Συνάντηση Ιερωνύμου και Ιλαρίωνος για το Ουκρανικό

Συνάντηση Ιερωνύμου και Ιλαρίωνος για το Ουκρανικό

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις θέσεις του Πατριαρχείου της Ρωσίας για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα παρουσίασε χθες στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο ο επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων. Το θέμα συμπυκνώνεται στο αίτημα της Ουκρανίας (πρόσφατα το Κοινοβούλιο της χώρας το υποστήριξε) προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Κιέβου». Η αναγνώριση καθεστώτος αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας προϋποθέτει τη συγκατάθεση του Πατριαρχείου Ρωσίας, καθώς στη χώρα υπάρχει η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας. Αντίθετα, η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Κιέβου» θεωρείται σχισματική. Ετσι, το θέμα προκαλεί νέα ένταση στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ ανέφερε ότι «συζητήσαμε θέματα διμερών σχέσεων και για τις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία. Επίσης, ενημέρωσα τον Αρχιεπίσκοπο για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Εκκλησία στην Ουκρανία». Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι συζητήθηκαν «προβλήματα που παρουσιάζονται, όπως αυτό της Ουκρανίας», προσθέτοντας με νόημα ότι «ακούστηκαν απόψεις και ερωτήματα και περιμένουμε ποια θα είναι η εξέλιξη. Να ευχηθούμε αυτοί που έχουν περισσότερες αρμοδιότητες από εμάς να φωτιστούν από τον Θεό, ώστε το αποτέλεσμα να είναι προς ωφέλεια της Εκκλησίας». Ανάλογες ενημερώσεις με τη χθεσινή στον κ. Ιερώνυμο για τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας φέρεται να έχουν κάνει εκπρόσωποί του σε Ορθόδοξες Εκκλησίες (ενδεικτικά της Κύπρου, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και το Πατριαρχείο Αντιοχείας). Ως φαίνεται, ο πολιτικός διχασμός μετά τον εμφύλιο στην Ουκρανία αποτυπώνεται και στην Εκκλησία, καθώς το «Πατριαρχείο Κιέβου» θεωρείται φιλοδυτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή