ΔΟΜ: Η Αλγερία εγκαταλείπει μετανάστες στην κόλαση της Σαχάρας (βίντεο)

ΔΟΜ: Η Αλγερία εγκαταλείπει μετανάστες στην κόλαση της Σαχάρας (βίντεο)

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αλγερία δεν αποδέχεται τις κατηγορίες για κακομεταχείριση προσφύγων, ωστόσο οι καταγγελίες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης είναι συγκλονιστικές.

Ειδικότερα, υπολογίζεται πως πάνω από 13.000 μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά εγκαταλείφθηκαν από τις αλγερινές Αρχές τους τελευταίους 14 μήνες, στην έρημο Σαχάρα, με τον υδράργυρο να δείχνει 48 βαθμούς Κελσίου, χωρίς τρόφιμα και νερό, αναγκασμένοι ενίοτε να βαδίζουν υπό την απειλή όπλων. Μάλιστα, κάποιοι εξ’ αυτών δεν κατόρθωσαν να τα καταφέρουν/

ΔΟΜ: Η Αλγερία εγκαταλείπει μετανάστες στην κόλαση της Σαχάρας (βίντεο)-1

 

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το  Associated Press απεικονίζονται πρόσφυγες να διασχίζουν κατά δεκάδες την έρημο κάτω από τον καυτό ήλιο. Οι περισσότεροι κατευθύνονται προς τον Νίγηρα.

Μερικοί εξ΄αυτών, για αρκετές ημέρες στην έρημο έως ότου τους βρήκε ομάδα διασωστών του ΟΗΕ.

Άλλοι χάθηκαν για πάντα μέσα στην έρημο, όπως αφηγούνται κάποιοι από τους επιζώντες που κατάφεραν να επιβιώσουν από τις δύσκολες αυτές συνθήκες.

ΔΟΜ: Η Αλγερία εγκαταλείπει μετανάστες στην κόλαση της Σαχάρας (βίντεο)-2

«Γυναίκες κείτονταν νεκρές αλλά και άνδρες. Άλλοι χάνονται στην έρημο γιατί δεν ξέρουν το δρόμο», τονίζει η Τζάνετ Καμάρα, μια Λιβεριανή που πουλούσε τρόφιμα στην Αλγερία, αλλά την έδιωξαν τον περασμένο Μάιο, ενώ βρισκόταν σε περίοδο κύησης. «Έχασα το γιο μου, το παιδί μου», σημειώνει παράλληλα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι μαζικές απελάσεις από τις αλγερινές Αρχές επιτάθηκαν από τον Οκτώβριο του 2017 μετά από πιέσεις της ΕΕ προς τις χώρες της Βόρειας Αφρικής να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου ή των ισπανικών θυλάκων της Μελούλα και της Μελίγια στο Μαρόκο.

ΔΟΜ: Η Αλγερία εγκαταλείπει μετανάστες στην κόλαση της Σαχάρας (βίντεο)-3

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της ΕΕ υποστήριξε πως γνωρίζει τι κάνει η Αλγερία, τονίζοντας ότι «οι κυρίαρχες χώρες» μπορούν να απελαύνουν μετανάστες εφόσον συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.

ΔΟΜ: Η Αλγερία εγκαταλείπει μετανάστες στην κόλαση της Σαχάρας (βίντεο)-4

Η Αλγερία σε αντίθεση με τον Νίγηρα δεν λαμβάνει από την ΕΕ κονδύλια για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Επίσημα στοιχεία για τις απελάσεις δεν δίνει το Αλγέρι, ωστόσο από τον Μάιο του 2017 που άρχισε να τηρεί αρχεία ο ΔΟΜ μέτρησε 2.888 πρόσφυγες να περνούν πεζή τα σύνορα με το Νίγηρα μέχρι τον περασμένο Απρίλιο και σύμφωνα με στοιχεία του συνολικά 11.276 άνδρες, γυναίκες και παιδιά επέζησαν της εφιαλτικής πορείας μέσα στην έρημο, ενώ τουλάχιστον ακόμη 2.500 εξαναγκάστηκαν να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία προς το γειτονικό Μάλι.

Πηγή Φωτό & Bίντεο: Αssociated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή