Βιβλία σε… ρόδες για μικρούς αναγνώστες

Βιβλία σε… ρόδες για μικρούς αναγνώστες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτόν τον Σεπτέμβριο, 13 βαλίτσες με ροδάκια γεμάτες με συνολικά 300 βιβλία θα «τσουλήσουν» στους βρεφονηπιακούς σταθμούς τής Αθήνας. Το βραβευμένο πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες», που από το 2012 φέρνει τέτοιες μικρές δανειστικές βιβλιοθήκες στις τάξεις δημοτικών και νηπιαγωγείων όλης της χώρας, επεκτείνει τη δράση του και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Βαλίτσες με ειδικά επιλεγμένα βιβλία για πολύ μικρούς αναγνώστες θα «κυλήσουν» και στους 72 βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία στα βρέφη να απολαύσουν την επαφή με το βιβλίο –το αντικείμενο, τις εικόνες, τη μυρωδιά του–, στους παιδαγωγούς να έχουν ένα επιπλέον εργαλείο για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών και στους γονείς να καλλιεργήσουν τη συνήθεια της καθημερινής ανάγνωσης στα μωρά τους.

Η δράση «Βιβλία σε Ρόδες για πολύ μικρούς αναγνώστες» συνδιοργανώνεται από την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και την αστική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ, η οποία είναι και η «μαμά» του προγράμματος. «Το 2012 αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, αλλά συμβατό με τον σκοπό της εταιρείας, που είναι η διά βίου μάθηση», λέει στην «Κ» η κ. Μαρίνα Κουρεμένου, που εδώ και πάνω από 20 χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι της ΠΥΡΝΑ. «Κάπως έτσι ξεκινήσαμε δοκιμαστικά με πέντε μικρές βαλίτσες σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Η ιδέα ήταν κάθε βαλίτσα να είναι μια μικρή θεματική δανειστική βιβλιοθήκη που θα μένει έναν μήνα στην τάξη, ώστε να μπορούν τα παιδιά να δανείζονται τα βιβλία για το σπίτι και ο εκπαιδευτικός να εμπλουτίζει τις δράσεις στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης ή για μαθήματα όπως η γεωγραφία ή η ιστορία». Μετά τον έναν μήνα, η βαλίτσα συνεχίζει το ταξίδι της. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε στο δημοτικό και σταδιακά επεκτάθηκε στο νηπιαγωγείο, είχε πολύ μεγάλη απήχηση.

Με μεγάλο χορηγό και κυρίως αρωγό, όπως τονίζει η κ. Κουρεμένου, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι βαλίτσες έχουν φτάσει σήμερα τις 180 και τα βιβλία τις 4.500. Πλέον, το πρόγραμμα συνεργάζεται με 25 πρωτοβάθμιες διευθύνσεις εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, αλλά και μεμονωμένους εκπαιδευτικούς, φτάνοντας και στα πιο «δύσβατα» για το παιδικό βιβλίο μέρη. Τα τελευταία χρόνια, σε μία ακόμη θαυμαστή πρωτοβουλία, βαλίτσες γέμισαν και με βιβλία στα αραβικά και στα φαρσί για την εκπαίδευση προσφύγων, τελώντας πλέον υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. «Το πρόγραμμα είχε ανταπόκριση γιατί διαθέτει και το στοιχείο της έκπληξης. Τα παιδιά δεν ξέρουν τι κρύβει η βαλίτσα που εμφανίζεται στην τάξη, ποιο θέμα αφορά. Είναι σαν ένας επισκέπτης που φιλοξενούν. Εχουμε δει παιδιά να διαβάζουν βιβλία στους μικρότερους μαθητές, βλέπουμε να αφήνουν σημειώματα μέσα στη βαλίτσα για να τα βρει το επόμενο σχολείο, “Μην ξεχάσεις το Ψάρι του Χάρη!”, “Εμένα μου άρεσε η Γάτα η Κουμπάρα”». Και ένα αξιοσημείωτο: τα βιβλία επιστρέφουν στη βάση τους σε πολύ καλή κατάσταση. «Τον Ιούνιο παραλαμβάνουμε 4.500 βιβλία, ανοίγουμε όλες τις βαλίτσες, αλλάζουμε την επένδυση, τις καθαρίζουμε και χρειάζεται να αντικαταστήσουμε λιγότερο από το 10% των βιβλίων. Είναι πολύ συγκινητικό ότι τα παιδιά φροντίζουν τα βιβλία», λέει η ίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή