Η Ανδρος καλεί φέτος τους εραστές της ζωγραφικής να την επισκεφθούν

Η Ανδρος καλεί φέτος τους εραστές της ζωγραφικής να την επισκεφθούν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένα ωραίο ρητό: Στη Δύση οι άνθρωποι ψάχνουν καθηγητές, στην Ανατολή θέλουν δασκάλους. Ο Δημήτρης Μυταράς ανήκε πάντα στη δεύτερη κατηγορία. Λάτρευε να ζωγραφίζει, μα ήταν εξίσου χαρισματικός και στο να μοιράζεται τη γνώση και την αγάπη του για την τέχνη του χρωστήρα. Υπήρξε εξάλλου ένας καλλιτέχνης με μόρφωση σφαιρική και θέαση του κόσμου απ’ άκρη σ’ άκρη, το βεβαιώνουν όσοι μαθήτευσαν στο πλευρό του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η έκθεση που εγκαινιάζεται αυτό το Σάββατο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο με τίτλο «Από το Σύγχρονο στο Διαχρονικό» περιλαμβάνει έργα από όλη τη δημιουργική του πορεία.

Το αφιέρωμα αυτό έρχεται να μας θυμίσει πόσο σπουδαίος ήταν. Κυρίως, πόσο πολύπλευρο ήταν το χάρισμά του. Ζωγράφος, ποιητής, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων, ο Μυταράς πήγε το ταλέντο του σε βάθος και δοκιμάστηκε σε πολλά διαφορετικά πεδία. Θα παρουσιαστούν όλες αυτές οι πτυχές αλλά και όλες οι εμμονές του. Από τα πορτρέτα στις μοτοσικλέτες, στους καθρέπτες, στα αδέσποτα σκυλιά, στα «Ντοκουμέντα».

Η Ανδρος καλεί φέτος τους εραστές της ζωγραφικής να την επισκεφθούν-1

Στην Ανδρο εκθέτει και η ζωγράφος Δάφνη Αγγελίδου.

Αν διακρίνεται για κάτι το Μουσείο Γουλανδρή στην Ανδρο (σύντομα και στην Αθήνα) είναι η βούλησή του να βοηθά τον επισκέπτη να εισέλθει στο σύμπαν του καλλιτέχνη. Από τον Πικάσο και τον Χένρι Μουρ μέχρι τον Μόραλη και τον Τέτση, όλες οι εκθέσεις έχουν μια χροιά επιμορφωτική, χωρίς την έπαρση της αυθεντίας μα με μια σωστή αφηγηματική προσέγγιση. Η επιμελήτρια του αφιερώματος του Μυταρά, Μαρία Κουτσομάλλη, έχει λειτουργήσει με αυτήν την αρχή, που είχε και ο πατέρας της Κυριάκος Κουτσομάλλης.

Η Ανδρος καλεί φέτος τους εραστές της ζωγραφικής να την επισκεφθούν-2

Από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητες της έκθεσης Μυταρά είναι εκείνη με τα αδέσποτα σκυλιά.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης και η Βιβή Γερολυμάτου της «Μικρής Αρκτου» που φροντίζουν τη «σκηνογραφία» της έκθεσης και του καταλόγου, έχουν κάνει όπως πάντα θαυμάσια δουλειά.

Η Ανδρος καλεί φέτος τους εραστές της ζωγραφικής να την επισκεφθούν-3

Οι πρωταγωνιστές στους πίνακες της Αγγελίδου είναι κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Συγκυριακά, κοντά στον δάσκαλο Μυταρά εκθέτει στην Ανδρο και μια μαθήτριά του. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της ΑΣΚΤ, Δάφνη Αγγελίδου, που αποφοίτησε από το εργαστήρι του ζωγράφου, εκθέτει στον Πολυχώρο του ξενοδοχείου Aneroussa στο Μπατσί. Εκεί παρουσιάζεται η νέα δουλειά της, από μεθαύριο Παρασκευή με έργα ζωγραφικής, ακρυλικά σε καμβά, εννέα ψηφιδωτά και ψηφιακές λιθογραφίες. Τα θέματα αυτής της έκθεσης είναι κυρίως ανθρώπινες φιγούρες –μοναχικές ή ζευγαρωμένες– που κρατούν ομπρέλες διαφορετικών χρωμάτων. Στη ζωγραφική της Αγγελίδου το αντικείμενο αυτό συμβολίζει την αόρατη προστασία. Το περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι πρωταγωνιστές των έργων της είναι ένα κόκκινο φόντο, που παραπέμπει στον ανθρώπινο βιολογικό κύκλο, ή εικόνες του έναστρου νυχτερινού ουρανού. Η έκθεσή της θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή