Μέσω Μάλτας στην Ευρώπη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΕΤΑ. Η Μάλτα επέτρεψε χθες στο σκάφος «Lifeline», που μετέφερε 234 διασωθέντες από τη Μεσόγειο, να δέσει στο λιμάνι της Βαλέτας, έπειτα από 6 ημέρες στη θάλασσα, έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία για κατανομή των επιβαινόντων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Malta, η Ιταλία, η Μάλτα, η Γαλλία και η Πορτογαλία συμφώνησαν να υποδεχθούν κάποιους από τους πρόσφυγες, ενώ η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ισπανία εξακολουθούν να εξετάζουν το αίτημα.

Η άδεια ελλιμενισμού συνοδεύεται με την ανακοίνωση ότι με την οργάνωση Mission Lifeline θα ασχοληθεί η Δικαιοσύνη. «Σε περίπτωση που το σκάφος εισέλθει στα ύδατα της Μάλτας, θα γίνουν έρευνες και πιθανώς θα ληφθούν μέτρα σε σχέση με το MV Lifeline», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μάλτας. Η ιταλική κυβέρνηση είχε απειλήσει τον καπετάνιο του καραβιού, που έχει ναυλωθεί από γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση, με κατάσχεση σε περίπτωση που «έδενε» σε ιταλικό λιμάνι. Το «Lifeline» διέσωσε 243 άτομα από τη θάλασσα, παρότι η ιταλική ακτοφυλακή είχε ενημερώσει τον καπετάνιο ότι πλησιάζει η λιβυκή ακτοφυλακή. Η οργάνωση υποστήριξε ότι αν επιστρέψουν στα χέρια των λιβυκών αρχών, οι διασωθέντες κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια, βιασμούς και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανθρωπιστική χειρονομία των εθελοντών του «Lifeline» αντιβαίνει στη νέα πολιτική των ιταλικών αρχών, η οποία συνίσταται στην παράδοση στη Λιβύη όσων προσφύγων διασώζονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα. Πάνω από 1.000 άνθρωποι, που διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή, παραδόθηκαν εν συνεχεία στις λιβυκές αρχές το Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το «Lifeline», που έχει μήκος μόνο 30 μέτρων, περίπου 130 άτομα (πέραν των 243) μεταφέρθηκαν σε δανέζικο εμπορικό σκάφος, το οποίο παρέμενε στα ανοικτά της Σικελίας από την Παρασκευή. Χθες τα ξημερώματα το σκάφος πήρε τελικά άδεια ελλιμενισμού, αποβιβάζοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ad hoc συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων του «Lifeline» ακολουθεί μία άλλη συμφωνία, την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας να μοιραστούν τους 600 πρόσφυγες του πλοίου Aquarius που είχε δέσει στην Ισπανία, έπειτα από την άρνηση της Ιταλίας να το δεχθεί.

Μακρόν – Κόντε

Πέρα από το επίπεδο των συνεννοήσεων για το κάθε σκάφος, ωστόσο συνολική συμφωνία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για το προσφυγικό δεν έχει επιτευχθεί. Αυτό ήταν το θέμα της χθεσινής επίσκεψης του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν στην Ιταλία, όπου είχε «μυστική» συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε, πριν συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

«Είναι αξιοθρήνητο να χρησιμοποιεί κανείς τους πρόσφυγες ως εργαλείο εκβιασμού για κομματικό όφελος και για την προάσπιση εθνικών θέσεων στην Ε.Ε., όπως κάνει ο δεξιός λαϊκιστής υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας», έγραψε χθες η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε». «Τι πρέπει να πούμε στους εθελοντές που ανασύρουν πανικόβλητες γυναίκες, παιδιά και άνδρες από τα κύματα, ενώ βλέπουν άλλους να πνίγονται; Οτι είναι λάθος να διασώζεις ανθρώπους;». 

Στη Γερμανία, το «Lifeline» έχει ανοίξει ξεχωριστό κύκλο συζητήσεων, με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ να αρνείται να υποδεχθεί, όπως οι άλλες χώρες, μέρος των διασωθέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή