Δρομολογείται σύγκρουση αρχηγών για την Οικονομία – Εμπλοκή με την αντιπροεδρία Δημ. Καμμένου

Δρομολογείται σύγκρουση αρχηγών για την Οικονομία – Εμπλοκή με την αντιπροεδρία Δημ. Καμμένου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το πολιτικό σύστημα να εξακολουθεί να δονείται σε πολλά επίπεδα εξαιτίας της συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων, στο Κοινοβούλιο σχεδιάζεται μια ακόμα σύγκρουση κορυφής με επίκεντρο αυτή τη φορά το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση περί τα δημοσιονομικά, στην προοπτική της τυπικής εξόδου από το τρίτο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα και ενώ το Προεδρείο της Βουλής αναζητεί διέξοδο στην εμπλοκή που έχει σημειωθεί με τον 8ο Αντιπρόεδρο Δημ. Καμμένο, καθώς μετά την διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ δεν «δικαιούται» να κατέχει το αξίωμα, ο προγραμματισμός για το αμέσως προσεχές διάστημα θα συμπεριλάβει και συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αυτή – είτε σε υλοποίηση σχετικού αιτήματος του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, είτε στη βάση «πρωτοβουλίας» του πρωθυπουργού να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία- θα διεξαχθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων, και πάντως πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Ιουλίου.

Οσον αφορά το θέμα του κ. Δημ. Καμμένου, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης νωρίτερα σήμερα το πρωί επαναδιατύπωσε την πρόσκλησή του προς τον νυν ανεξάρτητο βουλευτή να παραιτηθεί της θέσεως του Αντιπροέδρου, με τον κ. Καμμένο ως σήμερα να έχει απορρίψει μια τέτοια κίνηση εκ μέρους του και να ζητεί να του γίνει πρόταση μομφής, ώστε να εκπέσει του αξιώματος και να εκλεγεί στην θέση άλλο στέλεχος των ΑΝΕΛ.

Οπως έχει καταγράψει η «Κ», βάσει του κανονισμού της Βουλής, η θητεία των αντιπροέδρων διαρκεί όσο και η βουλευτική περίοδος. Αντικατάσταση των προσώπων προβλέπεται μόνο μέσα από τη διαδικασία της κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον τους. Κατά παράδοση, οι αντιπρόεδροι εκλέγονται κατά σειρά, με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Η εμπλοκή για τον κ. Καμμένο σημειώθηκε μετά την διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ. Τούτων δοθέντων, ως ανεξάρτητος βουλευτής «δεν δικαιούται» να διατηρήσει τη θέση του 8ου αντιπροέδρου που θεωρητικά «ανήκει» στους ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο κ. Βούτσης, ο κ. Καμμένος εμφανίζεται να δεσμεύθηκε σε προηγούμενη επικοινωνία του ότι θα παραιτείται. Ωστόσο, στη συνέχεια φάνηκε να άλλαξε γνώμη.

«Δεν μπορεί να παραμείνει ως αντιπρόεδρος αφού άλλαξε το στάτους για το κόμμα που ανήκε γιατί αλλιώς κι η πλειοψηφούσα παράταξη θα μπορούσε να ψηφίσει άλλους», σχολιάζει ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως «δεν είναι καλό πράγμα» το να επιμείνει στην άρνησή του και να χρειαστεί να υποβληθεί πρόταση μομφής.

«Δεν είναι σωστό η Βουλή – δεν είναι τυχαίο που δεν έχει ξανασυμβεί – για ένα ζήτημα κανονιστικό να κάνει μία ολόκληρη διαδικασία όπου εκ των πραγμάτων θα ανασυρθούν είτε ως προσχήματα ή αλλιώς πολιτικές απόψεις που δεν αφορούν στο να είναι κανείς αντιπρόεδρος», ανέφερε ο κ. Βούτσης και μεταξύ άλλων επανέλαβε:

«Δεν είναι σωστό η Βουλή να κάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της μία τέτοια διαδικασία για ένα τέτοιο θέμα, να εξελιχθεί μία τέτοια συζήτηση, να υπάρξουν προκλήσεις όταν είναι 100% και έτσι είναι η παράδοση της Βουλής, όταν κάποιος δεν είναι πια σε ένα κόμμα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να είναι πια Αντιπρόεδρος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή