Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι στο προσφυγικό

Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι στο προσφυγικό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mπορεί η άτυπη σύνοδος της Κυριακής για το μεταναστευτικό να έληξε χωρίς απτά αποτελέσματα, ωστόσο έδωσε την ευκαιρία στους ηγέτες 16 κρατών-μελών να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι αναζητώντας μία κοινή θέση, που θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής.

Δεν είναι μυστικό ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο συνεκλήθη η άτυπη αυτή σύνοδος –όπου δεν συμμετείχαν οι χώρες του Βίσεγκραντ, που αντιτάσσονται σε κάθε ιδέα για μοίρασμα των μεταναστευτικών βαρών– ήταν γιατί η καγκελάριος της Γερμανίας τη ζήτησε, καθώς το μεταναστευτικό κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την κυβέρνησή της. Ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών κ. Ζεεχόφερ ζητάει να απαγορεύεται η είσοδος στη Γερμανία στους πρόσφυγες που έχουν έρθει μέσω άλλης ευρωπαϊκής χώρας, αυξάνοντας την πίεση στις χώρες του Νότου.

Οι ηγέτες των «16» ήρθαν στις Βρυξέλλες με διαφορετικές προτεραιότητες.

Οι βόρειες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ζήτησαν να σταματήσουν οι «δευτερογενείς μετακινήσεις» μέσα στην Ε.Ε., δηλαδή οι μετανάστες που ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου και μετά μεταφέρονται στις χώρες του Βορρά. Από την άλλη, οι νότιες χώρες εισόδου όπως οι Ελλάδα, Ισπανία, Μάλτα και Ιταλία ζήτησαν περισσότερη βοήθεια, περισσότερο έλεγχο των συνόρων και μία πιο δίκαιη κατανομή των προσφυγικών βαρών.

Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι χρειάζεται επειγόντως να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για το ταμείο για την Αφρική, καθώς επίσης να αρχίσει να εκταμιεύεται το δεύτερο πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, που η Ε.Ε. έχει υποσχεθεί στην Aγκυρα.

Εκεί όπου υπάρχει απόλυτη συμφωνία είναι στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και στην περαιτέρω στήριξη του Frontex. Αντίθετα, χάσμα απόψεων εμφανίζεται στα λεγόμενα hotspots, κέντρα υποδοχής. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η πρώτη πρόταση είναι να δημιουργηθούν πλατφόρμες τύπου hotspots σε χώρες εκτός της Ε.Ε., όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Η άλλη πρόταση είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν τα hotspots στις χώρες εισόδου της Ε.Ε., αλλά τη λειτουργία τους να την αναλάβει η Ε.Ε. και όχι το κάθε κράτος-μέλος.

Το βασικό θέμα «αγκάθι», η αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ και της πολιτικής ασύλου, μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο, με βασικό στόχο να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Επιτροπής, πριν από τον Μάιο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή