Το Κονκλάβιο (27/06/18)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σοσιαλιστικά» τοτέμ

Οι παλιές αγάπες (και τα ινδάλματα) πάνε στον παράδεισο… Αν κρίνω, τουλάχιστον, από τη μοναδική φωτογραφία πολιτικού που έχει στο προσωπικό της γραφείο η Φεντερίκα Μογκερίνι και δεν είναι άλλη από την εικόνα trademark της πρώτης εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα για την αμερικανική προεδρία το 2008. Θυμίζω ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ομπάμα συχνά τον κριτικάριζαν ως κρυπτοσοσιαλιστή. Οσο για τη Μογκερίνι, ρωτήστε στελέχη της άλλοτε κραταιάς νεολαίας ΠΑΣΟΚ να σας μιλήσουν για τις συμμετοχές της στα φεστιβάλ τους. Τα αναφέρω όλ’ αυτά, επειδή ο Σταύρος Θεοδωράκης, που συνάντησε τη Μογκερίνι χθες στις Βρυξέλλες, δεν άφησε το πορτρέτο ασχολίαστο, καθώς είναι το μοναδικό που κοσμεί το γραφείο της, μαζί με μερικές ζωγραφιές που της έχουν χαρίσει τα παιδιά της.

Αγωνία για τα Βαλκάνια

Και κάπως έτσι, ο Σταύρος θυμήθηκε ότι έχει το ίδιο πορτρέτο σε T-shirt από το 2008 που βρέθηκε στο Σικάγο για να καλύψει δημοσιογραφικά την πρώτη εκλογή Ομπάμα. Εκανε και ένα αστείο για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αποκαθηλωμένοι από το γραφείο της και τη θέση τους έχει πάρει η «ασφάλεια» του Ομπάμα.

Κατά τα λοιπά, συζήτησαν για την Τουρκία και για τα δυτικά Βαλκάνια. Ακούω ότι η Φεντερίκα είναι προβληματισμένη για το τι θα συμβεί τελικά με την ΠΓΔΜ στη Σύνοδο Κορυφής. Και καλά κάνει.

Δεν «νερώνουν» το κείμενο

Το αναφέρω επειδή, χθες, εκτυλίχθηκε παιχνίδι για γερά νεύρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες με Γάλλους και Ολλανδούς. Μήλον της έριδος –τι άλλο;– το πράσινο φως στην ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, καθώς θυμίζω ότι και οι μεν και οι δε εδώ και καιρό έχουν σοβαρές ενστάσεις.

Κάποιοι πίστευαν ότι οι Γάλλοι εντέλει θα μαλάκωναν, αλλά αυτό δεν διεφάνη. Τουλάχιστον, όχι χθες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αντιθέτως επέμειναν στις θέσεις τους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Κομισιόν να γεφυρώσει το χάσμα. Πληροφορούμαι ότι οι Γάλλοι στύλωσαν τα πόδια ακόμη και σε ένα πιο «νερωμένο» προσχέδιο συμπερασμάτων που τους παρουσιάστηκε αργότερα. Περιττό να προσθέσω ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται όσο η κυβέρνηση, να λάβει η ΠΓΔΜ το πράσινο φως για να μην κατακρημνιστεί ο Ζόραν Ζάεφ μαζί με το οικοδόμημα των Πρεσπών. Κοινώς, να υπάρξει κάτι σχετικό στο κείμενο των συμπερασμάτων. Για να μπορεί και ο Αλέξης Τσίπρας να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι ο ίδιος έκανε τα πάντα…

Θεσσαλονίκη reloaded

Ευτυχώς που υπάρχει η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του μνημονίου (τρίτου προγράμματος) και ελαφραίνει η ατμόσφαιρα. Το λέω επειδή η Επιτροπή συνεδρίασε τη Δευτέρα από κοινού με τη δική μας Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκεί πληροφορούμαι ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος είπε περίπου ότι τώρα δικαιώνεται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που μιλούσε για το τέλος της λιτότητας. Οι παρευρισκόμενοι έπαθαν μίνι εγκεφαλικά. Οταν συνήλθαν, ο Κώστας Τασούλας ζήτησε από το προεδρείο αμελητί αντίγραφο της ομιλίας. Να υποθέσω προκειμένου να τρολάρει τον ομιλητή μέχρι την επόμενη ζωή;

Καμπάνες

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα στην Πειραιώς για τον Κωνσταντίνο Μίχαλο. Δεν είναι μόνο η διαρκής εικόνα επαφών του με πρόσωπα του Μαξίμου –και μάλιστα με τον Νίκο Παππά– που βγαίνει προς τα έξω και η οποία δημιουργεί την εντύπωση ότι λειτουργεί ως Δούρειος Ιππος της κυβέρνησης. Προ ημερών, ο εν λόγω μίλησε και πολύ θετικά για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο παζλ προσθέτω το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω δημιουργούν αναστάτωση και δυσφορία και στον κόσμο των γαλάζιων επιμελητηρίων. Εξ ου και δεν αποκλείω στον επόμενο τόνο να ηχήσουν καμπάνες. Και δεν θα είναι χαρμόσυνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή