Κινδυνεύει η έδρα κλασικής αρχαιολογίας στη Φινλανδία

Κινδυνεύει η έδρα κλασικής αρχαιολογίας στη Φινλανδία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ακαδημαϊκή σχέση άνω των δύο αιώνων ανάμεσα σε Φινλανδία και Ελλάδα κινδυνεύει να διαρραγεί. Το εμβληματικό Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι βρίσκεται προ των πυλών να διακόψει τη διδασκαλία της κλασικής αρχαιολογίας, καθώς με την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους στα τέλη Ιουλίου συνταξιοδοτείται η λέκτορας που κατέχει τη θέση.

Ειδικότερα, η ηγεσία της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι ανακοίνωσε ότι η διδασκαλία της κλασικής αρχαιολογίας και του αρχαίου πολιτισμού δεν θα συνεχιστεί κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Σε κείμενο επί του οποίου συγκεντρώνονται διαδικτυακά υπογραφές ώστε να προκηρυχθεί η θέση που μένει κενή λόγω της συνταξιοδότησης του νυν διδάσκοντος –έως αργά χθες είχαν ξεπεράσει τις 3.000–, αναφέρεται ότι στη Φινλανδία η κλασική αρχαιότητα ξεκίνησε να διδάσκεται από τη δεκαετία του 1780 και σε σταθερή βάση από τη δεκαετία του 1980, τόσο στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι όσο και στο Oulu. Ωστόσο, η διδασκαλία στο Oulu δεν συνεχίστηκε μετά το 2014, και πάλι λόγω συνταξιοδότησης του διδάσκοντος. Από τότε, το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος του τομέα στη Φινλανδία, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο εύρος διδασκαλίας στην κλασική αρχαιολογία.

Η συνέχιση της διδασκαλίας του αντικειμένου κρίνεται απαραίτητη τόσο για την ακαδημαϊκή πληρότητα του προγράμματος σπουδών ελληνικής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, αλλά και διότι οι απόφοιτοί του στελέχωναν έως τώρα τα φινλανδικά ινστιτούτα της Ρώμης, της Αθήνας και τα προγράμματα στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, το Φινλανδικό Ινστιτούτο της Αθήνας συνεργάζεται σε ανασκαφικά προγράμματα σε Αρκαδία, Πειραιά, Θεσπρωτία και ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα στην Κυλλήνη, σε συνεργασία με την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στελέχη του αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών προσπαθούν να μεταβάλουν την απόφαση του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι ώστε να προκηρυχθεί η θέση, η λειτουργία της οποίας θα επιδιωχθεί να καλυφθεί με χορηγίες κοινωφελών ιδρυμάτων. Ευρύτερα, πάντως, είναι σαφής η τάση συρρίκνωσης των ανθρωπιστικών σπουδών στα πανεπιστήμια της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή