Σκοπιανό: Το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων μετά το «όχι» Ιβάνοφ

Σκοπιανό: Το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων μετά το «όχι» Ιβάνοφ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή του να μην υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ. .

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία δεν συμμορφώνεται με τα άρθρα 51, 118 και 119 του Συντάγματος της χώρας, ενώ τόνισε ότι η συμφωνία παραβιάζει παράλληλα και τις συνθήκες του 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «υποτάσσει την χώρα στην Ελλάδα». 

«Αυτή η συμφωνία ξεπερνάει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) του ΟΗΕ καθώς αναφέρονται σε "διαφωνία σχετικά με το όνομα του κράτους" και όχι σε "διαφωνίες", όπως αναφέρεται στην συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA. 

Μεταξύ άλλων, ο Ιβάνοφ τόνισε ότι η συμφωνία μπορεί να εγείρει νομικά ζητήματα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις. 

«Η συμφωνία φέρνει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε θέση εξάρτησης και υποταγής από μια χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της γείτονος. 

Yπογράμμισε δε, ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τη συμφωνία, υπενθυμίζοντας ότι μια από τις βασικές θέσεις του το 2014 όταν ανέλαβε το αξίωμα ήταν ότι δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των "Μακεδόνων", την ιδιομορφία του "Μακεδονικού" έθνους και της "Μακεδονικής" γλώσσας. Στις προεδρικές εκλογές 534.910 πολίτες υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες θέσεις και εμένα ως πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"», τόνισε ο Ιβάνοφ. 

Το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων στα Σκόπια μετά την άρνηση Ιβάνοφ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Σκόπια που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επόμενες κινήσεις της γείτονος μετά την αναπομπή της τελικής συμφωνίας στη Βουλή, εκτείνονται χρονικά μέχρι και τον Σεπτέμβριο. 

Για να δείτε σε καλύτερη ανάλυση το χρονοδιάγραμμα πατήστε εδώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή