Η «Κρυπτεία» εμφανίστηκε στο ΠΙΚΠΑ

Η «Κρυπτεία» εμφανίστηκε στο ΠΙΚΠΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρομοκρατική επίθεση στην κατάληψη στο πρώην ΠΙΚΠΑ στα Ανω Πετράλωνα πραγματοποίησαν την Κυριακή το βράδυ 20-30 άτομα του ακροδεξιού χώρου. Οι επιτιθέμενοι, φωνάζοντας συνθήματα για τη Μακεδονία και κατά των αναρχικών, πέταξαν μια μολότοφ στον χώρο και χτύπησαν έναν νεαρό με αλυσίδα στο κεφάλι, πριν απομακρυνθούν τρέχοντας προς τον σταθμό του ηλεκτρικού στα Πετράλωνα, ενώ ορισμένοι κατευθύνθηκαν προς την Καλλιθέα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως η αστυνομία δεν κατάφερε να συλλάβει κάποιους από την πολυπληθή ομάδα, ενώ προσήγαγε έξι άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν προσέλθει στον χώρο για… συμπαράσταση μετά την επίθεση. Στην κατάληψη στο κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ λειτουργούσε χώρος «κοινωνικού ιατρείου».

Χθες το μεσημέρι, με τηλεφώνημα στην ιστοσελίδα iefimerida.gr άγνωστος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εκ μέρους της οργάνωσης «Κρυπτεία», συμπληρώνοντας: «Ο αγώνας μας κλιμακώνεται μετά τον εμπρησμό στη Μανωλάδα. Δεν θα αφήσουμε κανένα αντιρατσιστικό καθίκι όρθιο. Οι επιθέσεις μας σε καταλήψεις αντιρατσιστών θα κλιμακωθούν».

Το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις της ομάδας «Κρυπτεία» έχουν πληθύνει, στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναθέρμανσης επιθέσεων από ομάδες ρατσιστικής ή φασιστικής αναφοράς. Πρόσφατα ανακοίνωσαν τον ξυλοδαρμό μετανάστη στο Μπουρνάζι στις 13 Μαΐου, καθώς και επιδρομή κατά Πακιστανών στη λαϊκή αγορά των Αγίων Αναργύρων στις 22 Μαΐου. Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό του καταυλισμού των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα.

Η οργάνωση «Κρυπτεία» πρωτοεμφανίστηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017, όταν επιτέθηκε στο σπίτι του μικρού μαθητή Αμίρ στον Αγιο Δημήτριο. Ο αφγανικής καταγωγής Αμίρ είχε κληρωθεί σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, κάτι που δεν έγινε τελικά, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις. Ακολούθησαν κι άλλες επιθέσεις ή κινήσεις εκφοβισμού από την «Κρυπτεία», με πιο σοβαρή την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Κοινότητας Αφγανών Mεταναστών και Προσφύγων (Χαλκοκονδύλη 35, 5ος όροφος) στις 22 Μαρτίου στη 1 το μεσημέρι. Τα γραφεία υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, αλλά ευτυχώς οι μετανάστες (μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά) που ήταν στον χώρο είχαν αποχωρήσει.

Στις 21 Μαρτίου είχαν απειλήσει από το θυροτηλέφωνο τους παρευρισκόμενους στα γραφεία της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ έριξαν τρομοκρατικά τρικάκια στην Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» και σε αριστερές οργανώσεις, όπως το ΝΑΡ και η ΔΕΑ.

Το όνομα «Κρυπτεία» προέρχεται από την αρχαία Σπάρτη. Με τον όρο αυτό χαρακτηριζόταν η αποτρόπαια δραστηριότητα επιλεγμένων ομάδων νέων, οι οποίοι κρύβονταν την ημέρα και το βράδυ σκότωναν ή τρομοκρατούσαν απείθαρχους είλωτες. Αξιοσημείωτο είναι πως θετική αναφορά στην αρχαία Κρυπτεία είχε κάνει παλιότερα σε ομιλία του το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, λέγοντας πως βαδίζουμε στα χνάρια της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή