Πράσινο φως πήρε ο νόμος για το Brexit

Πράσινο φως πήρε ο νόμος για το Brexit

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα που δρομολόγησε την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο νόμος που ρυθμίζει τα του διαζυγίου επικυρώθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ και τέθηκε οριστικά σε ισχύ. Την είδηση γνωστοποίησε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρόεδρος του σώματος, Τζον Μπέρκαου, πυροδοτώντας επευφημίες από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Το πράσινο φως από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχε τυπικό χαρακτήρα, καθώς ουδείς μονάρχης έχει αρνηθεί να υπογράψει νόμο από το 1707. Γεγονός είναι ότι με την ενεργοποίηση του νόμου, που επιτρέπει τη μεταφορά χιλιάδων νομοθετικών πράξεων της Ε.Ε. στο βρετανικό δίκαιο, το στρατόπεδο του Brexit αφήνει πίσω του ένα δύσκολο κάβο. Το νομοσχέδιο πέρασε από σαράντα κύματα τους προηγούμενους μήνες, καθώς οι οπαδοί της παραμονής στην Ενωση κατάφεραν να το μπλοκάρουν κατ’ επανάληψη είτε στη Βουλή των Λόρδων είτε στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τελικά, οι περισσότερες από τις τροπολογίες τους απορρίφθηκαν και το νομοσχέδιο επικυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και από τα δύο νομοθετικά σώματα.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» και «τεράστιο βήμα για την υλοποίηση της λαϊκής εντολής».

Ωστόσο, η ασάφεια γύρω από τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Τελωνειακή Ενωση και την Ενιαία Αγορά ενισχύει τις ανησυχίες μεγάλου μέρους του επιχειρηματικού κόσμου. Την περασμένη εβδομάδα, οι πολυεθνικές Siemens, Airbus και BMW προειδοποίησαν ότι θα αναγκαστούν να μεταφέρουν επιχειρήσεις τους και να περιορίσουν τις θέσεις εργασίας στη Βρετανία στην περίπτωση ενός χαώδους Brexit, χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Χθες, ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε ο Μάικ Χοζ, επικεφαλής της ένωσης των βρετανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, ο οποίος κάλεσε την Τερέζα Μέι να επανεξετάσει την επιλογή της για αποχώρηση από την τελωνειακή ένωση.

Δυσμενή σχόλια προκάλεσε η διαρροή της πληροφορίας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, οπαδός του σκληρού Brexit, όταν εκλήθη να σχολιάσει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών στη διάρκεια ιδιωτικού δείπνου έδωσε την αθυρόστομη απάντηση: «Fuck business». Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες, η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε, χθες, ότι είναι πάντα πρόθυμη να ακούει τις απόψεις της επιχειρηματικής κοινότητας, αν και απέφυγε να καταδικάσει τον υπουργό της. Δριμεία κριτική δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον και για την εκμυστήρευσή του, στο ίδιο δείπνο, ότι τρέφει «αυξανόμενο θαυμασμό» για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή