ΝΔ: Βρίσκεται σε πανικό η κυβέρνηση

ΝΔ: Βρίσκεται σε πανικό η κυβέρνηση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαξιωτικά αντέδρασε η Ν.Δ. στα σενάρια αποσταθεροποίησης που καλλιέργησε η κυβέρνηση αμέσως μετά την αιφνιδιαστική ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδη, η οποία μειώνει την κυβερνητική πλειοψηφία στους 152 βουλευτές, υπερτονίζοντας το στοιχείο που «πονάει» την κυβέρνηση: του πανικού.

«Οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό, γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν», ανέφερε η Πειραιώς, αντιδρώντας στα σενάρια αποστασίας για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη που διοχέτευσε η κυβέρνηση. Η Ν.Δ., μάλιστα, συμπλήρωσε χωρίς να μπαίνει περαιτέρω σε μια κατασκευασμένη συζήτηση και μένοντας σε μια λακωνική ανακοίνωση ότι, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».

Η Πειραιώς μένει στην ατζέντα της οικονομίας και στο δικό της πρόγραμμα. Με αυτό ανά χείρας και με αναλυτική παρουσίαση που αφορά τις βασικές του θέσεις για τη μείωση των φόρων και ένα πρόγραμμα «τολμηρών» μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ολαφ Σολτς. Οι δύο άνδρες θα έχουν τετ α τετ μιας ώρας, στη διάρκεια του οποίου ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του, αλλά και την άποψή του για το μείγμα πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση, καθώς και τη βασική θέση του ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα «πνίγουν» την οικονομία. Τα «μέτρα Τσίπρα», όπως είπε στον ΣΚΑΪ, δεσμεύουν τη χώρα, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι μια κυβέρνηση που θα αποδείξει ότι θα προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να ξανασυζητήσει τους δημοσιονομικούς στόχους με τους εταίρους. Τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα συνοδεύει ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με ανώτατα στελέχη του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Συναντήσεις

Η οικονομία, εξάλλου, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην Μπούντεσταγκ με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για θέματα προϋπολογισμού/οικονομικών, Ραλφ Μπρινκχάους. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος μετέχει σε μία από τις πιο σημαντικές (αν όχι τη σημαντικότερη) επιτροπές του γερμανικού Κοινοβουλίου, όπου έχουν συζητηθεί οι πιο δύσκολες αποφάσεις για τα ελληνικά προγράμματα στήριξης. Συνάντηση θα έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και με την αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Katja Leikert. Σημαντικό είναι και το ραντεβού που θα έχει αργότερα με ατζέντα το μεταναστευτικό με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών και πρώην πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ., εμμέσως πλην σαφώς, τη Δευτέρα τάχθηκε υπέρ των ευρωπαϊκών λύσεων, προτείνοντας κυρώσεις για τις χώρες που δεν μετέχουν στον καταμερισμό των βαρών.

Στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει ακόμα συναντήσεις με τους Κρίστιαν Λίντνερ και Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, πρόεδρο και αντιπρόεδρο αντιστοίχως του κόμματος των Φιλελευθέρων, ενώ αύριο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ. Σύνοδο με «βαριά ατζέντα», καθώς εκτός από τη διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια, το πρόγραμμα των συζητήσεων περιλαμβάνει ακόμα το μεταναστευτικό και τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή