Κόντρα για την καθαριότητα στο Olive Grove

Κόντρα για την καθαριότητα στο Olive Grove

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισε και χθες ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, την απεργία πείνας που ξεκίνησε από την Κυριακή, παραμένοντας έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, διαμαρτυρόμενος για τον εγκλωβισμό χιλιάδων αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ, πλησίον του χωριού του. Ούτε η συζήτηση που έκανε χθες με τον γενικό γραμματέα Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Γκουγκουλή, τον έπεισε, καθώς ο κ. Τρακέλλης βγαίνοντας μας είπε «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου».

Ο κ. Γκουγκουλής φέρεται να απάντησε σχετικά με το πρόβλημα στο αποχετευτικό, που έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν τα λύματα εκτός του ΚΥΤ, ότι αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση «σύντομα», «χωρίς να μας δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία» είπε ο κ. Τρακέλλης. Θυμίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις υγιεινής προορίζονται για 900 άτομα, εκεί που ζουν 7.194 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των 59 νεοεισερχομένων που κατέφτασαν χθες κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου. Επιπλέον απασχολούνται 800 εργαζόμενοι στο ΚΥΤ. Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής επανέλαβε τη δέσμευση Βίτσα ότι το ΚΥΤ Μόριας θα αποσυμπιεστεί τον Σεπτέμβριο, με τη μεταφορά ευάλωτου πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα, και σύμφωνα με πληροφορίες σε νέα δομή που πρόκειται να κατασκευαστεί. Από την πλευρά του, ο κ. Τρακέλλης τόνισε ότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι αποζημιώσεις που έχουν υπογραφεί από το υπουργείο και προσέθεσε ότι ο εξωτερικός καταυλισμός (olive grove), που έχει επεκταθεί στους ελαιώνες παράλληλα με το ΚΥΤ Μόριας και φιλοξενεί σήμερα 1.000 άτομα σε σκηνές, αποτελεί εστία μόλυνσης. Στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Λέσβου, Γιώργος Κατζανός, έσπευσε να επισημάνει ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου ο εν λόγω χώρος, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο κ. Γκουγκουλής και δεν φάνηκε λύση στον ορίζοντα.

Πάντως, προς το παρόν, τα συνεργεία του ΚΥΤ Μόριας καθαρίζουν τον χώρο και ο δήμος μαζεύει τους κάδους που βρίσκονται στον δρόμο. «Και οι αποζημιώσεις να μπουν, το πρόβλημα δεν λύνεται χωρίς την αποσυμφόρηση, έχουμε απαυδήσει» τονίζει ο κ. Τρακέλλης, που ελπίζει σήμερα να συναντήσει τον Γιάννη Μπαλάφα, υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, και να βάλει τέλος στην απεργία πείνας. Επίσης, για σήμερα προγραμματίζεται η επίσκεψη της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η οποία θα μεταβεί στο εκπαιδευτικό κέντρο Mosaik και θα συνομιλήσει με ΜΚΟ και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το ΚΥΤ Μόριας και το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά – Τεπέ. Στη Μυτιλήνη, εξάλλου, βρέθηκε χθες για να συμπαρασταθεί στον αγώνα-απεργία πείνας του προέδρου της Μόριας Νίκου Τρακέλλη και ο πρόεδρος της κοινότητας Χαλκειούς στη Χίο, που γειτνιάζει με το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ, Κώστας Φουτράκης.

Επιστροφή Κούρδων

Σε εξέλιξη είναι και αυτή την εβδομάδα η επιστροφή των Κούρδων αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ Μόριας, το οποίο είχαν εγκαταλείψει μετά τα επεισόδια εναντίον τους από Aραβες. Περίπου 120 άτομα έχουν παραμείνει στη Λάρσο, σε πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις της πρώην νομαρχίας, με τον ιδιοκτήτη του χώρου να ζητεί την άμεση εκκένωση και 120 άτομα βρίσκονται στο ΠΙΚΠΑ, εκ των οποίων οι 40 θα μετακινηθούν στον Πειραιά σήμερα και οι 18 στον Καρά – Τεπέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή