Εκρηξη τουρισμού, όχι όμως και εσόδων

Εκρηξη τουρισμού, όχι όμως και εσόδων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πληρότητες που προσεγγίζουν το 100% ολοκληρώνουν τον Ιούνιο τα μεγάλα οργανωμένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους τουρίστες.

Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, τους κατά τόπους προορισμούς, η Κρήτη βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής πανευρωπαϊκής λίστας προορισμών που συνέταξε η TUI Group –ο ένας από τους δυο μεγαλύτερους ξένους ομίλους πρακτόρευσης για την Ελλάδα– με βάση τις κρατήσεις της.

Ομως, παρά το γεγονός ότι η δημοφιλία της χώρας ενισχύεται σημαντικά και οι αφίξεις μαζί της, οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις για τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων δείχνουν πως αδυνατούν να αυξήσουν σημαντικά τα τιμολόγιά τους, καθώς αφενός ο ανταγωνισμός από τους άλλους προορισμούς είναι εντονότατος και αφετέρου η Τουρκία επανέκαμψε δυναμικά ανερχόμενη φέτος στην 3η θέση μεταξύ των προτιμήσεων των Ευρωπαίων.

«Τα πακέτα που διεκπεραιώνονται φέτος έχουν στο μεγαλύτερό τους μέρος κλειστεί πέρυσι ή και πρόπερσι με εκπτώσεις που κυμαίνονται κατά μέσον όρο μεταξύ 25% και 30% σε σχέση με τις τιμές τιμοκαταλόγου», εξηγεί στην «Κ» κορυφαίος παράγοντας του κλάδου, προσθέτοντας πως μερικά από αυτά που πουλήθηκαν αργότερα μπορεί να έχουν χαμηλότερη ή υψηλότερη τιμολόγηση ανάλογα με τη ζήτηση για τον εκάστοτε προορισμό. Ομως, μαζί με τη ζήτηση έχει αυξηθεί και η προσφορά. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του κλάδου στη Ρόδο έχουν προστεθεί φέτος 5.000 κλίνες σε ξενοδοχεία και άλλες 5.000 σε μισθώσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb. «Η επιπλέον προσφορά, εάν θεωρηθεί σε επίπεδο σεζόν, σημαίνει δυνατότητα για 1,5 επιπλέον εκατ. διανυκτερεύσεις ατόμων στο πεντάμηνο μόνο στη Ρόδο. Μιλάμε για θηριώδη αύξηση της προσφοράς», αναφέρει πηγή της «Κ». Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους τουρίστες μετά την Ισπανία, η οποία διαθέτει πολύ εκτενέστερες υποδομές, ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε φέτος η Τουρκία. Ακολουθούν η Ιταλία και η Κύπρος. Σε επίπεδο επιμέρους προορισμών και πάντοτε με βάση τα στοιχεία της TUI, νούμερο ένα προορισμός φέτος είναι η Κρήτη και ακολουθούν η Μαγιόρκα, η Αττάλεια, η Ρόδος και η Λάρνακα. Επιπλέον τρεις στους πέντε κορυφαίους σε προτίμηση προορισμούς των Γερμανών είναι ελληνικοί: Κρήτη, Ρόδος και Κως. Οι άλλοι δύο είναι η Μαγιόρκα και η Αττάλεια.

Εκρηξη τουρισμού, όχι όμως και εσόδων-1

Τα στοιχεία έχουν πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με την TUI η Μεσόγειος για το 2018 είναι ο κορυφαίος προορισμός διακοπών των Ευρωπαίων συγκρινόμενος ακόμα και με αυτούς στην Καραϊβική και στη Λατινική Αμερική. Για τους Νορβηγούς, τους Σουηδούς, τους Δανούς, τους Πολωνούς, τους Φινλανδούς, τους Αυστριακούς και τους Γάλλους, η Ελλάδα είναι ο απόλυτος προορισμός διακοπών, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με βάση τις κρατήσεις που έχουν κάνει με την TUI. Οι Βρετανοί, Βέλγοι και Ολλανδοί προτιμούν την Ισπανία. Η Μαγιόρκα, η Τενερίφη και η Ιμπιζα είναι οι ιδανικοί προορισμοί για Βρετανούς και Ιρλανδούς. Οι Ολλανδοί, Βρετανοί και Ιρλανδοί ταξιδιώτες προτιμούν επίσης και πιο μακρινούς προορισμούς. Οι Ολλανδοί προτιμούν Καραϊβική, ενώ οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί το Κανκούν στο Μεξικό. Οι Γάλλοι θέλουν να κάνουν διακοπές κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αλλά ο πρώτος σε προτίμηση προορισμός για αυτούς είναι το Παλέρμο.

Μύκονος – Σαντορίνη

Οσον αφορά τώρα τα επίπεδα των τιμών σε κάποιους από τους ελληνικούς προορισμούς ενδεικτικά ίσως είναι τα στοιχεία της Τrivago. Με βάση έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας κρατήσεων για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα, στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ανεξάρτητων ξένων ταξιδιωτών (που δεν χρησιμοποιούν tour operators) βρίσκεται η Χώρα της Μυκόνου με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 346 ευρώ και μέση διάρκεια διαμονής τις 5,9 ημέρες, ενώ ακολουθούν τα Φηρά της Σαντορίνης με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 263 ευρώ και μέση διάρκεια διαμονής τις 5,8 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή