Χρηματιστήριο: Η αναβάθμιση από την S&P δεν έφερε κέρδη

Χρηματιστήριο: Η αναβάθμιση από την S&P δεν έφερε κέρδη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P ούτε η θετική έκθεση της Fitch για τις αποφάσεις του Eurogroup, ούτε και η αισιόδοξη στάση της UBS και της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα έφεραν την… άνοιξη στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο για μία ακόμη φορά βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ο τζίρος εξακολουθεί να διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δείχνοντας πόσο «ρηχή» παραμένει η αγορά.

Παράλληλα, οι νέες πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές των τραπεζών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αφού η έλλειψη καταλυτών και ειδήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με τον προβληματισμό που προκαλεί το διεθνές περιβάλλον, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή της τρέχουσας τάσης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,05%, στις 768,89 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,34 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 3,69%, στις 892,30 μονάδες, με όλες τις μετοχές των τραπεζών να κλείνουν στα χαμηλά ημέρας. Η Εθνική σημείωσε πτώση 4,77%, η Eurobank έκλεισε στο -3,44%, η Alpha Bank στο -3,4% και η Τράπεζα Πειραιώς στο -3,23%.

Το χρηματιστήριο υποδέχθηκε θετικά τις αποφάσεις του Eurogroup μόνο για λίγες ώρες, εκδηλώνοντας έτσι τον σκεπτικισμό του, παρά την πανθομολογούμενη εκτίμηση των θετικών στοιχείων της συμφωνίας σε σχέση με το χρέος, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ομως είναι φανερό ότι η συνέχιση της διατήρησης του «δημοσιονομικού κορσέ» υπονομεύει το αναπτυξιακό αφήγημα και οφείλει να διαφοροποιηθεί πειστικά για να αλλάξει τη στάση των επενδυτών. Ηδη το πολλαπλά αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον (υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις, θεσμικές παθογένειες) και το ανεπαρκές τουλάχιστον αναπτυξιακό σχέδιο που υποβλήθηκε στην Ε.Ε. δεν προϊδεάζουν για την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης πάνω από 2%.

Με τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές να είναι φανερές, και με τις συναλλαγές στο Χ.Α. να παραμένουν χαμηλές, ο πήχυς των προσδοκιών για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με το σενάριο επανόδου στην κανονικότητα, που είχε προαναγγελθεί στην αρχή του έτους, επί του παρόντος να μην είναι ισχυρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή