Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Τραμπ

Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Τραμπ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε χθες συνταγματική την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από μια σειρά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, την οποία είχε επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «δικαίωση», ενώ οι αντίπαλοί του είπαν ότι η απαγόρευση έχει μικρότερο πεδίο εφαρμογής από αυτό που αρχικά ζητούσε ο Τραμπ.

H πλειοψηφία των δικαστών, που έχουν διοριστεί από Ρεπουμπλικανούς προέδρους, (5) έκρινε ότι οι πρόεδροι έχουν την εξουσία να ρυθμίζουν τα θέματα μετανάστευσης και ότι δεν τίθεται θέμα διακρίσεων με βάση το θρήσκευμα. Οι τέσσερις δικαστές που μειοψήφησαν υποστήριξαν ότι η στάση της πλειοψηφίας προσομοιάζει με την απόφαση του 1944, με την οποία το δικαστήριο ενέκρινε τον εγκλεισμό Αμερικανών ιαπωνικής καταγωγής. Με βάση τρεις διαδοχικές αποφάσεις του Τραμπ, πολίτες από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη, τη Σομαλία, τη Βενεζουέλα και τη Βόρεια Κορέα απαγορεύεται να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ, ενώ για τους πολίτες κάποιων από τις παραπάνω χώρες απαγορεύεται ακόμη και η μετάβαση στη χώρα για σπουδές ή τουρισμό. «Το ότι είναι συνταγματικό δεν σημαίνει ότι είναι και ορθό ή δικαιολογημένο», είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις –για την ώρα– όσοι γονείς εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό με τα παιδιά τους, καθώς οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να τους στεγάσουν. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δεσμευθεί να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη κάθε ενήλικο, ο οποίος διασχίζει παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ. Η διεθνής κατακραυγή για τον χωρισμό γονέων από τα παιδιά τους, όμως, υποχρέωσε την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να υπαναχωρήσει, διατάζοντας την κράτηση των οικογενειών μαζί, για όσο διάστημα οι γονείς παραμένουν προφυλακισμένοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή