Συνοδεία ΜΑΤ η μεταφορά απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Συνοδεία ΜΑΤ η μεταφορά απορριμμάτων στην Κέρκυρα

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνοδεία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ έγινε χθες η πρώτη προσέγγιση συνεργείων του δήμου στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης στη νότια Κέρκυρα. Παρά τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ολόκληρο το νησί, ελλείψει χώρου απόθεσης των απορριμμάτων, οι διαμαρτυρίες για τη χρησιμοποίηση του –έτοιμου από χρόνια– ΧΥΤΥ επαναλήφθηκαν και δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Το συνεργείο του δήμου προσέγγισε χθες τον ΧΥΤΥ με σκοπό να προετοιμάσει τη μεταφορά δεματοποιημένων απορριμμάτων από τα βόρεια του νησιού. Ομάδα κατοίκων της περιοχής επιχείρησε να παρεμποδίσει το συνεργείο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εντάσεις και να προσαχθούν δύο άτομα για τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νησί μεταφέρθηκαν 13 διμοιρίες των ΜΑΤ από γειτονικές περιοχές.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Νικολούζος. «Σήμερα τα συνεργεία μας άρχισαν τη στεγανοποίηση του χώρου για να ξεκινήσει η μεταφορά των δεμάτων, ενώ μεταφέρθηκαν και μηχανήματα απαραίτητα για τη συντήρηση του χώρου. Είναι ο μοναδικός νόμιμος αποδέκτης απορριμμάτων στο νησί, δεν έχουμε άλλη λύση».

Συνοδεία ΜΑΤ η μεταφορά απορριμμάτων στην Κέρκυρα-1

Ενταση δημιουργήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας κατοίκων. Προσήχθησαν δύο άτομα για τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Ο δήμος σκοπεύει να ξεκινήσει σήμερα τη μεταφορά δεματοποιημένων απορριμμάτων στη Λευκίμμη. «Πρόκειται για το υπόλοιπο της επεξεργασίας που γίνεται στο Τεμπλόνι, ύστερα από μηχανική διαλογή. Θα μεταφέρουμε 13.000 δέματα, για να αποσυμφορηθεί ο χώρος στο Τεμπλόνι και να μεταφερθούν εκεί μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών προς διαλογή. Ετσι εκτιμούμε ότι γρήγορα θα αδειάσουν οι δρόμοι από τα σκουπίδια και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής σεζόν», αναφέρει ο δήμαρχος. «Η αίσθηση που έχω είναι ότι επικρατεί μια ανακούφιση στο νησί, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Ευχή όλων μας είναι τα ΜΑΤ να μη χρειαστεί να λειτουργήσουν κατασταλτικά. Το πρόβλημα είναι οξύ, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και πρέπει να συνεννοηθούμε, να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για να σωθεί ο τόπος».

Ευρωκαταδίκη

Η σωτηρία του τόπου, πάντως, ελάχιστα απασχόλησε την τελευταία δεκαετία τοπικούς άρχοντες, φορείς και κατοίκους του νησιού. Η κατάσταση απλώς περιήλθε σε αδιέξοδο, καθώς τον Απρίλιο του 2017 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου λειτουργούσε ουσιαστικά σαν κοινή χωματερή.

Ετσι το Τεμπλόνι έκλεισε, χωρίς να έχουν δρομολογηθεί άλλα σοβαρότερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Το ιδιαίτερο στην υπόθεση της Κέρκυρας είναι ότι στην περιοχή της Λευκίμμης έχει εδώ και σχεδόν μία δεκαετία κατασκευαστεί ΧΥΤΥ (επιφανείας 19,8 στρ. σε οικόπεδο 36,8 στρ.) με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Ομως δεν λειτούργησε ποτέ εξαιτίας των ισχυρών αντιδράσεων των κατοίκων, που φοβούνταν την επανάληψη της κακής διαχείρισης στο Τεμπλόνι. Μάλιστα, προ διμήνου σημειώθηκε εμπρησμός στις μηχανολογικές εγκαταστάσεις του ΧΥΤΥ, προκαλώντας (σύμφωνα με τον δήμο) ζημιά 400.000 ευρώ. Επικαλούμενος την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο νησί, ο δήμος ζήτησε και πέτυχε προ ημερών να επιτραπεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση (μέσω τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΥ) η μεταφορά του δεματοποιημένου υπολείμματος, παρότι οι ζημιές δεν έχουν ακόμη επισκευαστεί.

Και μετά, τι; Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων προβλέπει για την Κέρκυρα την κατασκευή ακόμη ενός ΧΥΤΥ (στα βόρεια του νησιού), μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων και άλλων εγκαταστάσεων, ωστόσο τίποτε από αυτά δεν θα δημοπρατηθεί μέσα στο έτος, ελλείψει μελετών…

Πράσινο φως στην Ανδρο

Το πράσινο φως πήρε τελικά η κατασκευή του ΧΥΤΥ και της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ανδρο. Η διαδικασία ξεκίνησε… το 2012, καθώς ένα έτος νωρίτερα η παράνομη χωματερή του νησιού είχε καταρρεύσει στη θάλασσα. Αιτία για την πολυετή καθυστέρηση (κατά την οποία οι 6.000 τόνοι απορριμμάτων που παράγονται ετησίως στο νησί απλώς «δεματοποιούνται») ήταν οι εξαιρετικά αργοί ρυθμοί των υπηρεσιών, αλλά και οι αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής που επελέγη. Τελικώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, προκειμένου να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των κατοίκων, έθεσε πρόσθετους όρους για την αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΥ, ανάμεσα στους οποίους η τοποθέτηση διπλής επίστρωσης στον ΧΥΤΥ και άλλα. Το ζήτημα είναι τώρα πώς θα επισπευσθούν οι διαδικασίες προκειμένου να μη χρειαστεί ένα έτος ακόμη προτού ξεκινήσει η κατασκευή. Να σημειωθεί ότι, παρά την οριακή κατάσταση στην οποία παραμένει τα τελευταία χρόνια η Ανδρος, η ανακύκλωση είναι εδώ και μήνες «νεκρή», με τον δήμο να υπόσχεται ότι θα ξεκινήσει και πάλι τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή