Ανεξαρτητοποίηση Γ. Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ

Ανεξαρτητοποίηση Γ. Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ακόμη βουλευτής των ΑΝΕΛ, μετά τον Δημήτρη Καμμένο, αποχώρησε από την Κ.Ο του κόμματος με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδος – ΠΓΔΜ, δημιουργώντας αναπόφευκτα εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό του μικρού κυβερνητικού εταίρου, αλλά και οριακές καταστάσεις σε ολόκληρη τη συγκυβέρνηση. Ο Γιώργος Λαζαρίδης, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, με μια μακροσκελή –δύο σελίδων– επιστολή εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση. Ο κ. Λαζαρίδης προτάσσει την άρνησή του να δεχθεί τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας, αλλά και το γεγονός πως από πλευράς Μαξίμου δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση για κύρωση της συμφωνίας, όταν αυτή έρθει στη Βουλή, από αυξημένη πλειοψηφία 3/5. Εστιάζοντας στο δεύτερο αυτό σημείο, στο οποίο δίνει μείζονα σημασία, «διαχωρίζει τη θέση του», όπως χαρακτηριστικά λέει, από τη συγκυβέρνηση και ακολουθεί πλέον ανεξάρτητη πορεία. Παράλληλα, ο βουλευτής υπεραμύνεται της στάσης του να καταψηφίσει την πρόταση μομφής, καθώς, όπως σημειώνει, η επιλογή ήταν ανάμεσα στο «να ενδώσω στις πιέσεις που δεχόμουν με διάφορες μορφές –απειλές, ύβρεις κ.λπ.– να στηρίξω την πρόταση δυσπιστίας» και στο να «στηρίξω την κυβερνητική συνοχή για την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια».

Κατηγορίες για «αποστασία»

Η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ. Με μία αυξημένης έντασης ανακοίνωση, στην οποία δεσπόζει η λέξη «αποστάτης», ο εκπρόσωπος κ. Τοσουνίδης ζητεί από τον βουλευτή να παραδώσει την έδρα του αλλιώς –όπως τονίζεται– θα κατηγορηθεί για αποστασία. Η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ ξεκινά με επίθεση στο «σθένος» του βουλευτή, λέγοντας πως «τον δρόμο της ευθύνης και της στήριξης των εθνικών συμφερόντων δεν τον αντέχουν όλοι». Εν συνεχεία, κλιμακώνει και σημειώνει πως ως εκ τούτου, από τη στιγμή που ο κ. Λαζαρίδης «δεν άντεξε» και «δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του, πρέπει και να παραδώσει την έδρα του, η οποία ανήκει στους Ανεξάρτητους Ελληνες». Στην ανακοίνωση γίνεται ειδική επισήμανση στην αιτιολογία παραίτησης του κ. Λαζαρίδη με επίκεντρο την αυξημένη πλειοψηφία 3/5 για την κύρωση της συμφωνίας. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρει πως «ο μόνος ισχυρισμός του έχει καταρρεύσει από τη δήλωση του ιδίου του κυβερνητικού εκπροσώπου». Ο κ. Τοσουνίδης αναφερόταν στις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημ. Τζανακόπουλου στον ραδιοσταθμό Κόκκινο, με τις οποίες είχε αφήσει πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ καταλήγει με την επισήμανση πως θα υπάρξει συνέχεια, καθώς «σύντομα θα ενημερώσουμε τους ψηφοφόρους του για τις δεσμεύσεις του και τους όρκους πίστης στον Πάνο Καμμένο και στον πρωθυπουργό ενώπιον δύο υπουργών». Η δεύτερη ανεξαρτητοποίηση βουλευτή των ΑΝΕΛ –μετά τον Δημ. Καμμένο– μέσα σε λίγες ημέρες αντικατοπτρίζει την έντονη αναταραχή στους ΑΝΕΛ: πριν από τις υπογραφές Τσίπρα – Ζάεφ οι ΑΝΕΛ μετρούσαν 9 βουλευτές και οι ανεξάρτητοι ήταν 8, κάτι που πλέον έχει μετατραπεί σε 7 βουλευτές για το κόμμα του Πάνου Καμμένου και δέκα για εκείνους χωρίς κομματική ομπρέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή