Με δύναμη από τα… ερτζιανά

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώτος σταθμός

εκδ. Μεταίχμιο και Αθήνα 9.84

Με την έκδοση ενός βιβλίου επέλεξε να γιορτάσει τα 30 χρόνια στα ελληνικά ραδιοκύματα ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός της πρωτεύουσας «Αθήνα 9.84». Τον λόγο δηλώνει η Νόνη Καραγιάννη, γενική διευθύντρια του σταθμού, λέγοντας στον πρόλογο του βιβλίου ότι «ακρόαση και ανάγνωση, ραδιόφωνο και βιβλίο είναι δύο ιδιαίτεροι, ξεχωριστοί πομποί επικοινωνίας με λέξεις, εικόνες, ήχους. Κυρίως όμως με φαντασία και συλλογισμό για τους δέκτες των μηνυμάτων. Πίσω από τη φωνή, τον ήχο, βρίσκεται το πρόσωπο. Πίσω από τις γραμμές, βρίσκονται οι ιστορίες, οι ήρωες, οι συγγραφείς».

Η επιλογή του βιβλίου στέλνει ένα μήνυμα γοητευτικό, ίσως «νοσταλγικό», στους σημερινούς αδηφάγους χρήστες της γρήγορης πληροφορίας, κυρίως μέσω του Ιντερνετ και των social media. Η σωστή πληροφόρηση προϋποθέτει σκέψη κριτική, νοητική διεργασία, εξασκημένα αντανακλαστικά, επιστροφή στην πηγή, διασταύρωση των ειδήσεων. Οπως ακριβώς απαιτεί και η ανάγνωση ενός βιβλίου, που ζητεί από τον πολίτη-ακροατή να δώσει λίγο περισσότερο χρόνο, λίγο μεγαλύτερη προσοχή από αυτήν που ζητούν οι ενημερωτικές ταχύτητες του Ιντερνετ.

Το βιβλίο αποτελείται από κείμενα 30 συγγραφέων, από τους επιφανέστερους που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα. Οι 30 ιστορίες δεν έχουν κοινό θεματικό ή μορφολογικό προσδιορισμό· η παράθεσή τους έγινε με αλφαβητική σειρά. Ο μόνος, εύλογα, όρος της συμμετοχής των 30 ήταν η αναφορά ή υπόμνηση του 9.84 στο κείμενο. Ετσι, πρώτο στοιχείο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη είναι ο τρόπος με τον οποίο κάθε συγγραφέας επιλέγει να αναφερθεί στον τριψήφιο αριθμό-συχνότητα. Ενδεικτικά, η Ιωάννα Μπουραζοπούλου επιλέγει να μας «συστήσει» τον στίχο 984 της τραγωδίας «Τραχίνιες» του Σοφοκλή. Είναι ο στίχος με τον οποίο κάνει την είσοδό του στη σκηνή ο Ηρακλής, και γύρω από αυτόν τον στίχο στήνεται μία ολόκληρη οντισιόν ηθοποιών για την Επίδαυρο. Ο Ηλίας Μαγκλίνης μας παρουσιάζει ένα ερωτικό, αστυνομικό θρίλερ με το έγκλημα να γίνεται με 984 μαχαιριές! Η Κατερίνα Σχινά ξετυλίγει το κουβάρι της δικής της, συγκινητικής ιστορίας, έχοντας ως έρεισμα το άρθρο 984 του Αστικού Κώδικα περί νομής προσβολής.

Ενα ακόμη στοίχημα για τους 30 συγγραφείς είναι η ανάπτυξη και κορύφωση μιας ιστορίας τόσο συμπυκνωμένης. Αλλοι ήταν σε δυνατή στιγμή, κάποιοι άλλοι φαίνεται πως ήθελαν περισσότερο χώρο. Κάθε αναγνώστης μπορεί να βρει εκείνες τις αφηγηματικές στιγμές, που θα τον συγκινήσουν σε αυτό το ραδιοφωνικό βιβλίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή