήριο κατάφερε να αντισταθεί στις ισχυρές πιέσεις που σημειώθηκαν στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας των ανησυχιών για το μεταναστευτικό και της όξυνσης του εμπορικού πολέμου. Ωστόσο, η αντίδραση, η οποία συνδυάστηκε με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και υπογραμμίζει την επιφυλακτικότητα που εξακολουθούν να έχουν οι επενδυτές, παρά τη συμφωνία στο Eurogroup.

Αν και η χθεσινή συνεδρίαση ήταν σημαντική, αφού το «βίαιο» γύρισμα της αγοράς την περασμένη Παρασκευή, και κοντά στη λήξη της συνεδρίασης, προβλημάτισε πολλούς (σημειώθηκε την ημέρα της απόφασης του Eurogroup για το χρέος), ωστόσο δεν κατάφερε να αλλάξει την τάση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, με τους αγοραστές να προχωρούν σε επιλεκτικές μόνο τοποθετήσεις.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,77%, στις 777,08 μονάδες, o τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,08%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,26 εκατ. ευρώ. Σημαντικά στηρίγματα έδωσαν οι ΔΕΗ (3,71%), Alpha Bank (3%) και ΟΤΕ (2,18%).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι εξαιρετικά δύσκολο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε να βελτιώνεται το κλίμα στο Χ.Α., αν συνεχιστούν οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς στην Ελλάδα δεν αναμένονται εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, η οποία σε περίπτωση αναβάθμισης θα μπορούσε να δώσει νέα ανάσα, θα γίνει στις 20 Ιουλίου.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της Merit, «δεν αποκλείουμε εκ νέου ανοδική προσπάθεια για την περιοχή των 800-820 μονάδων, αλλά σημειώνουμε ότι είμαστε επιφυλακτικοί για τη συνέχεια. Τα μάτια μας είναι στραμμένα στο εξωτερικό, ενώ επισημαίνουμε ότι οι δείκτες μεταποίησης PMI για τον Ιούνιο καταγράφηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων αλλά και του Μαΐου σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία».

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε πως αυτή η χρηματιστηριακή εβδομάδα επηρεάζεται και από πλήθος σημαντικών μερισματικών αποκοπών, ενώ η ολοκλήρωση του εξαμήνου (Παρασκευή) ίσως προκαλέσει το εποχικό «window dressing», όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Ισχυρότατες πιέσεις στις διεθνείς αγορές

Με απώλειες έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και στη Wall Street επικρατούσε ανάλογη κατάσταση λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο, καθώς οι επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν αρχίσει να φοβούνται για τις επιπτώσεις εξαιτίας του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ κατά της Κίνας, αλλά και κατά των συμμάχων τους. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με πτώση, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 2,3%, και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με ζημίες 2,4%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο Παρίσι, όπου ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,8%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πίεση που δέχθηκαν οι μετοχές σε Μαδρίτη και σε Μιλάνο, με τον ΙΒΕΧ 35 να κλείνει με πτώση 1,7% και τον FTSE MIB με ζημίες 2,4%. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης τεχνολογικών εταιρειών στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης είχε απώλειες 2,7%, διότι οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες είναι ευάλωτες στην επιβολή δασμών με τους οποίους απειλεί ο Αμερικανός πρόεδρος τις ξένες εταιρείες. Ο χρηματιστηριακός δείκτης των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, τις οποίες είχε απειλήσει ο Τραμπ την Παρασκευή με δασμούς 20%, έκλεισε με πτώση 2,4%.

Στη Wall Street το ξεπούλημα των μετοχών παρέσυρε και τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, αλλά έπληξε κατά κύριο λόγο τον Nasdaq. Οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές υποχωρούσαν χθες βράδυ κατά 2,4%. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,4%, ενώ είχε καταγράψει εβδομαδιαίες απώλειες 2% την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 1,5%, με εννέα από τους έντεκα κλάδους του να καταγράφουν απώλειες. «Οι επενδυτές εξακολουθούν να αποσύρονται από κλάδους που είναι πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά από τους εμπορικούς δασμούς», λέει η Σάνον Σακόκια, επικεφαλής επενδύσεων στην Boston Private Wealth. «Πιστεύουμε ότι η διαμάχη σχετικά με το εμπόριο θα οδηγήσει, τελικά, σε κάποιου είδους συμφωνία, ωστόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές για πολλές ακόμη εβδομάδες. Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον θα επηρεάσουν οι δασμοί που θα επιβληθούν τον Ιούλιο τα έσοδα του τρίτου τριμήνου και την οικονομία γενικότερα», προσθέτει. Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,34% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να απέχει ελάχιστα από το 1,17.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή