Και η Βρετανία στη νέα ευρωπαϊκή δύναμη

Και η Βρετανία στη νέα ευρωπαϊκή δύναμη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Κοινές ευρωπαϊκές επεμβάσεις σε φυσικές καταστροφές εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, στρατιωτικές επεμβάσεις σε εστίες κρίσης, επιχειρήσεις απομάκρυνσης Ευρωπαίων πολιτών από επικίνδυνες ζώνες. Αυτές είναι κάποιες από τις αποστολές που προβλέπεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Eπεμβάσεων, η στρατιωτική συνεργασία εννέα ευρωπαϊκών χωρών, που θεμελιώθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

Η πρωτοβουλία επεμβάσεων είναι πάνω απ’ όλα ένας τρόπος να συνεχιστεί η συνεργασία χωρών της Ε.Ε. με τη Βρετανία, παρά το Brexit. «Η άμυνα της Ευρώπης απαιτεί κοινή στρατηγική κουλτούρα. Οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. παραμένουν πολύ χρονοβόρες, ενώ μπορεί να προκύψει κρίση σε μια χώρα την οποία οι Ευρωπαίοι θεωρούν σημαντική για την ασφάλειά τους», δήλωσε η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί στην εφημερίδα Figaro. «Αυτή η πρωτοβουλία επιτρέπει τη συμμετοχή κρατών που δεν μετέχουν στην Ε.Ε. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διατηρήσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Ε.Ε. πέρα από τους διμερείς δεσμούς».

Οι χώρες που υπέγραψαν χθες τη «δήλωση προθέσεων» είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Ιταλία, η οποία όμως «πάγωσε» τη συμμετοχή της μετά την κυβερνητική αλλαγή.

Η πρωτοβουλία κινείται εκτός του πλαισίου της E.E. κι εκτός του πλαισίου της PESCO (κοινή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας), που συμφωνήθηκε στα τέλη του 2017. Κινητήρια δύναμη της πρωτοβουλίας είναι η Γαλλία, η οποία οργάνωσε τη σχετική τελετή χθες στο Λουξεμβούργο. Η ιδέα είχε προταθεί από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρά τις ανησυχίες για ενδεχόμενες επικαλύψεις με την PESCO και το NATO, o γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε την πρωτοβουλία υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να ενισχύσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων, την οποία χρειαζόμαστε».

Πάντως, το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση «κοινής στρατηγικής κουλτούρας» δεν είναι η ετοιμότητα αλλά οι ανταλλαγές έμψυχου δυναμικού, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «Εrasmus για στρατιώτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή