Αδεια για 15 μήνες υπό αυστηρούς όρους εξασφάλισε η Uber

Αδεια για 15 μήνες υπό αυστηρούς όρους εξασφάλισε η Uber

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aδεια λειτουργίας στο Λονδίνο για δεκαπέντε μήνες δόθηκε στην Uber Technologies. Θα βρίσκεται, όμως, σε καθεστώς επιτήρησης, με τακτικούς ελέγχους από ανεξάρτητο φορέα όλο αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τις αρμόδιες δικαστικές και εποπτικές αρχές. Την πρώτη φορά που η Uber εισήλθε στην αγορά μεταφορών του Λονδίνου είχε πάρει 5ετή άδεια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως, η Εταιρεία Μεταφορών του Λονδίνου αρνήθηκε να την ανανεώσει, επειδή υπήρχαν σημαντικά ζητήματα ασφάλειας. Ηταν μια μεγάλη ανατροπή για την εναλλακτική υπηρεσία ταξί ή αλλιώς την πλατφόρμα που συνδέει οδηγούς με επιβάτες, μέσω εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντάρα Κοσροβσάχι, είχε μόλις αναλάβει τα ηνία της εταιρείας. Βασική αποστολή του ήταν να αποκαταστήσει το κύρος της μετά σειρά δυσάρεστων περιστατικών, με πρωταγωνιστές υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Τράβις Καλάνικ. Η Εταιρεία Μεταφορών του Λονδίνου έχει συσταθεί από τη δημοτική αρχή του Λονδίνου για τον έλεγχο και την εποπτεία των δημόσιων μεταφορών στη βρετανική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων των «μαύρων ταξί».

Η δικαστής Εμα Αρμπουθνοτ παραχώρησε στην Uber 15μηνη άδεια. Ο συνήγορος της εταιρείας ζήτησε να εξαιρεθεί από αυτούς τους ελέγχους μέχρι να προσαρμοστεί στους όρους λειτουργίας που έθεσε η Εταιρεία Μεταφορών του Λονδίνου. Μεταξύ άλλων, η Uber θα υποχρεούται να ενημερώνει την εποπτική αρχή για τυχόν παράπονα σε θέματα ασφάλειας και θα υπόκειται σε έλεγχο κάθε εξάμηνο. Καθιέρωσε, επίσης, τηλεφωνική υπηρεσία υποστήριξης που θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως όλη την εβδομάδα, ενώ προχώρησε στην αλλαγή της ανώτατης διοίκησης στο Λονδίνο.

Ο δήμαρχος του βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Χαν ξεκαθάρισε πως η δικαστική απόφαση δεν δίνει στην Uber απόλυτη ελευθερία κινήσεων. «Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την επιρροή μιας εταιρείας, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ασφάλεια των Λονδρέζων», δήλωσε ο κ. Χαν μέσω μηνύματος που ανήρτησε στο Twitter. H Uber αποτιμάται σήμερα σε πάνω από 70 δισ. δολάρια, έχοντας προσελκύσει κεφάλαια από μεγάλες εταιρείες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs και η BlackRock.

Με την Uber συνεργάζονται περίπου 45.000 οδηγοί στο Λονδίνο. Η Ενωση Οδηγών Ταξί του Λονδίνου, η οποία εκπροσωπεί 12.000 οδηγούς των παραδοσιακών «μαύρων ταξί», και η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Βρετανίας (GMB) είχαν παραπονεθεί ότι η Uber επιδιώκει να αποφεύγει το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει άλλες κατηγορίες μεταφορικών μέσων και δεν παρέχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο στους εργαζομένους. Η Uber υποστηρίζει πως δεν διαθέτει προσωπικό αλλά οδηγούς-συνεργάτες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή