Τσαντάκηδες ετών δώδεκα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τουλάχιστον 57 περιστατικά κλοπών με θύματα τουρίστες εμπλέκονται οι 30 αλλοδαποί, που συνελήφθησαν το διάστημα από 21 έως 25 Ιουνίου στο κέντρο της πρωτεύουσας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και τέσσερις υπηκόους Αιγύπτου, στους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει συντονιστικό ρόλο. Αντίθετα, ο Βούλγαρος φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας βρίσκεται στη χώρα του και διαφεύγει τη σύλληψη. Μεταξύ των κατηγορουμένων, είναι οκτώ ανήλικα κορίτσια, ενώ για συμμετοχή στην υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη 21 άτομα. Αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένες κλοπές και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή ανηλίκων.

Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας (Ερμού, Αιόλου, Αθηνάς κ.λπ.) και γύρω από σημεία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον – Ακρόπολη, Καλλιμάρμαρο. Παρίσταναν τους τουρίστες, επιλέγοντας ανάλογα ρούχα και με διάφορα προσχήματα (π.χ. ζητούσαν οδηγίες σε έναν χάρτη) προσέγγιζαν αλλοδαπούς επισκέπτες αποσπώντας τους την προσοχή, ενώ συνεργοί τους αφαιρούσαν τις τσάντες και τα πορτοφόλια από τα ανυποψίαστα θύματά τους. Αρπαζαν τα χρήματα και εγκατέλειπαν τα πειστήρια (τσάντες και πορτοφόλια) κοντά σε σταθμούς του μετρό. Τα επιχειρησιακά μέλη της σπείρας εισέπρατταν ένα ελάχιστο ποσοστό και τα υπόλοιπα κρατούσαν τα αρχηγικά μέλη της. Οι ομάδες «κρούσης» δρούσαν άλλοτε σε δυάδες και άλλοτε σε εξάδες, ενώ σε περίπτωση προσαγωγής ενός μέλους της σπείρας από την αστυνομία οι συντονιστές φρόντιζαν να τους μετακινούν στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο ή και στο εξωτερικό, τη Γαλλία και την Ισπανία, προκειμένου να χαθούν προσωρινά τα ίχνη τους. Με παρόμοιο τρόπο σε τακτά διαστήματα αντικαθιστούσαν το σύνολο των πορτοφολάδων στρατολογώντας νέα μέλη που έρχονταν στην Αθήνα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, η σπείρα διατηρούσε συνεργασία με δύο ξενοδοχεία και είχε μισθώσει ένα ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, όπου φιλοξενούνταν οι γυναίκες Ρομά που έκαναν τις κλοπές.

«Οι αρχηγοί της οργάνωσης έδιναν μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση των νέων μελών», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θοδωρής Χρονόπουλος. Η σπείρα διέθετε ακόμη ομάδες αντιπαρακολούθησης: κατέγραφαν τα «δρομολόγια» των ένστολων αστυνομικών που περιπολούσαν στο κέντρο και τις κινήσεις των καταστηματαρχών, που κατήγγελλαν τη δράση των μελών της σπείρας στην αστυνομία. Οι 40 από τους 50 κατηγορουμένους έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, ακόμη και από την ηλικία των 12 ετών. «Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», επισήμανε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Γιώργος Ψωμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή