Χωρίς άδεια μονάδες τεχνητής γονιμοποίησης

Χωρίς άδεια μονάδες τεχνητής γονιμοποίησης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αδειοδότηση από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) λειτουργούν τέσσερις από τις εννέα μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας. Τρεις εξ αυτών δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τις αναγκαίες προσαρμογές σε υποδομές και εξοπλισμό, ενώ μία μονάδα δεν υπέβαλε αίτηση αδειοδότησης στην Αρχή, όπως όφειλε.

Η διαδικασία αδειοδότησης των μονάδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και με καθυστέρηση περίπου 12 ετών. Η ΕΑΙΥΑ συστάθηκε το 2005 και «διαλύθηκε» το 2008 λόγω πλήρους απαξίωσής της από την πολιτεία. Η επανεκκίνησή της έγινε το 2014, και ένα από τα κύρια μελήματα της «νέας» Αρχής ήταν η αδειοδότηση των μονάδων που επί πολλά χρόνια λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα. Οπως ανέφεραν χθες ο πρόεδρος της ΕΑΙΥΑ, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Αριστείδης Αντσακλής και ο αναπληρωτής πρόεδρος, ομότιμος καθηγητής Νομικής Λάμπρος Κοτσίρης, κάνοντας απολογισμό των τεσσάρων χρόνων θητείας τους, στο πλαίσιο αυτό έχει χορηγηθεί άδεια λειτουργίας σε 45 μονάδες και 48 τράπεζες κρυοσυντήρησης. Από τις 45 αδειοδοτημένες μονάδες, οι πέντε λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία («Ελενα Βενιζέλου», Αττικόν, «Παπαγεωργίου», Πανεπ. Ιωαννίνων, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών), ενώ χωρίς άδεια έχουν μείνει –τουλάχιστον προς το παρόν– οι μονάδες στο «Αρεταίειο», στα πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης και Λάρισας και στο «Αλεξάνδρα».

«Πλέον, όταν κάποιος επιλέγει μία μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα θα γνωρίζει εάν αυτή πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για την προσέλκυση υπογόνιμων ζευγαριών από το εξωτερικό», ανέφερε το τακτικό μέλος της ΕΑΙΥΑ, μαιευτήρας γυναικολόγος Σπυρίδων Σαρρής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συνέλεξε η Αρχή, το 2015 έγιναν στην Ελλάδα 13.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης, αριθμός που βαίνει μειούμενος λόγω της κρίσης.

Επόμενος στόχος είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των μονάδων με την Αρχή –ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ΟΤΕ για την εφαρμογή σχετικού λογισμικού– προκειμένου να αναφέρονται σε πραγματικό χρόνο οι θεραπευτικές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται τα υπογόνιμα ζευγάρια, η έκβαση της εγκυμοσύνης, τα ανεπιθύμητα συμβάντα κ.ά., ενώ προωθείται και το ηλεκτρονικό μητρώο δοτών γενετικού υλικού.

Ο κ. Αντσακλής πάντως κάλεσε την πολιτεία να «προσέξει το κεφάλαιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα» και να μην ακολουθήσει την… «παράδοση» της απαξίωσης της Αρχής. Αντί για 30 άτομα προσωπικό που θα έπρεπε να διαθέτει η Αρχή με βάση το θεσμικό πλαίσιο, έχει μόλις τρεις υπαλλήλους με απόσπαση η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή