Εξαρθρώθηκε σπείρα «πορτοφολάδων» που δρούσε στο κέντρο – Οκτώ ανήλικοι ανάμεσα στους συλληφθέντες

Εξαρθρώθηκε σπείρα «πορτοφολάδων» που δρούσε στο κέντρο – Οκτώ ανήλικοι ανάμεσα στους συλληφθέντες

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξάρθρωση μιας από τις πιο άρτια οργανωμένες διεθνικές εγκληματικές ομάδες κλεπτών, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές πορτοφολιών και τσαντών σε βάρος τουριστών κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας άλλα και στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, και σε πόλεις της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 4 ημερών (21-25 Ιουνίου)  στο κέντρο των Αθηνών συνελήφθησαν τριάντα αλλοδαποί άντρες και γυναίκες, ηλικίας από 14 έως 39 ετών, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη κα οκτώ ανήλικοι. Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι 21 συνεργοί τους, ηλικίας από 16 έως 42, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις έγκλειστες σε καταστήματα κράτησης της χώρας.

Η έρευνα για την αναζήτηση των ασύλληπτων μελών βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Σημειώνεται ότι η εγκληματική οργάνωση δρούσε σε βάρος των επισκεπτών σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα αρχαιολογικούς χώρους και πλατείες με τουριστική βαρύτητα.
 
Ενδεικτικά, όπως διαπιστώθηκε από την ενδελεχή έρευνα, τα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας, είχαν αφαιρέσει πορτοφόλια και τσάντες ακόμα και από τουρίστες που έσπευδαν να φωτογραφηθούν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη Ρωμαϊκή αγορά και στο Μουσείο της Ακρόπολης.
 
Από την μέχρι στιγμής έρευνα – προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν 57 περιπτώσεις κλοπών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε τουλάχιστον άλλες 300 περιπτώσεις.
 
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συναυτουργία, τετελεσμένων και σε απόπειρα καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Ως εκ τούτου οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
 
Modus operandi
 
Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ο τρόπος δράσης τους στο κέντρο της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και σε πόλεις της Ισπανίας και Γαλλίας, όπου ορισμένα μέλη δραστηριοποιούνται τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Ως προς την μελέτη και ανάλυση του τρόπου δράσης και της στρατηγικής, που ακολουθούσαν τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης, προέκυψε ότι:

Οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης, προέβαιναν στη στρατολόγηση νεαρών γυναικών, κυρίως από την Βουλγαρία και την Ρουμανία, τις προσκαλούσαν στην χώρα μας, όπου και τους εξασφάλιζαν την διαμονή τους σε οικίες και ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας. Στη συνέχεια, έδιναν μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευσή τους, στην αφαίρεση πορτοφολιών και τσαντών, κυρίως τουριστών και επισκεπτών του Ιστορικού Κέντρου (Πλάκα – Ακρόπολη – Ερμού – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Ψυρρή – Μοναστηράκι – Θησείο και Πλατεία Συντάγματος) και τις τοποθετούσαν σε διάφορα πολυσύχναστα σημεία ενδιαφέροντος.

Η μετακίνηση των μελών από πόλη σε πόλη στην Ελληνική επικράτεια, πραγματοποιούνταν βάση αυστηρού προγραμματισμού από τα αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης, με σκοπό αφενός τη δυσχέρεια εντοπισμού τους και αφετέρου την διατήρηση του πολυδαίδαλου δικτύου και της δραστηριότητας τους, σε σημεία πέραν του κέντρου της Αθήνας. Η δράση τους σε κάθε πόλη λάμβανε χώρα προσαρμοσμένη στις ιδιάζουσες συνθήκες αυτής, τόσο γεωγραφικά όσο και στους λοιπούς τομείς.

Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, πορτοφόλια και τσάντες, απορρίπτονταν περιμετρικά του σταθμού του Μετρό, ενώ τα χρήματα που αφαιρούσαν από τις κλοπές, κατέληγε στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στα αρχηγικά μέλη, ενώ μέρος αυτών παραδίδονταν στις νεαρές Βουλγάρες και Ρουμάνες. Τα χρήματα και το συνάλλαγμα έφευγαν αυθημερόν, από τα διάφορα ανταλλακτήρια του κέντρου της Αθήνας, κυρίως αυτά που βρίσκονται πλησίον σταθμών του Μετρό, εκμεταλλευόμενοι τον συνωστισμό που επικρατεί.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα ηγετικά μέλη, άλλαζαν την σύνθεση των νεαρών κλεπτών και τα σημεία δραστηριοποίησης τους, για να μην κινούν υποψίες και δίνουν στόχο, ενώ μετά την πάροδο μηνός περίπου, ανανέωναν πλήρως το «στόλο», αποστέλλοντας μέλη στην Γαλλία και Ισπανία και φέρνοντας από τις χώρες αυτές, άλλα μέλη.

 
Η τακτική 

Ως προς την τακτική την οποία ακολουθούσαν για την διάπραξη των κλοπών, τα μέλη της ομάδας, δρούσαν σε δυάδες – εξάδες και αφαιρούσαν πορτοφόλια και τσάντες με τρεις τουλάχιστον μεθόδους, συγκεκριμένα:

α) Προσποιούμενοι τους τουρίστες έχοντας και την ανάλογη αμφίεση, ζητούσαν οδηγίες στο χάρτη. Ένας μέλος απασχολούσε το «θύμα» με το χάρτη και το έτερο αφαιρούσε το πορτοφόλι ή την τσάντα.

β) Δημιουργώντας, τεχνητό συνωστισμό.

γ) Εισερχόμενα τεχνηέντως σε γκρουπ τουριστών, προσποιούνταν τα μέλη του γκρουπ και κατά την περιήγηση στα αξιοθέατα, έψαχναν τη κατάλληλη ευκαιρία (απώλεια προσοχής) για να αφαιρέσουν αντικείμενα.

Ακόμη, σημειώνεται ότι τα ηγετικά μέλη της ομάδας, σχεδίαζαν ξυλοδαρμούς σε βάρος πολιτών και καταστηματαρχών της οδού Ερμού, που ενημέρωναν Αστυνομικούς για την παράνομη δράση τους, ενώ είχαν συστήσει ομάδα παρακολούθησης των ενστόλων Αστυνομικών των πεζών περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να ενημερώνουν τα επιχειρησιακά μέλη, για το που κινούνται οι Αστυνομικοί και ποιο είναι το πιο πρόσφορο σημείο δράσης.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, πλήθος πορτοφολιών, τσαντών, κινητών τηλεφώνων και 10αδες τουριστικοί χάρτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή