Κοινωνική αναταραχή φέρνουν οι κυρώσεις ΗΠΑ στο Ιράν

Κοινωνική αναταραχή φέρνουν οι κυρώσεις ΗΠΑ στο Ιράν

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Την ικανότητα της ιρανικής οικονομίας να αντεπεξέλθει στις πιέσεις που δημιουργούν οι νέες αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ύστερα από δύο ημέρες διαδηλώσεων.

Το μεγάλο παζάρι της Τεχεράνης παρέμεινε κλειστό και χθες, με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να πραγματοποιούν διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι για τη μεγάλη υποχώρηση της αξίας του εθνικού νομίσματος ριάλ.

Κλειστά παρέμειναν πολλά καταστήματα σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως οι Αράκ, Σιράζ και Κερμανσά.

Σε μία προσπάθεια να υπεραμυνθεί της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο πρόεδρος Ροχανί επέμεινε ότι τα κρατικά έσοδα δεν έχουν επηρεαστεί τους τελευταίους μήνες, αποδίδοντας την πτώση του ριάλ σε «προπαγάνδα ξένων μέσων ενημέρωσης».

Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση, ο Ροχανί είπε: «Ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση, δεσμεύομαι ότι οι Ιρανοί δεν θα στερηθούν τα βασικά αγαθά.

Διαθέτουμε ζάχαρη, σιτηρά και μαγειρικά έλαια σε μεγάλες ποσότητες, ενώ τα συναλλαγματικά μας αποθέματα είναι αρκετά για να στηρίξουν την αγορά μας». Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, αγιατολάχ Σαντέκ Λαριντζάνι στους «οικονομικούς σαμποτέρ», που κρύβονται πίσω από την πτώση του ριάλ, απειλώντας όσους καταδικαστούν για τέτοια αδικήματα με την ποινή του θανάτου ή με 20 χρόνια κάθειρξη. Η Ουάσιγκτον πρόκειται να επαναφέρει σταδιακά όλες τις οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν εντός των προσεχών μηνών, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία μεταξύ Δύσης και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή