Π. Σκουρλέτης: Στα τρία θα σπάσει η Β΄ Αθηνών

Π. Σκουρλέτης: Στα τρία θα σπάσει η Β΄ Αθηνών

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην πρόθεση της κυβέρνησης να «σπάσει» στα τρία η εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών και στα δύο η εκλογική περιφέρεια του Υπολοίπου Αττικής ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Αλλη διάσταση» της ΕΡΤ. Οπως διευκρίνισε μάλιστα, θα ενταχθούν με διάταξη στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, τον «Κλεισθένη 1», που βρίσκεται προς επεξεργασία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, που σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τη 2η Κυριακή του Οκτωβρίου 2019, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα πλαφόν» προκειμένου ένας συνδυασμός να εκλέξει δημοτικούς συμβούλους, παραμένοντας σταθερός στην κυβερνητική απόφαση της εφαρμογής της «απλής και άδολης αναλογικής» παρά τις πιέσεις πολλών στελεχών της Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες μάλιστα έχουν εκφραστεί στα όργανα του κόμματος αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις.

Ο κ. Σκουρλέτης, μάλιστα, προχώρησε περισσότερο, αποδίδοντας στο εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή το κλίμα πόλωσης που διαμορφώνεται μεταξύ των παρατάξεων στα δημοτικά συμβούλια. «Η αντιπολίτευση οχυρώνεται πίσω από την ανευθυνότητά της και ο δήμαρχος ξέρει ότι έχει καβάντζα. Ετσι λειτουργούσαμε με όρους εμφύλιου πολέμου με βάση παλαιές λογικές», τόνισε.

«Στο 35% των δήμων, ο δήμαρχος εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Ομως στους υπόλοιπους δήμους η κοινωνία δίνει μια πλειοψηφία η οποία είναι σχετική», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας «η κοινωνία με την ψήφο της σου λέει πρέπει να συνεννοηθείς με τον άλλο».

Ο υπουργός μάλιστα συνέδεσε την εφαρμογή της απλής αναλογικής με τη μεγαλύτερη διαφάνεια, που αποτελεί ένα ακόμα αίτημα της κοινωνίας όπως σημείωσε. «Η απλή αναλογική μεταφέρει τις αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, βοηθάει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή